Elkészült az ELTE (a régi Műegyetem) épületének felújítása a Múzeum körúton. Retekblog barátunk két posztot is szentelt a Gólyavárnak, illetve a körúti csodának (irónikusabban a " Zsolnay-bemutatóteremnek"). Én a eredetileg a Trefort-kerti poszthoz készítettem képeket, de hamár... Azt korábban is tudtam, hogy a második emeleti ablaksor fölött a mérnöki-természettudományos ágakat megszemélyesítő kerámiaalakok ülnek, azonban eléggé piszkosak és ápolatlanok voltak szegények. Most azonban lehetőségem volt szemügyre venni "őket" (bár lehetősége mindenkinek van! Tessék felemelni a fejeket és hunyorítani!):

 A "család" messzről. Bizonyára mindenki ismer mérnökdinasztiákat. Na de hogy egy 18+6+6+4 tagú (és egyébként nudista) család minden tagja mérnök-természettudós legyen, na azért az kis túlzás! Komolyan szólva: a Zsolnay-gyár mintakönyvekből dolgozott, így lehet, hogy az alakok meglehetősen hasonlítanak egymásra, sőt hármas és négyes "ikrek" is van köztük. A következő képeken látszik, hogy néhányuknak bizony angyalszárnya van...Ők minden bizonnyal a már elhunyt családtagok, de ők is ide jártak egyetemre.

 

Egy földrajztudós férfi földgömbbel és egy geodéta hölgy szintezővel. Mindkettőjüknek van kettő-kettő ikertestvére, akik szintén ugyanezeket a szép foglalkozásokat űzik.

Íme az ikertesók: egy írnokoskodó nővér és egy vegyész báty társaságában.

Ők lennének a szülők? Gépészmérnök apuka és-angyalszárnyakat viselő- optikus anyuka. (Apukának minimum két ikertestvére van, ők is gépészek)

 A két képpel feljebb látható vegyész hasonló foglalkozású ikertestvére egy angyali húg (aki gyógyszeres tégelyt tart?) társaságában.

Bizony egy ilyen családban sem lehet mindenki tökéletes. A jobb oldali igen csinos hölgy komoly pályát választott: a derékszögű vonalzóból ítélve nyílván derék mérnök lett. Bal oldalt ülő fivére, vagy inkább nagybátyja viszont Neptunnak hiszi magát...(a mérnök hölgynek is több ikertestvére van).

A fiatalabb korosztály a hátsó (Gólyavárra néző) fronton kapott helyet. Láthatólag (egy mérnök nővérük kivételével) nekik még csak a megbotránkoztatáson jár az eszük, ugyanis a járókelőknek "hátsó homlokzatukat" mutatják. Hihetetlen népség...De nyilván benő majd a fejük lágya és ők is híres kémikusok, mérnökök, építészek lesznek-követve testvéreik példáját.

Amint a képek számából is látszik, nem fényképeztem le minden ablakot. Azt is csak utólag vettem észre, hogy ez egy "család" meglepően sok ikerrel. Nagyításban láttam, hogy építészek, és fiatalabb gépészek is vannak köztük. Ja, az épületben ma a bölcsészkar müködik, ugye...

A bejegyzés trackback címe:

https://taj-kert.blog.hu/api/trackback/id/tr701238951

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

A "B" épület pedig a chemia pantenonjának készült, ma me régészekké

That"s life!:D
süti beállítások módosítása