Mint egy felújított Külső-erzsébetvárosi utca: a Christianstraße.

Aládúcolt födémek, a beázás miatt kiköltöztetett lakók, málló homlokzatok: Lipcse régi lakónegyedei a többi keletnémet nagyvároshoz képest is rossz állapotban voltak. Pedig a századfordulón "Európa piaca" Németország talán leggazdagabb városa volt, majd' hatszázezer lakossal. A második világháborúban viszonylag kevésbé bombázták, viszont az amerikaiak kivonulása után a szovjet zóna része lett. A vásároknak nem igazán kedvezett a szocialista megfigyelős-rendszer, így a korábbi kultur-, könyv-, és vásárvetélytárs Frankfurt szépen leelőzte Lipcsét. Maga a város közben egyre elhanyagoltabb lett, még a nyolcvanas években is elterjedt volt a szeneskályha, és gyakori volt, hogy a felsőbb szintek lakóit ki kellett költöztetni a bázások miatt. Lakás sajnos volt bőven, a háború óta majd' kétszázezer ember menekült nyugatra a városból...

 

Kiürített tömb a Jahnallee-Tschaikowskistraße sarkán 2007-ben. Kép forrása.

Az egyesítés után a keletnémet városok szinte példátlan népességcsökkenést szenvedtek el: Lipcse lakosságának ötöde, százezer ember költözött nyolc év alatt az ország nyugati részébe. Azonban a város főleg a kétezres évektől szinte hitetelen fejlődésen ment keresztül: aki ma ide érkezik, sokára vehetné észre, hogy az "NDK-ban" jár. Ez részben a régi tartományoktól kapott szolidaritási alapnak, elköltözött polgárság befektetéseinek és a kétezres évek fellendülésének köszönhető. A negatív trend megfordult, a városban ma többen laknak, mint 1990-ben, ami nagy teljesítmény. A kereskedőváros közben szisztematikus megújuláson ment keresztül: először a belvárost, majd folyamatosan a környező villa-és lakónegyedeket újították fel. Drezdához hasonlóan itt is jelentős panelbontások voltak. Az elmúlt években újult meg, főleg EU-s forrásból, a Waldstraßenviertel, a belvárost északnyugatról határoló lakónegyed.

A negyed műholdképe. Bal oldalon  a Red Bull Arena, a foci vb egyik színhelye, alatta az új vásárváros. Jobb oldalon a belváros sarka, felül a Rosengarten, az egyik nagy lipcsei park.

A Funkenburgstraße, végén a parkkal. Annak ellenére, hogy viszonylag szélesek az utcák, egyelőre nem fásítottak.

A felújítás minden részletre kiterjedt. A tetőtereket is beépítették a legtöbb helyen. Ez azért különbözik az emeletráépítéstől, ami sajnos Budapesten nagyon elterjedt, néha egészen primitív megoldásokat eredményezve.

A Gustav-Adolf Straße sarka. A saroktornyokat is restaurálták. Budapesten is elképzelhetetlen volt jelentősebb utcasarok tornyok nélkül, sajnos a háború után sokat lebontotak. Ha egyszer nálunk is lenne hasonló program, érdemes lenne belevenni ezeket a "csupán" esztétikai értéket jelentő elemeknek a visszaállítását.

Még, hogy nagyvárosban gondot jelent a parkolás... A magasföldszinti lakások alatt be lehet hajtani az udvarba.

Házsor a Wettiner Straßén. A negyed elég sűrű beépítésűnek tűnik, három-és négyemeletes házak sorakoznak végig a hosszú (és elég monoton) utcák mentén. Ez azonban "optikai csalódás":

 A zsúfoltság csak látszólagos, ugyanis nincsenek hátsó udvarok. A tömbök keretesek, vagyis csak a szélek vannak beépítve, bent kertek találhatók. A keretes tömb másik előnye, hogy csak utcára néző lakásokat tartalmaz. Ilyeneket alakítottak ki a Ferencvárosban is, ahol lehetett. Ezek viszont így épültek. Látszik, hogy Lipcsének és Drezdának nem kellett olyan robbanásszerű népességnövekedést kezelni, mint Berlinnek vagy Budapestnek.

Lipcse folyójának, Elsternek a mellékága. A partjára néző tömbök fellazulnak, társasvillák találhatók itt.

Az utolsó felújtandó épületek egyike. A sarokkupolát valószínűleg egy bádogosműhelyben restaurálják.

Villa vagy társasház?

A negyed tengelye, a Waldstraße, egy lipcsei színekben "pompázó" Tatra villamossal.

