A Drezai királyi palota, a Residenzschloss. A kiégett épületet ma is restaurálják. Előtte épül a Neumarkt VIII. tömbje.

Egy februári posztban már volt szó a drezdai belváros újjáépítéséről, de a téma azóta is előkerült a blogon, amióta a városban vagyok. A munkálatokat sok kritika érte, "antiprogresszivitása" miatt, ugyanakkor sokkal élőbb környék, mint a nem messze található Altmarkt nevű tér. Azt az ötvenes években építették újjá, szocreál házakkal és hatalmas hetvenes évekbeli kulturpalotával. Egy halott térség, jelenleg egy elég üres vurstli van ott. A negyednek valóban van egy "lególandos" hangulata, és valóban hamisítás ugyanakkor, Varsó, Lübeck és Gdansk is "hamisítás"-csak az ötven évvel korábbi. Az NDK akarat és pénz hiányában nem nagyon építette újjá a várost, ma is rengeteg "lyuk", vagyis hiányzó háztömb van a belvárosban. Mindenesetre ilyen város-újjáépítést a világháború óta nem nagyon láthatott senki.

 

A Kurländer Palais 2006-ban. A barokk palota 1728-ban épült, mai nevét a Wettin-házból származó Károlyról, Kurland heregéről kapta, aki 1773-ban vette meg az épületet. A 45 február 13-i légitámadásban összedőlt és kiégett, mint a belváros összes épülete. Tulajdonképpen nagy szerencse, hogy nem bontották le a romokat és építettek a helyére panelházat, mint Drezdában sok helyen. Kép forrása

A 2008 utáni állapot, ugyanarról a pontból. A főépület kiegészítették, a mellékszárnyat visszaépítették. A palotában ma exkluzív rendezvényház működik.

A Rampische Straße, a barokk Drezda legendás utcája a századfordulón (a képen balra). Jobbra a Bühlsche Terrassera néző Képzőművészeti Akadémia citromfacsarónak nevezett kupolája. Kép forrása

És a mai állapot. Balra a rendőrség századfordulós épülete, jobbra egy mélygarázs ideiglenes lejárata. A kép közepén most építik a sarokház előtti második épületet.

 

A Rampische Straßéval párhuzamosan vezet be a Ringtől a Landhausstraße. A középen lévő házsor a visszaépítés, jól látszik, hogy még nem teljes az "utcafal". A kép közepén a királyi palota tornya látszik.

A rendőrség épülete után nem mindennapi látványban lehet részünk. A félig visszaépített Rampische Straße házsorára lehet rálátni. A grund helyén állt korábban a rendőrség igazi szocmodern székháza, amit 2005-ben lebontottak.

A Volkspolizei egykori épülete a grund helyén. Drezdában nagyon kevés ilyen épületet bontottak eddig le, mert a helyi baloldal kezdeményezésére többet műemlékké nyilvánítottak. Ezért is harcolni akartak, de a kőburkolat és a vasbeton közé beszivárgott a víz, és az épület gyakorlatilag szétrohadt. Kép forrása

Az egyik telken álló Palais Hoym rekonstrukciós tervei már elkészültek, egyelőre befektetőt keresnek. Az újjáépítést jelenősen támogatják angol és amerikai alapítványok. A palota látványtervének elkészítését is a New York-i "Drezda barátai" társaság fizette. Kép forrása.

A hamarosan újra megnyitó British Hotel a város egyik legendás szállodája, amit egy barokk palotából alakítottak ki annak idején. A homlokzaton látható szürkés kövek eredetiek, a többit a ház újjáépítésekor faragták.

Itt lehet lehajtani a tér alatt elhelyezkedő mélygarázsba.

A Landhausstaßéból kiérve látszik, hogy a tér egyik oldala még hiányzik.

(majdnem) Ugyannnek a pontnak a látványterve a teret újjáéptő társaság honlapján. Forrás.

Ugyanez az utcatorkolat (a III. és a IV. tömb) a tér másik oldaláról. Csak az érdekesebb homlokzatú házakat építették vissza eredeti formában, több épület modern formálású. A munkálatokat sok kritika érte, "antiprogresszivitása" miatt, ugyanakkor sokkal élőbb környék, mint a nem messze található Altmarkt nevű tér. Azt az ötvenes években építették újjá, szocreál házakkal és hatalmas hetvenes évekbeli kulturpalotával. Egy halott térség, jelenleg egy elég üres vurstli van ott. A negyednek valóban van egy "lególandos" hangulata, és valóban hamisítás ugyanakkor Varsó, Lübeck és Gdansk is "hamisítás"-csak az ötven évvel korábbi.

