A Inner Temple egyik udvara.

London belvárosában, az irodaházak és a szerkesztőségek között terül el egy különös negyed: a templomos lovagok egykori rendházának területén ma ügyvédekkel, joghallgatókkal találkozhatunk. Az klinkertéglás épületek között található Anglia egyik legszebb román kori temploma, és természetesen több gondozott és gyönyörű kert is.

A templomos lovagok a XII. században telepedtek meg a Fleet street és a Temze közötti, a folyó felé enyhén lejtő területen. Felépítették templomukat és rendházukat, majd 1312-ben Hitvalló Edvárd-megelégelve világias életmódjukat-elkobozta tőlük az együttest, és a Johannita lovagoknak adta. Ők 1541-ig voltak birtokban, mikor VIII. Henrik növelte a királyi vagyont szerezetesrendek feloszlatásával, és ingatlanaik elkobzásával.1609-ben I. Jakab a jogászoknak adta a területet, és itt alakult meg a négy londoni jogászkollégium közül kettő (az Inner Temple és a Middle Temple). A jó angol hagyományok szerinti működést a második világháború zavarta meg: a Luftwaffe ezt a területet (is) szinte teljesen megsemmisítette-az újjáépítés a hatvanas évekig tartott. Ma újra a jogászoké a környék, a kollégiumok mellett ügyvédi irodák, jogi könyvtárak, kamarák találhatók itt. A helyen könnyen el lehet tévedni, ezért fontos megnézni egy térképet, mi merre van, és merre megyünk:

 

A bejáratot nem könnyű megtalálni, a szerkesztőségek utcájából, a Fleet Streetről kell bemenni: (a közelben diadalmaskodott a régi, de jól használható panoráma útikönyvem, egy Lonely Planeten:)

A Fleet Streeten több régi, favázas ház áll újabbkori társai között. Az egyik kapuján kell bemenni.

 A kapualjból hosszú sikátor vezet a "jogászbirodalomba".

A Temple Church, a lovagok régi temploma. Az öt angol középkori körtemplom egyike (a másik négy Cambridge, Northampon, Maplestead és Ludlow városokban található). Egy 1170 körüli rotundából és egy 1240-ben hozzáépített hosszhajóból áll. A belsejét is érdemes megnézni:

A rotunda és...

... a hosszhajó boltozata.

A templom előtti tér (udvar), jobbra az Inner Temple Hall. Ennek végében, a bal oldali ház mögött van az egykori rendház második legrégibb épülete, a Buttery, vagyis az élelmiszerraktár a XIV. századból.

Az udvarból az egyik épület alatt lehet át-illetve lejutni, hiszen a terület lejt a Temze felé.

Az átjáróból már láthatjuk is a következő udvart, és az ott lévő kertet. Az a kert szerepelt a címlapképen is.A vöröslő fák japánjuharok (Acer palmatum).

Az udvar másik szögből. Balra látszódik az Inner Temple Hall homlokzata.

A kettővel ezelőtti kép jobb oldalán látható átjárón máris kijutunk a következő utcácskára, a Middle Temple Lane-ra. Ennek végén áll-már a Temple-en kívül a polgári bíróság, a Royal Court of Justice épülete.

A francia neogótikus épület (George Edmund Street, 1882) már a Flett Street folytatásán, a Stranden található. A rövid kitérő után most vissza a Temple-be!

 

A Middle Temple Lane-en pár méterre balra fordulva máris a Fountain Court-on vagyunk. A jogászok itt hatalmas nyugati platánok (Platanus occidentalis) között pihenhetnek.

Ezen az udvaron van a gótikus (nem neogótikus!) Middle Temple Hall. Az épületet sajnos a háborúban teljesen lebombázták, újjáépítését 1949-re fejezték be. Ma itt van a kollégiumok menzája.

Az udvarból lépcső vezet le, közben beláthatunk az ügyvédi irodák dolgos mindennapjaiba.

A lépcső másik oldalán pedig "angol kert" pompázik a Middle Temple Hall oldalhomlokzata előtt (alatt). A lépcsőn lejutva sajnos magánkertbe ütközünk (ami London belvárosában elég gyakran megesik), így vissza kell fordulni. Az udvaron át újra a Middle Temple Lane-en vagyunk, azon megyünk le a folyóhoz.

Az utcában egymás után sorakoznak az ügyvédi irodák elegáns bejáratai, mellettük a ott dolgozók hosszú-hosszú listája.

Az utca végén egy "neomindenféle" épület alatt jutunk ki a folyópart felé eső kerekbe.

Itt látható az a magánkert, ami miatt a lépcső után vissza kellett fordulni.

De természetesen a be lehet nézni. Ide valószínüleg csupán az irodákban dolgozók járhatnak ki.

Sajnos ez a kertrész is csupán a "helyieknek" van fenntartva. Londonban nagyon gyakoriak az ehhez hasonló zárt, magánkézben lévő zöldterületek. Nyilván amit Jakab király ki tudja hányban a családnak adott, azt senki el nem veheti:)

De a kerítésen át is lehet fényképezni. Nem tudom, mennyi lehet itt egy iroda bérlése, de a kert fenntartása biztos jelentős részét képezi az összegnek.

Skót hangulat: bogáncs (Carduus sp.). Persze ez nem a réteken élő alapfaj (Carduus nutans), hanem egy díszfajta.

A kertből látszik az Inner Temple Hall másik homlokzata.

Szerző: aesculus

2 komment

Címkék: anglia london

A bejegyzés trackback címe:

https://taj-kert.blog.hu/api/trackback/id/tr961784566

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

A hóvirágos poszt kapcsán bukkantam rá a blogra, de a londonos írások miatt fogom rss-be felvenni ... még több ilyen posztot!
a wig shop megvolt? :o)

a court o f justic-szal szemben van egy pub, oda járnak tömni a majmot, meg sörözni.

kérünk fotókat az old baileyről is!
süti beállítások módosítása