Ezen a képpáron jól látszik, mennyire fontos az utcafásítás. A Wettiner Straße szépen felújított, rendezett...mégis, szinte kaszárnyaszerű.

...míg a merőleges Tschaikowskistraße (vagyis Csajkovszkij:) egészen másképp néz ki a hársfákkal (Tilia cordata).

Valóban, a németek nem kispályások... a második képen látható tömb hátsó homlokzatai a 2007-es felújítás alatt. Ez a beruházás magántőkéből valósult meg. Kép forrása.

Klasszikus képpár. Ilyen volt...

...ilyen lett. A beruházó honlapja szerint az öt szomszédos, 2007-ig üresen álló lakóházban 89 lakást alakítottak ki (pontosabban vissza). Képek forrása.

A Planck-és a Wettinerstraße sarka. Háttérben a Red Bull Arena, a korábbi Zentralstadion, a 2006-os VB egyik színhelye.

Végül pár lakóház, "Budapest, felújítva":

Tschaikowski/Gustav-Adolf-Straße

Feuerbachstraße

A Waldstraße elején lévő ház mutatja a negyed régi állapotát.

téglaarchitektúra

A csendes lakónegyedtől csupán két villamosmegállóra van a belváros, ahol minden a kereskedelemről szól-már a középkor óta. A Mädlerpassage csak egyike a központ 27 (!) átjáróházának. Ez alatt van az Auerbach-pince, ahol a Faust játszódik.

A bejegyzés trackback címe:

https://taj-kert.blog.hu/api/trackback/id/tr622391445

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

anyád, nem semmi. Budapest is ilyen lesz!!!!

(100 év múlva...)
Azért utálom olvasni a posztjaidat, mert mindig az orromba dörgölik, hogy itt nálunk milyen kicsinyes, csak a mának élő hordák működnek. És hát itt vagyunk mi az ország lakói...
kívánom, hogy Budapest is ezt a rendezett állapotot mutassa egyszer.
100 év múlva? addigra elkótyavetyélik az összes régi házat. jobb nem is tudni mi lesz helyettük
Azért jó ez a hely, mert nem hagyja azon magyarok fejét a segükben, akik azt hiszik, hogy BP halad valahová. Sehová se halad, ez olyan csigatempó. A belvárosból ezért kell főként elmenekülni...
Ha budapesti házakról leverik a diszeket és lemeszelik akkor tényleg igy fog kinézni.... :)
Igen, szépek, de nem kell bankodni. Ahogy történik könnyü. Nyugatnémet cégek vagy befektetök veszik a régi házokat és újra megcsináljak. Mikor kész kiadnak bérbe vagy probálnak eladni lakásokat, ami nem könnyü. Legföbb nyugatnémetek vesznek, akik szintén bérbe adnak, de soha akárnak ott lakni.
A lakbér nagyon magas.
Szép Lipcse, de egy szép tanyérböl nem lehet enni mikor üres. Munka alig van.
Tudom miröl beszélek, német vagyok és tiz pérc a Waldstrassetol élek.
Ez nagyon szomorú ránk nézve. De ahol még az '56-os golyónyomok is sok helyen visszaköszönnek, ott csodálkozni ezen nem is érdemes.
@retekblog: Azok egy része II. Világháborús nyom. (de az is lehet, hogy srappnell az I.ből:-)

A viccet félre téve szépek-szépek, de nekem túl "sterilnek" tűnnek.
Budapest is szép volt, míg le nem pusztították. (csövesek, koldulók tömege, húgyszag, ellopott, bepapírozott üzletek, ...stb)
Lipcsére azért az átkosban is vigyáztak...
Ami az Auerbach-Kellert illeti, 1986-ban fejenként kb 25 keletnémet márkáért pezsgős, háromfogásos vacsit ettünk ott :)
Uraim!!!!!!!
Tegye fel a kezét, aki lát egyetlen grafityt a képeken!
Nálunk nem is érdemes renoválni, mert egyetlen éjszaka alatt hazavágják. Jó ide a rom, meg a mocsok.
Nem kell ezért a látványért Lipcsébe menni. Prágában ugyanilyen csinosan felújított, kimeszelt, rendbehozott negyedek vannak: Vynohrady, Letná, Vysehrad Zizkov felső része és még folytathatnám. Ezeken a területeken egy átlagos ingatlan ára 5-7 millió korona között mozog. Durva.
Gyönyörű! Ez kell Budapesten is. Kisöpörni az üvegházakat a Belvárosból felújítani, és a tetőket is rendbe és szintbehozni, aztán befásítani. Ezez szép épületek, az üvegpaloták meg mehetnek a Váci útra stb. Külön curiosum a saroktornyok, meg a magasföldszinti parkoló is tetszik.
@Dr Milton: Nana...Ne tévesszük össze az értékmegóvást, újrahasznosítást az újonnan épülő épületekkel. Új épületet építésekor ne majmoljuk az elődöket. Adjuk hozzá mi a saját korunk ízlésvilágának megfelelőt.

