A Palais im Großer Garten.

Großer Garten... a drezdaiak nem erőltették meg magukat, annak nevezték el a város legnagyobb parkját, ami: nagy kert. Valóban nem kis területről van szó: a park 180 hektáros (a Városliget 100 hektár), hatalmas téglalap alakú. 1676-ban létesítette III. János György választófejedelem vadászatok és ünnepségek céljára. Az elkerített, vadas-és díszkertet a Napóleonnal szövetséges Szászország megszállása után az orosz Replin-Wolkonski herceg nyitatta meg a polgárok előtt, amit a visszatérő királyok is helyben hagytak (a tábornokban egy tájépítész veszett el, ő létesíttete a Brühlscher Terrase-t). Így a korábbi fejedelmi kert szépen lassan átalakult a drezdaiak népkertjévé, nagyrészt megőrizve a barokk pompát.

A park bejáratával szemben áll a Deutsches Hygiene Museum. 1911-ben alapította az "odolkirály" Karl Lingner. A mai épület 1930-ban készült el. Többnyire egészségvédelmi és mentálhigiénés kiállításokat szerveznek, jelenleg a "Was ist schön" (mi a szép?) kérdésre keresik a választ.

A park három hosszanti és egy keresztalléból áll. Ez a Herkulesallé, két km hosszú.

Folytatása az "odolos" Lingerallé, az új városháza tornyával, ahonnan az ikonná vált fénykép készült. Az utat barokk és neoreneszánsz paloták szegélyezték, ma panelházak parkolói vannak a helyükön...

A két klasszicista kapuépület egyike.

Egyikben étterem a másikban sörkert működik. Szászország egyébként annyira nem sörös, mint a déli szomszéd Bajorország. Igaz itt van a Radeberger, de híresek a helyi borok.

A park főtengelye, a palotával, és írtózatosan sok görkorissal.

És egyszer csak elzakatol előttünk a Parkeisenbahn...

A Parkeisenbahn a helyi úttörővasút, 1950-ben nyitották meg. Általában taszítanak az ilyen "komcsiretró" létesítmények, de ez azért más...

A fő sétányről letérve tájképi kertrészleteket láthatunk. Ahol egykor a "szász veszedelmes viszonyok" zajlottak a választófejedelmek és szeretőik szereplésével (főleg Erős Ágost járt ebben élen, a városi legenda szerint 365 gyereke volt), ma foci-és fizbimeccsek zajlanak, családok piknikeznek.

A bábszínház. Érdekes, de szocreál stílusú. Az ötvenes években itt a barokk volt az előkép, Magyarországon a klasszicizmus.

Egyre közelebb a palotához.

Micsoda kedves jelenet! Egy egy nimfát rabló (egyelőre csak rabló) kentaúr!

A sétány (allé) végén kinyílik a horizont: előttünk van a palota...pontosabban, amit sikerült belőle "összepuzzle-zni" a háború után. A város közepén elterülő "nagy fekete folt" rendkívül feltűnő volt, és azt is lebombázták. Nagyon sok drezdai halt meg a biztonságosnak hitt park fái alatt...

Fakülönlegességek augusztus végén...

...és két hónappal később. A képen egy tulipánfa (Lyriodendron tulipifera), amit gyakran összekevernek a liliomfával (Magnolia) és két mandzsu juhar (Acer ginnala) látható.

A palota 1680-ban épült, Szászország legrégibb barokk építészeti emléke. Láthatóan kissé idegen német földön, mintha egyenesen Franciaországból helyezték volna ide. Később kialakult a jellegzetes szász barokk, ami már nem ilyen "tájidegen".

Az épület belül csupa tégla és kő, minden elpusztult. Ma koncerteket rendeznek benne. Viszont megalakult egy civil szervezet a belső újjáépítéséért, így ma erről megy a vita építészkörökben.

A palota előtti parterek nyár végi pompájukban...

...és ősszel (így szinte jobban néz ki).

Az oldaló allé melletti dáliakert, a kert talán legkedveltebb része.

virágok és nyugdíjasok...

A palota másik oldala a címlapképen lévő medencére néz.

A Parktheater, Európa legrégibb kerti színháza. A XVIII. században épült, sajnos pontos évszám-szégyenszemre-nincs (azért köszi Marcsi). Ha nincs előadás kiváló tollaslabdapálya.

Rétek...

...néha elpöfög egy mozdony...

...húzva vagy tíz kocsit...

A népszerű királynéról elnevezett Carolasee.

És a Carolaschlösschen, vagyis kiskastély. Ma népszerű étterem.

A park tengelyének végén áll a megmaradt főkapu. Építésekor mezőkre nyílt, ma a Blasewitz felé vezető egyik út indul innen.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://taj-kert.blog.hu/api/trackback/id/tr22401953

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ez a kisvasut ez meglehetosen bajos :)
Drezda amúgy is gyönyörű. Így a képekről visszanézve is megdobban a szívem :) sokat jártam szüleimmel erre, még mikor NDK és Németország egyik legnagyobb "komcsi városa volt. :)
Mennyire szembetűnő, hogy sehol egy grafiti, rendezett a park, sokan sétálnak pici lelkük megnyugtatására a Große Garten-ben. Példa értékű lenne idehaza is elmondani, megértetni a tetves kis csírákkal, vagy a város vezetésével, hogy saját "történelmi értékeink" valóban értéket képviselnek
Karlsruheben is van ilyen kisvasút, zseniális. Ott ráadásul keresztezi a játszóteret is, tehát a favár és hasonlók között néha elpöfög egy echte tüchtig kis gőzmozdony is, über-über.
Még ilyen állapotában is, hogy látszik, lenne bőven munka rajta, különbül néz ki pl. a Várbazárnál...
Szép munka, köszi! Tíz éves koromban jártam itt utoljára, és az első verseskötetemet is itt vettem.(Villon) Akkkor még üszkös rom volt szinte minden.
Már többször feltűnt de ez a mai ajánló hab a tortán:
"Általában taszítanak az ilyen "komcsiretró" létesítmények, de ez azért más..." (Index blogajánló a címlapon)
Indexéknél csak írni tudnak? Olvasni nem?
Egyébként szép összeállítás, de a szerző is elolvashatta volna előtte, mielőtt kirakja.
"A Palais im Grosser Garten" több sebből vérzik.
"Carolaschlösschen"-ből hogyan lett kiskastély?
Emellett néhány dologgal nem értek egyet:
- az a bábszínház mitől szocreál?
- a szászok nem söröznek?
- hol vannak azok a híres szász borvidékek?
egyébként jó koncepció, szép képek. Csak nekem van rossz napom.
Jó érzés egy újabb posztot olvasni 2. kedvenc német városomról... nagyon jól ragadod meg a hangulatokat a képekkel, és ez az eddigi posztokra is igaz!

A Parkeisenbahn-ról még azt el kell mondani, hogy ez volt az NDK első uttörővasútja (a berlini csak a sokadik a sorban) - meg hogy a mostani Strassburger Platz végállomása nem az eredeti a Gläserne Manufaktur miatt.

A kastélyban meg Permoser-szobrok vannak kiállítva.

Ha szász sör, akkor Wernesgrüner, még ha csodálatos szocialista önmagának (az a kis pohárfigura nekem kultikusabb Ostalgie-figura, mint a Sandmann... :-))) ) már csak árnyéka. A helyi borkultúra pedig pont Drezdában és környékén futott fel, nem véletlen, hogy Radebeul-ban van olyan vasúti megállóhely is, hogy Weintraube...
anno minden héten legalább egyszer végigbringáztam a grosser gartenen oda-vissza plauen/südvorstadt felöl az elbradweg irányába. amikor elöször jártam ott, a kastély még igencsak lehangoló állapotban volt (90' vége vagy 91'eleje). a lépcsökböl fák(!) nöttek ki. úgy 95' körül, amikor már be volt kerítve (mint pesten a kossuth tér), egy haverommal belopództunk. akkor próbálták az emeleten a mennyezetet restaurálni. úgy 98' körül volt egy buli az alsó szinten kultúrmüsorral, piálás egyebek. mi a kultúrmüsorrol persze már lecsúsztunk. utána meg irány ki az elötte levö tóhoz, kiadni magunkból, ami bennünk volt. azt, hogy a paliucca-schule felöli részen a füben mit csináltam fényes nappal az akkori barátnömmel, inkább megtartom magamnak...
sorosolo! a schlösschen a.m. kastélyocska, lehet akár kiskastély is. párszor söröztem ott, amolyan igazi ndk-fíling volt (már az nszk-ban). nekem legjobban a feldschlösschen pilsener ízlett, mert nem annyira keserü, mint a többi pils, egyébként drezdai helyi sör. a bärenzwingerben kettesével kértük a korsókat, hogy ne kelljen annyit sorban állni.
a két kapuépületet 97' körül építették (rekonstruálták). egyszer kerékpártúrára indultunk a lengyel haverjaimmal, de csak a sörkertes kapuépületig jutottunk. a borvidék egy kis szelete itt: taj-kert.blog.hu/2010/10/08/kastely_szajvizbol_a_drezdai_lingnerschloss . ha aesculus eljut pillnitzbe (pláne a kamélia virágzásakor), talán lesz több fotó európa legészakibb borvidékéröl (ök állítják magukról). vagy meissenben.
Nagyon jó poszt, végre egy park! :D nem mintha a többi nem tetszett volna... szupi, hogy ilyen sok szép dolgot írsz és mutatsz onnan kintről! köszönjük!
@soroslo: miért? grosser garten. A Schlösschen kastélyocskát jelent szó szerint, kiskastélynak fordítottam. A bábszínház 1953-ban épült, szocreál. Az ndk-s szocreál barokk elemeket használ, egyébként én is "eredetinek" néztem először. Söröznek is, de inkább boroznak.
@fefe01: már voltam Pillnitzben, lesz róla poszt.
@aesculus: Azért, mert ha németül akarod mondani, akkor Palais im Großen Garten. Tudod, az a fránya melléknévragozás.

De jogos, valóban csak egy sebből vérzik (igaz, németül tudónak az is elég fájó).
süti beállítások módosítása