Az előző részben a tónál álltunk meg. Most folytassuk onnan!

A tó és a parton kialakított modern pihenőterasz.

 

A parti sétányoknak szinte trópusi hangulatuk van.

Egy leágazás a szabadtéri színpadra vezet. A háttérben látszik az a vízesés, amit az előző részben már láthattunk.

A színpadról-amit a hétköznapokon napozóként használnak-jól szemügyre lehet venni a környéket:

A modern híd, mögötte a pálmaerdő és a cédrusok (Cedrus sempervirens) ceruzái. És persze a hegyekről se feledkezzünk meg.

A kastély előtti olajfaliget (Olea europea)

Végül az igen intenzíven karbantartott tópart.

Vissztérve a sétányra, elhaladunk a szabadtéri színház egy része előtt. Vigyázat, ez csak egy része a nézőtérnek (a többiről nem volt kép).

A tó "vonzáskörzetét" elhagyva egy egészen más kertrészbe érünk: amint a képen is látszik, ez a virágoskert.

Ez a kertrész is teraszszerűen van kialakítva-igaz, csak kétszintes. Nézzük kik is laknak itt:

A balra látható fehér pillangóvirág (Cosmos bipinnatus) nálunk is elterjedt, de inkább lilás-rózsaszínes változatban. Jobbra különböző színű kokárdavirágok (Gaillardia pulchella)

A kokárdavirágok mögött borzas kúpvirágok (Rudbeckia hirta) és persze az örök kedvenc, a tűzliliom (Hemerocallis fulva)

A tó vizét egy mesterséges patak vezeti le. Ami olyan, mintha már ősidők óta itt folyna. Pedig nem is. (lesz egyszer poszt a patakok "renaturalizálásáról").

A botanikus kertek egyik fő feladata az oktatás. Egy modern kert profiljába (különösen, ha az az Alpokban van) beletartozik a geológiai ismeretterjesztés is-így itt kőkert is található.

Mintaasztalon lehet tanulmányozni a kőzetfajtákat. Érdemes megfigyelni, hogy minden kétnyelvű (azért kíváncsi vagyok, ilyen mikor lesz a Felvidéken).

A kőkert fölé benyúlik ez az elég merész vonalvezetésű és szerkezetű kilátó.

...már fent is vagyunk.

A kilátás-mondhatni-pompás. Jól látható a kert szerkezete: a tavi színpad és az odavezető kígyózó híd, a szabadtéri nézőtér, és az üvegházak. ÉS A KERT MÖGÖTT LÁTSZIK A FÁSÍTOTT, GYEPRÁCSOS PARKOLÓ.

A kastély és Meran városát övező villanegyed. És persze hegyek, hegyek és hegyek.

Érdekes, hogy a lentről oly' színes virágoskert innen nem valami érdekes. Viszont jól látszik a patakmeder.

A Merani medence. Látszik, hogy meghatározó a szőlőtermesztés. Ez a táj kicsit mediterrán jellegű, de ez nem jellemző Dél-Tirolra: tulajdonképpen olyan, mint az osztákoknál maradt rész-alpesi parasztházak, a német gótika stílusában épült templomok, rengeteg vár és jódli-csak egy kicsit más a klíma, és a folyók nem a Dunába, hanem a Póba folynak (a határt a vízválasztónál húzták meg).

Búcsúzóul egy jellemző Dél-tiroli kép:

Tirol vára Meran mellett található egy eléggé lehetetlen helyen. Erről a várról kapta a nevét a tartomány. A Somogy megye nagyságú tartománycsonkban állítólag négyszáz vár van. Ez nyilván túlzás, de valóban sok van (elég bosszúsak is, hogy elvesztették, minden osztrák városban van Südtiroler platz)

A bejegyzés trackback címe:

https://taj-kert.blog.hu/api/trackback/id/tr481600861

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

azon gondolkoztam közben, hogy kicsiny hazánkban van valahol bármi hasonló? mármint nem arborétum, hanem ilyen modern kerttervezéssel (?) kialakított arborétum. igencsak jól néz ki, és esköszöm szívesebben mennék ilyenekbe, mint a hazai kastélyparkok többségébe, ami valljuk meg még sokszor felújítás után is elég unalmas marad.
@BDzsH: hát, az a baj, hogy felújított kastélyparkokból is kevés van. Ilyen szerintem nincs nálunk, de máshol se. Ez 2000 valahányban készült. Egyébként ott is nagy dolog, az egy elég hagyományőrző vidék.
@BDzsH: Nem van. Ilyen minőségben legalábbis biztosan nem, de ha Aesculus megcáfol, nagyon boldog leszek! Tavasszal micsoda színpompás lehet ez a kert!
@BDzsH: ha lenne drága tanáraink agyba-főbe azzal példálóznának! de nincs... kicsiny hazánkban az arborétumok halódnak, a fenntartásukra sincs pénz! átlagosan negyed annyiból üzemelnek, mint amennyi (ideális esetben)elég lenne nekik -alig bírják a jelenlegi állapotot fenntartani,kevés a személyzet, stb., és nagy ritkán van csak lehetőség egy bemutató épület felállítására.
A kastélykertek is ugyan ilyen sanyarú sorsra vannak ítéltetve. Avagy ha egy pénzes emberke veszi meg valamelyik kastélyt, olyan kertet alakít ki magának, amilyet akar, de azt úgy se nézheted meg... arra hogy ilyen kertek létesüljenek itthon, vagy egy hatalmas EU-s pályázat kell (és akkor az önkormányzatok inkább a település infrastruktúráját fejlesztik előbb és a többire nincs pénz), vagy egy gazdag adakozó (ami itthon még nem olyan nagy divat). Gondolom ez a Tiroli is pályázatokból és adományokból lett olyan, amilyen.
Amúgy a gödöllői kastélypark ha jól tudom felújítás alatt áll -klasszicizáló modern köntösben! (pályázat)
én mondjuk elég laikus vagyok, de a kastélykert, az arborétum, meg a botanikus kert az három különböző műfaj, még ha vannak is átfedések.

mi mondjuk nem vagyunk túl nagy felhasználók, de pl. például idén kiruccantunk Vácrátótra, ott volt valami mocorgás akkor (és egyébként méretéhez képest az szerintem nagyon ki van találva)

ja meg azt mondtam is aesculusnak, hogy a Gödöllői kastélykertet azt most az alapoktól felforgatják - kíváncsi vagyok mi lesz belőle
süti beállítások módosítása