A belvárosba is lehet építeni modern épületet. Természetes kellően átgondolva a megjelenését.
no, maga most akkor drezdában él.

lehetne kerteket is? teljesen átment évezredfordulós német felújításba ez a blog.

most néztem a 80 kertet. tessék már valami gartenschaut is hamar!
@EvilHedgehog: Én sem vagyok a fejlődés ellen, de szerintem a belvárosba sehol nem illik. A foghíjtelkekre bezsúfolt és a lebontott régi épületek helyére felhúzott üvegpaloták szerintem nem megoldások.

Jaj, kihagytam a panellebontást, mint minden fejlődés kezdetének alapját.
@Georg 48. gondolom ezzeket direkt kihagyta a képeken.
Ha Grafittit Lipcseben akársz látni, tessék:
www.flickr.com/groups/leipzig_graffiti/

Van Grafitti nálunk elég, csak le szoktak mosni, ha van pénz erre.
Kár,hogy nincsen fotó a lépcsőházakról. Nem jártam sok régi lipcsei házban, de az összesben, ahova betettem a lábamat, parketta volt. persze, makulátlanul tiszta, olyan deutsche-módra:)

na ezeket irigylem a németektől, no meg a Käsekuchent:)
Szép környék. Nnem tudom feltűnt-e valakinek, de majd' minden képen van parkoló autó. Úgy látszik, az ott élők szépnek és élhetőnek tartanak egy olyan várost, amiben autók is vannak.... Ezt is el lehetne tanulni.
Ha már DDR akkor inkább Dreza, Lipcsében kb ennyi szép hely van, nem több. Amin mész befelé a városba elég lepukkant az egész, KöKi-nál is kiábrándítóbb.
@fénycsepp: Azt is hogy recseg az egész?

Nekem Drezda régi-új városközpontja tetszik, helyreállítják, ami szép volt. Disznóság volt elvenni a világörökségi címet tőlük. A Frauenkirche pedig bámulatos :)
"A keretes tömb másik előnye, hogy csak utcára néző lakásokat tartalmaz."
Ezt nem értem. Nem néz lakás a kertre?? Dehogynem, a műholdképeken is látszanak az ablakok.
@vero: hát, még másfél hónapig:)
taj-kert.blog.hu/2010/09/13/park_a_kanyonban_seifersdorfer_tal_bei_dresden_1
taj-kert.blog.hu/2010/10/08/kastely_szajvizbol_a_drezdai_lingnerschloss
taj-kert.blog.hu/2010/09/22/a_modern_kertepiteszet_mestermuve_munchen_olympiapark
Azért készült egy-kettő kertes-parkos. Lesz több is, addig tessék ezeket olvasgatni:)
@fénycsepp: www.deutsches-architektur-forum.de/forum/showpost.php?p=164649&postcount=5
ezen ahonnan a belső képeket szedtem, van fotó a lépcsőházakról is.
@dollarpapa: hja, lesz majd poszt a "kökikről" is. Gáz nagyon:P
@eloszto: bocs, asszem félreérthető volt. Szóval nincsenek udvari lakások, olyanok, amik az udvarról nyílnak (a gangról) és az ablakok is oda néznek.
@aesculus, olyan lakások láttam elöször Pesten, ahol belül körbe megy egy gang. Szépek!
Nagyon szép. Itt is így kéne, nem pedig bontani és jellegtelen modern valamikkel teleépíteni.
Bocs, de Európa leggazdagabb nemzetének egyik városáról van itten szó. Vagy lóvéban nálunk sincs hiány, csak tettrekészségben? Na de ennyire?