Az előző képen jobbra álló Hotel de Saxe melletti látkép. Itt van a város egyik legkérdésesebb pontja. A hatvanas években a belváros egykori főutcáját, a Wilsdruffer Strassét kiszélesítették, május elsejei felvonulások céljára. Ekkor épültek ezek a házak (a képen a hátsó homlokzatok), amik az NDK anyagi helyzete miatt elég rossz műszaki tartalmúak. Az is látszik, hogy sz*tak a korábbi városra, a ház pont az utcában áll, és ahol épület volt, most ott van az utca. Május elsejéket sem tartanak már, és a Wisdruffer Straße a maga 61 méterével és egyforma házaival alkalmatlan a városi életre.

Ugyanez a kép 45 február 13-a előtt. A Hotel Stadt Rom nevű szálloda építése hamarosan megkezdődik, az előző képen lévő fák helyén. A mögötte lévő házakat a rendezési terv szaggatott vonallal jelöli, a mostaniak helyén. Addig érdekes lesz, ahogy a luxusszálloda lakói és a házbakban lakó nyugger nénik figyelik egymást:) Kép forrása

A város reneszánsz épületeinek egyike, a Heinrich Stütz Haus az V. tömbben. A zárterkély díszétése eredeti, az újjáépítést megeleőzően az altmarkt egyik modern házát díszítette.

 

A Stütz-Haus melletti újjáépített barokk épület, és a már említett, Altmarkton álló kulturpalota...

A Johanneum és a mögötte lévő, már újjáépített I. tömb. A kép előterében a VI. tömb helye.

A Schloßtraße mai képe az altmark felöl. Az utca végén a királyi palota, a Georgentoron át lehet kijutni a Schloßplatzra. Jobbra az Altmarkt "dísze", Kulturpalota. Komoly csatározások zajlanak most is a megtartásáról. Az építész még él, és sikerült ideiglenes műemléki védelem alá helyezni a külsejét. Azért csak azt, mert a koncertterem rossz akusztikájú, így az akkor is át kell építeni, ha az épület megmarad. A daruk a VIII. tömböt építik.

 A Schloßstaße pár év múlva... a VII. és a  VIII tömb képe. Forrás

A kitérő után újra a Neumarkton. Ilyen állapotok uralkodtak Drezdában egészen a kétezres évek elejéig! A kép 1980-ban készült a Jüdenhof nevű kis térről. Forrás.

majdnem sikerült ugyanarra a pontra beállni... Mindenesetre a környék eléggé megváltozott az utóbbi tíz évben. A bal oldali, I. tömbben luxuslakásokat, szállodát, és egy passzázst is kialakítottak.

Az előző képen látható rózsaszín épület híres volt nyolcszögű barokk udvaráról. Most itt van a passzázs egyik bejárata.

A passzázs, Drezda legelelegánsabb üzleteivel. 

 

Az udvarba a Frauenkirche kupolája les be. A passzázs egyébként nehéz műfaj, ritkán sikerül, de ha igen, akkor tényleg nagyon jó. A pesti belvárosban is voltak kísérletek a nyolcvanas években, de nem sikerültek. 

A tömb Töpfergasséra néző oldala. Azt hiszem, jól tették, hogy nem állították helyre mindenhol az eredeti homlokzatokat, így jelezve, hogy ez a városrész mégi ma épült.

A Töpergasse is a Frauenkichéhez vezet. Azt mondják, ez a világ legszebb protestáns temploma. Az épület nem a légitámadásban, hanem az azutáni tűzvészben dőlt össze, két nap után. Mint minden régi épület a városban, ez is fekete lett. A köveket gondosan összegyűjtötték, beszámozták, és beépítették az új templomba. Mindenki okulására...

A templom mellett álló Coselpalais, legalábbis amennyi maradt belőle. Az előépületeket még az NDK-s időkben újjáépítették, de így tulajdonképpen csak még idétlenebb lett a helyzet a trabikkal a gyomfákkal. Forrás

A Coselpalais péntek késő délután. Ez volt a tér első épülete, 2000-ben adták át. Egy hatalmas zongora-bemutatóterem működik benne.

