A székesegyház négy tornyát nehéz egyszerre lefényképezni a városból...

Nietzsche és Uta, a "gótikus kőasszony": a Saale parti Naumburg egykori híres lakói. Utóbbi "otthona" a négytornyos, román-gótikus dóm (a reformáció óta a templom nem székesegyház, de a neve megmaradt). Az együtteshez természetesen nagyméretű kert is tartozik, aminek felújítása a végéhez közeledik.

 

Maga a város sem érdektelen: belvárosában reneszánsz és barokk épületek sorakoznak. Ráadásul a harmincezres városban villamosközlekedés is van! Sőt, a környéken fekszik Európa egyik legészakibb borvidéke, a Saale-Untsrut. Senki se számítson egy Tokajra...

A hatalmas székesegyház két gótikus tornya.

Gótikus padvégek...

Kétségtelenül a leghíresebb naumburgi pár: a dóm alapítója, Ekkehard és felesége, Uta von Ballenstedt szobrai a 13. század közepéről (bocs a rossz képért...). A két szobor kb. öt méter magasban áll, a képek a felújítás miatt épített állványzatról készültek. A "VIP vendégek" (vagyis a kert helyreállításának tervezői és én), felmehettünk, oda, ahova nem sokan jártak... A két szobrot a francia (és ismeretlen nevű) Naumburgi Mester készítette. A róla szóló kiállítás alkalmából újítják fel az egész együttest. A szentélyben 12 szobor áll, azonban Uta a leghíresebb. Azt hiszem, nem nehéz rájönni, miért... mindenesetre az, hogy miért húzza el ilyen "modernül" a gallérját, azóta foglalkoztatja az embereket...

A légifotón jól látszik a dóm négy tornya és két szentélye. A teraszkert a jobb felső sarokban helyezkedik el. Kép forrása.

A kert alaprajza. Az egyik legérdekesebb rész a "Garten der Naumburger Meister" nevű rész, ahol szürke sztéléket állítanak fel, amikre a Mester legszebb faragványairól készült képeket helyezik. A kert tervezői: Birgit Pätzig (HLP-DD) és Heidi Richter. Kép forrása.

A sztélék köré olyan növényeket telepítenek, amik a templom oszlopfőin is megtalálhatók, pl. a berki szellőrózsát (Anemone nemorosa). A Mester nagy "növényfaragó" volt: csak Naumburgban 150 növényfajt azonosítottak az oszlopfőkön a komlótól (Humulus lupulus) a borostyánig (Hedera helix). Képpár forrása.

Szeptemberben még elég nagy volt a felfordulás...

...a zúzottkő is óriási halomban állt...

A tornyok felé eső nyiladékot addigra már kitisztították.

Szintén szeptemberben már készen volt a középkori fűszerkert rekonstrukciója is.

Októberre már megérkeztek a fák is...

... és mellvédekre elültették a védő növényzetet.

Az eljárás lényege, hogy a kőfal tetejére, megfelelő vízszigetelő-és rögzítő rétegek felhelyezése után, mint egy sziklakertre növényeket (varjúhájat, kövirózsát) telepítenek. Ez a "kert" védi a falat.

Kiültetésre váró páfrány-és évelőszállítmány...

A tavat tápláló forrás kialakítása is jól sikerült.

A forrás és a tó közötti csatornát egy kis szakaszon kinyitották, és mint egy "fekvő ablakot" képezték ki.

Ezután következett a színpróba: a  sztélék árnyalatának beállítása. A képen a finanszírozó Allianz Umweltstiftung munkatársai és az egyik tervező, Heidi Richter (sajnos már nem emlékszem, melyik árnyalat győzött...)

A kert októberben... kicsit előbb készen lettek (milyen fura, hogy ilyen is létezik), a kiállítás ugyanis csak pár hét múlva nyílik.

A bejegyzés trackback címe:

https://taj-kert.blog.hu/api/trackback/id/tr762904484

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Gimis németkönyvemben szerepelt Ekkehard és Uta szoborpár képe, jó volt újra látni őket és a gyönyörű naumburgi dómot - kösz a cikkért.
Jaja, itthon nem sok infót találni a dómról és a szoborról, de nekem is a kedvencem - kösz a híreket!
Azért meg lehet inni a freyburgi borokat :-)
Villamos megvan még?

Valaha Naumburgban szovjet laktanya volt, melynek létszáma a város akkori lakosságának 4-szerese volt.
Csodaszép :)
Nincs kedved engedélyezni a like-ot?...
@21 hónap: jajj, de elvileg van fb-oldal is (www.facebook.com/pages/T%C3%A1j-kert-blog/158780514140463), csak még valahogy rá kell jönnöm, hogy kapcsoljam össze a honlappal :D
@Mitzi von Küche: @Kelly és a szexi dög: szívesen ;)
@aesculus: Valami nem volt jó a linkkel, de megtaláltam: www.facebook.com/pages/T%C3%A1j-kert-blog/158780514140463

Ellenben a blog adminfelületén is tudod ebngedélyezni a lájkolást és az ajánlást.
ide szívesen elmennék:)
süti beállítások módosítása