Egyébként üdítő beszámoló.
@városjáró: végülis, felesleges metróra jutott elég pénz:P (ez örökzöld válasz az ilyen kérdésekre:)
A negyed nagy része uniós pénzből újult meg, direkt megnéztem.
@aesculus: Uniós pénz - maguknak osztják vissza. Egyébként mintha mi is ezt tennénk. Amit befizetünk globálice, azt visszapályázhatjuk lokálice :)))

Egyébként tényleg jó képek! Néhol Újlipótvárosi, Ferencvárosi hangulata van a képeknek.
@Dr Milton: ja, belvárosban lakom, a kiskörúton. kb 20 éve képtelenek felújítani a házat, pedig teljes egészében önkormányzati. rogán évek óta hiteget, de xar sem történik. erről ennyit. ameddig nincs beruházó akinek el lehet 20 ft-ért adni, hogy az megcsinálja és tripla haszonnal kiszálljon belőle, addig pont nem érdekli egyik politikust sem, hogy összedől a kerülete.
Külön posztot érdemelne a (német)járdák burkolata!Aszfalt csak a DDR örökségeként köszön vissza és az a szerethető kis macskakő a házfalsíkok és a járdák szélén (nem ez a fő csapás) a közte sarjadó tyúkhúr/moha félékkel (jól tudom?) egyszerűen szuper.Táj-kertes kérdés:Vajon mi a ráció a nagy(!) közparkokban lévő avar összegyűjtésében? A berlini Tiergartenben tudtommal nem gyűjtik csak az utakról, nálunk meg a Ligetet is kiporszívózzák.
@padnogama:

mi az a "drága"? amikor legutóbb ott jártam, kimondottan olcsó volt német viszonylatban.
szeretem lipcsét. először a 90es évek közepe környékén voltam ott, és akkor már a belváros nagyon szépen helyre volt pofozva.
amikor legutóbb voltam, akkor még a betonpanelek a pályaudvarral szembe még mindig eléggé ramaty állapotban voltak... azokkal most mi van?
@sisszi: A pesti házakat nem kellett elkotyavetyélni, mert elvették a régi tulajdonosaiktól. A DDR-ben mindenki visszakapta a házát és szive joga szerint elkótyavetyélte vagy szerzett hitelt és felújitatta.
Ez a jelenlegi helyzet első kormányunk (Antall) sara, akik kijelentették, hogy nem adnak vissza semmit, inkább csinálták a röhejes kártéritést.
@Franzi, kb 550 Euro havonta és az átlag físzetés Lipcseben 1100 Euro.
Lipcsében 80 000 hosszútavu munkanélküli és 120 000 ingyen konyha jogosult.
Olcsobb lakás csak a panelba találsz. Ott 60nm kb 372, ez az ami a város két embernek enget. Ilyenkor örülsz, hogy ha alul fiszetet munkad van és nem ra szorúlsz.
Nekem azt mesélték Lipcséről, hogy egy kihalt város, nulla élettel üresen kongó házakkal és utcákkal...
@padnogama:

közben utánanéztem én is. az 550 euro nem kis lakás lehet. kb 30%-al olcsóbb, mint a német átlag.

www.immobilo.de/stadt/sachsen/leipzig
'82 -ben Lipcsében dolgoztam, azóta nem jártam arra. Most csak ámulok.
El kéne menni megnézni a várost!
Köszönet a képekért!
:)
@Franzi, a lakásbérbe tartozik a mellék is, ami ott nincs feltüntve. Csak mikor minden egyes ajánlatot megnészed látod. Mit számitsz "nem kis lakásnak"? Külömben, minnél kisebb annal drágabb a nm!
img96.imageshack.us/img96/7531/miete.jpg

és, az allapbérhez jönn még 2.50-3.00 Euro/nm mellék, amit minden honap szintén fiszetni kell, télen nyaron egyforma.
Az évvégi elszamolás még kb 500-1000 Euro!
@Franzi, tessék:
www.immobilienscout24.de/Suche/Wohnung-Miete/Sachsen/Leipzig/Zentrum-Nordwest/2,00-3,00

Amit ott látsz ez a hidegbér, szóvall a mellék jön még ra.
még egyszer @Franzi:
img96.imageshack.us/img96/7531/miete.jpg
Számolni nem az erös oldalod, hol van itt 30% külömbség?
Ha a 30nm nészük, ez Lipcsében (átlagosan) bekerül 160,2 és németbe (átlagosan) 178,00. (Hideg)
Ez szerintem 10%!
Ebbe bele számitanak olyan lakást is, ahol még szénnel fütik és a panelokat is.
Bocs
@padnogama:

igen, igazad van, komoly gond a számtan.

a 6,13 Euro átlagár a 4,35 Euros átlagárhoz képest csupán 29,04% különbség és nem 30%. bocsi, hogy csak fejben kb. számoltam ki, remélem a mostani korrekció rendben van.
@Franzi, nem a legnagyobb lakást nésztem, irtam is. Aki olvasni tud elönybe van.
Ha nészed a pdf-et, ami mutatja a físzetéseket is, tudhatod, hogy egy 100 nm-es lakást nagyon kevesen tudnak bérelni. Legfeljebb egyetemisták, akik többes számban laknak akkor benne. Egy normális család bisztos nem!