A II. számú tömb, a Rampische Straße sarkán. 

És a szomszédos, III. számú.

 Ez az a tömb, ami még befejezetlen, innen hiányzik többek között a Hoym-palota. Ez az állapot elég bizarr helyzetet eredményez azért...

...

És megfordítva. A Luther-emlékmű a templomkapuból. Egyelőre még bezavar a kulturház (ami nem egy rossz épület egyébként)

És a kilátás pár év múlva, egy kicsit más szögből. Kép forrása.

A kettes tömbbel, kevésbé prózaian a Rampische Staßeval fejezzük be a bejárást. Ez az utca visszavisz a Kurländer Palaishoz, ahonnan elindultunk.

A bejegyzés trackback címe:

https://taj-kert.blog.hu/api/trackback/id/tr962284956

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Drezda, az új régi város 2010.11.04. 21:00:55

Már hónapok óta írni akartam tavaszi drezdai kirándulásunk nem-villamosos élményeiről, de hol szimplán lusta voltam, hol pedig a Táj-Kert írt a témáról - ráadásul a cikkhez Aesculus elkérte a címötletemet is :) Mivel az ő bejegyzése avat...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

nagyon jó kis drezdai posztok születnek.

"Egyelőre még bezavar a kulturház (ami nem egy rossz épület egyébként)"

Belül nem tudom milyen, de így kivülről egész jó.
Az utolsóelőtti képen látható lukat lefotóztam májusban, azt terveztem aláírni, hogy "itt épül Drezda legmodernebb régi háztömbje", de végül lusta voltam megcsinálni a blogbejegyzést, megcsináltad te most :)
@mestska: Tök jó, hogy nem csak én örültem annak, hogy nem dózerolták el, az egyik épület, amire emlékeztem 87-ből.

Azt viszont nem értem, hogy a Postplatztól az Altmarktig tartó utca szockocka házait miért bontják le, pontosabban azt, hogy miért tök hasonlóakat építenek helyettük :) A Zwingerrel szemközti kajáltatókockát is lebontották, aztán a helyén még kisszerűbb kocka irodaház lett.
Nagyon jó posz, imádom ezeket az ilyen-volt-ilyen lett képeket.Be kell majd nézzünk egyszer hazafelé menet pár napra Drezdába
Azt hiszem, ide el kell mennem.

Gyakorlatilag van egy többé-kevésbé újonnan épült barokk város.

Nekem tetszik!

Köszi a képeket!
@mestska: köszi, még elég sok szász és drezdai poszt lesz;) Igen, nem egy rossz épület, de a helye...képzeld el, hogy ez lenne a pesti opera helyén:P Amúgy a város villamoshálózata valami szuper!
@Hamster: na, ezt látod én sem értem. Egy hatalmas plázát építenek ott:(
Viszont a Postplatz új kockája azért sokkal jobb, mint a régi kockája:)
Bennem azért felmerült pár kérdés, dacára, hogy összességében helyeslem az egészet. Most az új „Szász Hotel” a helyén egykor volt 18. századi barokk épület másolata. Csak azt 1888-ban lebontották, és egy eklektikus bérpalotát építettek a helyére. Ez kissé ellentmond annak, hogy az egész építkezés legfőbb motivációja az a lélektani szempont, hogy szerettek volna visszakapni egy darabkát abból, ami a bombázásokban odalett. Ez persze jót tesz a tér egységének, de kevésbé hiteles. (Mondjuk a hitelesség kérdése e helyen többszörösen összetett...) Viszont ha még nem mentél volna el a Neumarkt Platz-i építkezés látogatóközpontjába (kis bódé a rendőrségi palota előtt kb.), akkor feltétlen ajánlom. Valamiféle civil városvédő szervezet székel benne, akik persze megépült dolgokon felbuzdulva elkészítették a maguk kis laikus de lelkes tervét kb. az egész város visszaépítésére... Ott tudtam meg, hogy sokat vitáztak és a jelenlegi (július) állás szerint a Neumarkt utolsó hiányzó térfalát adó ház nem épül meg. A látványterv csak az általad is említett társaság műve. Oda egy kortárs házat akartak, arra volt eredményes pályázat is, de egyelőre sem az, sem a barokk nem épül, megegyezés híján üresen hagynák. Szerintem butaság ennyi munka után nem befejezni a teret, nem lepődnék meg, ha ők is erre jutnának a végén. Btw remek poszt, én is sokat gondolkozom ezen mióta láttam közelről. Nekem a "jobb mint az eredeti" ugrott be a hő- és vízszigetelt barokk házakról... hiába német alaposság. De a téren a víznyelők, az már odab_szós (rem észrevetted te is).
@semperist: igen, voltam ott, mert anyagot gyűjtök, ebből szeretnék TDK-t. Az Hotel de Saxe visszaépítésének volt egy prózai oka az egységesség mellett (és ez komoly, az ottani városrendező pali mondta): A KLASSZICISTA HOMLOKZAT OLCSÓBB!
Az nem egy sima civil szervezet, ők szervezik az újjáépítést! Amit mondasz, az a Gewandhaus-projekt. A téren a térfal előtt állt a középkori fegyvertár (?) amit átalakítottak annó koncertteremmé. Ezt akarták visszaépíteni modern formában, de nekem az infóboxban azt mondták, hogy leszavazták, és a régi jön.
"semperist" - was für ein Nickname! :)

