Régen voltak bécsi posztok. Pedig azon a koraőszi napon a szorgalmas "parkászok" öt bécsi, illetve Bécs környéki kertet jártak be. Nos, itt a következő kert:

Kilátás a Belvederéből Bernardo Bellotto 1758-as festményén...

 

...és 2009-ben (kicsit más szögből).

A Belvedere palota és kertje (aminek jelentése "szép kilátás") része annak a barokk kertgyűrűnek, ami az 1683-as török ostrom után alakult ki a belváros körül (Budapestre se ártana egy ilyen gyűrű). Az első képen látszik a szomszéd kert, a Schwarzenberg-palota kertje, de ezen kívül szép kertje van az Auersperg, és a Lichtenstein palotáknak is.

Magát a Belvederét, ezt a furcsa, két részből álló épületegyüttest Buda felszabadítója, Savoyai Jenő (eredeti nevén: Eugène de Savoie-Carignano) építette Johann Lucas von Hildebrandt építésszel. Sosem lakott itt, hasonlóan ráckevei kastélyához. A herceg, mint neve is mutatja, francia-olasz származású, Párizsban született előkelő családban. De miután megunta, hogy az udvarban állandóan alacsony termete és katonaságra való alkalmatlanságán gúnyolódnak, felajánlotta szolgálatait I. Lipótnak. A folytatást ismerjük...

Járjuk be a területet!

Az alsó Belvedere bejárata a város felől. A cím: Rennweg 6/a. Ez egy lovaglóút volt, a városból vezetett délkelet felé. Ma elegáns belvárosi útvonal, követségekkel, irodákkal, villamossal.

Az Alsó-Belvedere...

...és a Felső. A terep emelkedését kihasználva két vízesést (kaszkádot) alakítottak ki. Most vagyunk a "földszinten". Amint a képen is látható, mitológiai témájú szobrok, amögött pedig boszkék találhatók (a boszkék "átláthatatlan növényzettel körbeültetett területek. Arra is használták, amire a szó hasonlít...

Az egyik boszké belülről. Süllyesztett gyepes parter elég furán elhelyezett puszpángbokrokkal (Buxus sempervirens), mögötte eléggé megnyírt vadgyesztenyék (Aesculus hippocastanum). A sövényt mezei juharból (Acer campestre) alakították ki.

Az első kép jobb oldalán látható, hogy tűzfalak néznek a kertre. Nos, ezek azok.

A boszkés földszint után következik az "első emelet":

Ennek végében áll a második vízesés. Szemben az első utcaszinttel, itt virágos parterek találhatók. Méghozzá elég gazdagon kialakítottak:

 

 

 

Miután kigyönyörködtük magunkat, irány a harmadik szint (a "második emelet"):

A vízesés teteje. Látszódik az eddig megtett út: a Rennweg elegáns házai, az alsó Belvedere, a boszkék, és a virágos parterek.

Már elég közel kerültünk az épülethez. A palota egyébként Jenő halála után nem állt üresen: legutoljára Ferenc Ferdinánd lakta (1914-ig...), azt követően az Osztrák Nemzeti Galéria költözött ide. Emiatt a Klimt, Kokoschka és Schiele "rajongók" egyik kedvenc helye.

Ezen a szinten elég különleges fajtájú partereket alakítottak ki: ez a hímzéses parter. Nevét a hímzéseket követő motívumokról kapta. Itt virágok nincsenek, gyepből, "valamiből" (elfelejtettem megnézni, és képen nem látszik) és különböző színű salakokból alakították ki a mintázatokat.

A kilátás a főépület elől. Bejelöltem a nevezetesebb objektumokat.

Egy gúla, egy kúp... A fősétányt tiszafabokrok (Taxus baccata) kísérik.

Látogatók és nézelődők a Nemzeti Galéria előtt.

Felértünk a dombtetőre, de még mindig nincs vége a parknak! Az épület mögött folytatódik:

A tulajdonképpeni főhomlokzat.

A parkot azót jócskén körbenőtte a város. Ez a város negyedik kerülete (Margareten), ami kb. olyan, mintha egy pesti belső kerület lenne-jó állapotban: bérházak, követségek. Itt található a Südbahnhof (Déli pu.) is.

Az együttes a Margaretengürtel ("Nagykörút") felől.

És búcsúzásként: a hatalmas kapu. (Mi egyébként itt jöttünk be, és mentünk lefelé).

A bejegyzés trackback címe:

https://taj-kert.blog.hu/api/trackback/id/tr141534534

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Nacsinák Gergely András - SCHIELE FÁI 2011.02.07. 15:09:14

Ő volt az, aki egy kórboncnok akkurátus mozdulataival tárta fel modelljei személyiségét, mintha ecset helyett szikével dolgozna. Az álarcokkal együtt többnyire az arcokat is sikerült letépnie. Megfestette az évtizedekkel később megvalósuló, akkor elépz...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Micsoda igényesség egy szépen ápolt parkban, egy szépen ápolt városban. Wunderbar! Gratula a képekhez is!
Nagyon szép!!!!-a poszt is, a kert is,meg Bécs is! :) nem lehet rossz abban a városban lakni, hisz annyi gyönyörű hely van, ami minduntalan felfedezésre/látogatásra/benne való elidőzésre vár.

Amúgy vicces, amit így utólag fűztél a hozzá a poszthoz, hogy fordított irányban vezettél végig minket, mint ahogy végigjártátok a csoporttal. Miért döntöttél így? Anno Fatsar is ezt az irányt tartotta az előadásban (azt hiszem azért,mert az alsó rész az idősebb -csak ezt te nem írtad).
@*Anna: igen, az tűnt logikusnak. Mikor úgy jártunk itt, hogy lentről mentünk felfelé, sokkal hatásosabb volt, mint a "hátsó kapun" bejöni a zajos és forgalmas Gürtel felől.
süti beállítások módosítása