Nálunk a Wohngemeinschaft gyakori.
@padnogama:

ich habe keinen bock mich zu rechtfertigen. lies bitte von anfang an, was ich geschrieben habe.

einen schönen tag noch.
A budapesti régi polgári lakások 70%át rehabilitálni kellene. Meseszépek lehetnének, de ehhez tényleg az utolsó sarokig ki kellene fertőtleníteni mindent, díszítőelemeket újrafaragni, kovácsoltvas korlátokat újrakalapálni, ablakokat, ajtókat kicserélni és még ki tudja mi mindenre lenne szükség a festésen kívül, hogy a nyirkos, romos, dohos, pisis karakterük végleg eltűnjön. A legtöbb belülről úgy néz, mint egy csöves-tanya.
@Franzi: ahogy láttam, új irodaházak vannak a helyükön, pl. a Deutsche Bahné.
@0x1D: Azt ne felejtsük el, hogy teljesen mások a tulajdonviszonyok, mint Budapesten. Lipcsében a rendszerváltás után tőkeerős befektetők megvásárolták a házakat, mert jó üzletet láttak benne. Relatíve olcsó volt, így még a műemlékvédelmi előírások betartásával is fel tudták újítani elviselhető összegért, hogy aztán kiadhassák. És mivel Németországban a lakásbérlés teljesen megszokott dolog, a lakások jó részét valóban ki is veszik (bár Lipcse gazdasági teljesítménye valóban nem lett akkora, amekkorára 20 éve számítottak, így viszonylag sok az üres lakás és a nyugat-németországi árszínvonalhoz képest sokkal kisebb a lakbér). Ráadásul a magántőke-alapú házfelújításokat a kormány, illetve az EU nyilván megtámogatta. Ahogy a fenti képeken is látszik, Lipcse elegánsabb részein is találni még felújítatlan házakat, ha nem is sokat - azokat, amelyek tulajdonjogával valami gond van, ezért a magánbefektetők nem tudták megszerezni, felújítani és a lakáspiacra bocsátani.

Pesten ezzel szemben a lakások nagy része a lakó magántulajdona, a ház pedig nem egy nagy vállalkozás tulajdonában van, hanem a lakók közös tulajdona. Olyan helyzet pedig nagyon ritkán áll elő, hogy a lakók mindegyikének éppen legyen annyi mozgatható pénze, amelyet éppen arra tudna szánni, hogy a házat (a bejárati ajtaján és az ablakain kívül eső részeket) kicsinosítsa. Viszont önrész hiányában az EU nyilvánvalóan nem támogat és a kormányzattól (akár az országostól, akár a budapestitől, akár a kerületitől) azt hiszem, erős túlzás lenne azt várni, hogy mindent saját költségvetésből újítson fel. Ha viszont magántőkét von be, akkor az nem lakóházat akar majd belőle csinálni (hiszen a lakásokat, Németországgal ellentétben, nem tudná kiadni, mert senki nem akar bérlakásban lakni huzamosabb ideig), hanem irodaházat, ami általában a régi letarolását és új ház építését jelenti. Úgyhogy amíg a budapesti lakosság egésze drasztikusan meg nem gazdagodik (hogy az általad megálmodott felújítás önrészét mindenki finanszírozni tudja), kérdéses, mit lehet csinálni. Abban ugyanis nagyon kevesen érzik magukat érdekeltnek, hogy finanszírozzák a szomszéd öregnéni erkélye kovácsoltvas korlátainak újrakalapálását. Mint ahogy, gondolom, még több adót sem akarna senki fizetni azért, hogy kormányzati szinten meg lehessen oldani a városkép szempontjából fontos utcák (az egész Belváros és csatlakozó részei) rendbehozását.
Gustav Adolf, köszönöm. Nekem mint nem magyar hiányosznak a szavakat. Te jól fogalmaztal a hélyszetet és a külömbséget. Én is így látom.
Úgy, annyi a szép német városhoz:
nachrichten.lvz-online.de/citynewslvbverkehr/r-detailansicht-galerie-6074.html
Már két nap nem megy villamos, busz csak kivételesen jár. Egyetlen vonal, ami valahogy müködik néhe az a vonal a reptér fele., de ez is sokszor összeesik.
És holnap sem lesz más, már mondtak.
süti beállítások módosítása