Amúgy meg szerintem vissza kéne a villamost is építeni a Blaues Wunderre. Azt az idióta extrahiperposztposzttőzegmodern lépcsőt meg elbontani az Elfelejtettemmilyen Gebäude oldaláról. A Verkehrsbetriebe-tornyot meg rendbehozni. Meg még... meg még... Szóval van ott még tennivaló, remélem nem állnak meg a barokk tömböknél.
A Drezdában zajló folyamat precedens amúgy, és ezért a legérdekesebb foglalkozni vele. A háborút követő 10 év újjáépítései után szerintem az elmúlt 50 évben ekkora léptékű újraépítés nem volt. Ez egy építészeti tabudöntés, gondolom a német építészszakma is lázad ott rendesen (legalábbis nagy része) ezért.

Igazából még ha nem is hiteles úgymond egy ilyenfajta építkezés, felmerül a kérdés okoz ez a "hiteltelenség" bármiféle kárt bárkinek is? Ha működik a városi tér - márpedig láthatólag működik - akkor elrontva nem lett. Az pedig, hogy a térfalat most barokk díszek, vagy épp gránitlapok és üvegtáblák határolják, szerintem édesmindegy ebből a szempontból.
@Hamster: A Blaues Wunderen is ment villamos? Amúgy tényleg nem ártana, ha egy vonal átmenne ott az Elbán.
Ja, tudom, a Landhaus oldalán. Pár méterre az ötödik képtől.
Viszont a Verkehrsbetriebe-toronyról jó híreim vannak: a főnököm mondta, mikor ott mentünk kocsival terepre, hogy rendehozzák hamarosan. Egy iroda-bevásárló-lakókomplexum épül a mellette lévő két telekre és abba foglalják majd bele:)
@semperist: Semperist, legyen külön poszt a Semperoperről?:)
@aesculus: Hűha, most lebuktam. Igen épp új nick után kellet nézem, és ez akkor ad hoc adódott, aztán maradt. Tubusra is ezen a néven tettem fel a várról stóló videómat :). Mert hogy én abból TDKzom ... többek közt Drezdát is kitárgyalva, ahol (jójó Fr.kirche, Neumarkt blabla) számomra az operaház rekonstrukciójának módja a legérdekesebb. Több könyvet olvastam róla, de várom, mi újat mondasz még :) Úgyhogy csak hajrá!
@aesculus: Húúú, most lebuktam, a nick ad hoc adódott, aztán maradt, de igen, onnan jött. Tubusra is e néven tettem fel a várról szóló videóm, én ugyanis abból TDKzom ... többek közt Drezdát is kitárgyalva, ahol számomra az operaház rekonstrukciójának módja a legérdekesebb, olvastam is róla pár könyvet, de persze várom, mi újat mondasz még :) úgyhogy hajrá!
Lebontani a kultúr központot legalább akkora barbárság, mint anno a bombázás volt. Ha meglépnék, egyértelműen kiderülne, hogy nem értékmentésről/helyreállításról van itt szó, hanem negédes nosztalgiázáshoz való talmi díszlet felhúzásáről.
süti beállítások módosítása