István király szegfűje. Kép forrása

Ezt a posztot augusztus 20-án kellett volna megírni, de a hónap végén jut eszébe az embernek, hogy ki kell választani a hónap növényét. Így az augusztust egy igazi "szentkirályi" növénnyel, a Szent István-szegfűvel zárjuk.

 

Szegfű...általában erről a virágról mindenkinek a vörös és a stilizált változat jut eszébe. Pedig a szegfű igazán szép növény, és amint látható, igen sok faja létezik. A képen fentről és balról jobbra: a barát (másnéven kartauzi-) szegfű (Dianthus carthausianorum), a "sima" kerti szegfű egyik fajtája Japánból (Dianthus caryophyllus ssp.), ugyanannak a fajnak egy másik (rózsaszínű) fajtája (Dianthus caryophyllus ssp.), valamint az igen bizarr buglyos szegfű (Dianthus superbus).

A szegfűfélék (Caryophyllaceae) igazi "nagycsalád", 88 nemzetséggel, és kb. kétezer fajjal. Igaz, egyik sem olyan ismert, mint az évadó, legfeljebb a Stellaria (csillaghúr),  a Cerastium (mécsvirág) és a Saponaria (szappanfű) lehet ismerős a gyom-és sziklakerti növények kedvelőinek.

De sajnos még mindig kőkemény botanika: ugyanis a szegfüvek nagyon-nagyon sokan vannak. Emiatt szekciókat alakítottak ki, mint valami konferencián: az egyik a tollas/fehér szegfüvek csoportja a Plumaria-szekció (névadó D. plumarius-ról). Ebbe tartozik a "nónap növénye" címet elnyerő Szent István-szegfű is. A szekció tagjai szépen leosztották egymás között a Kárpát-medencét: míg a kései és a balti szegfű (D. serotinus, ill. D. arenarius) a síkságokon, és meszes talajokon él, addig az említett a dolomit-sziklagyepeken. De amúgy majdnem egyforma kinézetűek:)

 

Dolomit sziklagyep... hiszen az Budán is van! Elég felmenni a Sas-hegyre, és egész nyáron láthatunk István-király szegfüvet. És persze ne szedjük le:) Kép forrása

 

A bejegyzés trackback címe:

https://taj-kert.blog.hu/api/trackback/id/tr532250755

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása