Micsoda hívogató hely...

A lipcsei "Népek csatájának" századik évfordulóján, 1913. október 18-án avatta fel II. Vilmos császár az elesett katonák emlékművét. A meglehetősen bizarr építmény azóta a város egyik jelképe lett, a síkságból kiemelkedő mesterséges dombra épített 90 méter magas "horrorfilmdíszlet" messziről látható.

Az együttes légifotója a hatalmas vízmedencével, a földművekkel. Balra a város központi temetője. Kép forrása.

Az évforduló előtt 18 évvel (!), 1895-ben írták ki a pályázatot, amit Bruno Schmitz nyert meg. Az emlékmű két korszak határán készült el: egyrészt ez a legutolsó a császári Németország olyan hatalmas, nemzeti emlékművei közt, mint a rüdesheimi Niederwald-emlékmű, vagy a koblenzi Deutsches Eck. Ugyanakkor az avatás után egy évvel kitört első világháborús emlékművek (Thiepval, Vimy-emlékmű) "előfutárának" is tekinthető.

Az épület méretei mindenesetre jól példázzák a ma is igen jellemző német gigantomániát. A kriptába vezető bejáratot a középkori páncélt viselő Szent Mihály arkangyal őrzi. Fölötte a Német császárság jelmondata: Gott mit uns (velünk az Isten).

Az "angyalszobor" közelebbről...

Mellette egy Bundesadler Reichsadler.

Szászország híres barátságos építészetéről és szinte délies hangulatáról. Azt hiszem, ez nem tartozik a barátságos kategóriába...

A kupolát középkori lovagok őrzik. Bár a csata 120 ezer (!) elesettjének emelték, az emlékművön nem sok minden utal a napóleoni időkre. Inkább egy "második birodalmi díszletnek" tűnik. Szinte sorsszerű, hogy egy évvel az "újrajátszás" előtt avatták.

Kilátás a sírbolt bejáratától (milyen csodás mondat...)

A fenti belső térből lehet lejutni a kritpába, ahol a katonák jelképes sírja látható. Ezt a teret lovagszobrok őrzik. Az ember azonnal észre sem veszi, hogy a szobrok hatalmas arcok előtt állnak! Kép forrása.

Az emlékműről szép kilátás nyílik a városra. Pontosabban nyílna, ha az NDK-s időkben nem építették volna be a belvárosig tartó tengelyt, és a környező területet (nyilván direkt) panelházakkal. Az új városháza, és a belváros tornyai azért még így is látszódnak többé-kevésbé. Kép forrása.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://taj-kert.blog.hu/api/trackback/id/tr342475646

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kétségtelenül hatásos építmény.
Apa ide is elvitt. Szar idő volt, hideg, fújt a szél csak apám lelkendezett. Anya meg azt mondta, fijam üjj vissza a kocsiba ha fázol...
A Völkerschlachtdenkmal-on gyakoroltuk a német helyesírást. Amikor meglátogattam egyetemi csoporttársaimmal, hátborzongató érzés volt.
Az emlékmű jó, a város fos (mint minden szoci csoda).
@Blassius: Fater zsebéből pedig ki-kivillant a Mein Kampf az esőkabát mögött :)

"Az épület méretei mindenesetre jól példázzák a ma is igen jellemző német gigantomániát."

Még mindig jobb, mint a Tanácsköztársaság Emlékmű.

Mi is kaptunk egy déli harangszót, az is valami :)
"velünk az Isten"???
A tulajdonnév - névelő viszonyát általánosban tisztáztuk. Azóta változott volna a magyar nyelvtan?
A bejáratot őrző Szent Mihály arkangyal szobor engem határozottan a Thief nevű videojátékban szereplő Garrettre emlékeztet :D Lehet innen vették az ötletet ^^
@RaveAcE: nem feltétlenül tulajdonnév, szövegkörnyezettől is függ, ez pont hogy helyes..
@sprenczl: nem szoci, csak "nyomokban":
taj-kert.blog.hu/2010/11/06/lipcse_zold_korutja_a_promenadenring
taj-kert.blog.hu/2010/11/13/ahol_nem_halt_meg_a_belvaros_leipzig_altstadt
@RaveAcE: ebben a kifejezésben semmi hiba nincs, ha beírod google-ba, számos egyházi oldalt és szöveget hoz ki.
modoros.blog.hu/2009/11/13/olvasoi_rovat_a_nyelvtannaci
Amúgy ajánlom, jó blog és poszt :)
.off

kedves aesculus!

küldtem pár napja egy üzenetet a blog.hu-n keresztül, nem tudom, eljutott-e hozzád.
@TuRuL_2k2: nagy nehezen megtalältam, välaszoltam, en is remelem, eljutott:D
(Egy ideje valamiért elfelejtettem vissza-visszanézni ide, most pótlom) Itt is jártunk, persze esős-vacak idő volt. Voltaképp el se tudom napsütésben-forróságban képzelni, nincs valami mágikus esőgenerátor ebben az épületben? Felmászás közben számoltuk a lépcsőfokokat, utána még vagy 15 évig tudtam, mennyi volt belőlük, de mára persze elfelejtettem.

Hatásos egy építmény; nem is kell, hogy vidám vagy lelkesítő legyen. Városlátképileg persze az a véleményem, hogy ilyenre csak annak a városnak van szüksége, ahol nincs komoly természetes domborzat :)
@Hamster: Lipcsében állítólag mindig rosszabb idő van, mint Drezdában. Lehet, hogy az avatás előtt másképp volt :D
Nem számoltam...:P
hát most már tudom ,honnan vette giger az ötletet az alien sorozathoz , ide a pittyegő mozgásdetektor és plazma géppisztoly nélkül benem mennék.
félelmetes
Nem bizarr. A bizarr mást jelent.
süti beállítások módosítása