A kastély kerti homlokzata.

A Fejér megyei kis faluban, Dégen található Magyarország egyik legszebb kastély-kert együttese. A klasszicista kastélyhoz tartozó tájképi kert nem kevesebb, mint háromszáz hektár alapterületű, nagyobb, mint Schönbrunn és akkora mint a kasseli Bergpark, vagy a Central Park. Az épületből és a kert egyes pontjairól csodálatos kilátások nyílnak, és számot famatuzsálem is megtalálható. Az egykor másfél kilométer hosszan kanyargó "szerpentintó" különlegesnek számít az országban.

 

A kastély (amiről a következő posztban lesz szó) 1810 és 1815 között épült Festetics Antal és felesége, Báró Splényi Amália számára Pollack Mihály tervei szerint. Az "ország leggazdagabb köznemese" vagyonát a napóleoni háborúk idején szerezte: a katonaságnak szállított mezőségi gabonát...

A megérkezést is igazán "kitalálta" az ismeretlen tájépítész: a Fehérvár felől jövő postaútról már 15 km-re (!) látszódott a kastély, majd közelebb érve ez a látvány fogadta az utazót-igaz, még két tölggyel. Ma a postaút poros dűlőúttá vált, a látványt pedig beültették...

Az út vége: a kocsifelhajtó.

Az imént látott kocsányos tölgy (Quercus robur). Érdemes megfigyelni az alakokat előtte, viszonyításképpen...

A kastélyt megkerülve (magáról az épületről majd a következő posztban), egy törökrózsa-liget mellett található ez a forrásház-műrom a húszas évekből.

A kastély oldalhomlokzata előtt található a húszas években kialakított teniszpálya, és a hozzá kapcsolódó nézőtér-pergola. A süllyesztett területen különleges, márványdarabokból és vörös mészkőből kirakott "kavics-parter" terült el. Forrás: NG Archivum.

A kavicsparter már nincs meg, a teniszpályáról viszont csak a háló hiányzik.

Kastélyparki részlet...

A kerti homlokzat oldalról...

...és szemből. Bár a poszt nem a kastélyról szól, fontos elmondani, hogy Pollack e korai műve erősen hasonlít a Nemzeti Múzeumra. Fontos különbség viszont, hogy a portikuszból nem lépcső, hanem rámpa vezet a kertbe - ezt a közvetlenebb kertkapcsolatot talán a megrendelő házaspár botanikai érdeklődése, és természetszeretete magyarázza.

A portikuszból több átlátás is nyílik: többek között a református templom tornyára, vagy a Hollandi házra. De látható erről a pontról a katolikus templom tornya és a park több nevezetes pontja is.

A kastélytól elindulva feltűnik a szerpentintó...

A tó egyik szigetén fekszik a Hollandi-ház. A ház mellett egy istálló is található, mert úgy tartották, annak szaga jót tesz a tüdőbeteg grófi rokonnak, akinek a házat építették.

A Hollandi-ház elől sem utolsó a kilátás. A szigetre eredetileg nem vezetett híd, csónakon lehetett átkelni.

A szerpentintó mintegy másfél kilométer hosszan kanyarodik végig a "dégi törés" legmélyebb pontján. A természetesnek tűnő vízfelület komoly tervezőmunka eredménye: három vízfolyást duzzasztottak fel, a vízszintet komoly zsiliprendszerrel és árapasztó-csatornákkal lehet szabályozni. Az eredeti tónak jelentős része feliszapolódott, ennek kikotrása egy eu-s projekt keretén belül tervezés alatt áll.

A park végén, a kastélytól mintegy két kilométerre (!) a tó másik szigetén látható a sírdomb, ahol a család több generációja nyugszik a famatuzsálemek alatt.

Kilátás a  tó másik végén álló hídról. A vízrendszeren három híd ívelt át, ezeket pirosra, zöldre és fehérre festették.

Egy kastélyegyüttes nem csak a "szépség", hanem a gazdasági hasznosság helye is. Dégen nagyméretű majorság csatlakozott a parkhoz, a képen a dézsmapincék lejáratai láthatók.

A pincék fölött pedig a narancsház helyezkedik el. Ezt is Pollack tervezte, portikusza erősen hasonlít az alcsúti kastély úgynevezett cifraistállójára. Kétoldalt voltak a növények, középen pedig a szalon... A terület jelenleg a helyi tsz-é. 

A bejegyzés trackback címe:

https://taj-kert.blog.hu/api/trackback/id/tr683042541

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nem tudom, hogy jelenleg milyen fukciója van a kastélynak, én kb. 25 évvel ezelőtt jártam ott, akkor gyermekotthonként működött. Arra nagyon emlékszem, hogy a tóparton volt egy játszótér, amellett pedig egy kiszuperált MiG 17-es rontotta az összképet.
Magyarországon lépten-nyomon ilyen szépségekbe lehet botlani. Arborétumok, kastélykertek mind-mind kiaknázatlan gyöngyszemek.
Egyébként a kastély hasznosítása milyen formában történik?
Lehetne ide szervezni mondjuk valami extra exkluzív teniszversenyt szervezni, a tóra evezősversenyt, a kastélyból szállodát, a melléképületekből lovardát, esetleg wellness központot csinálni. Megfizetni valami híres halívúdi kötsögöt, meg valami közepes amerikai médiumot és máris sínen van a projekt :) :) :)
@A nép fia: Ezt nem, de van pár eladó kastély és kúria. Én is tervezem, hogy veszek egyet, már csak hétezer-kilencszáz évet kell diákmunkával töltenem.
Én horgásztam is a tóban, tele van halakkal, egy igazi vadregényes víz.

Az ismerősöm pedig a kastély lakója volt, amikor gyermekotthonként működött.

Nagyon szép hely, mindenkinek ajánlom.
Azt a szót hol tanulja meg az ember hogy: dézsmapince?
Jó poszt lett!
Lehet, hogy nagyobb, mint Schönbrunn, de mégsem az... kár, hogy hagyták ilyen állapotba jutni :(
Gyerekotthon időben jártam én is arra, - a MIG-re is emlékezek... egy kosztümös R-go klippet forgattunk ott, megtetszett a helyszín...a Kováts (ma Dobó)Kata királylány volt és a Rákay Kálmán (ma Philip)is föltűnik benne...egy katonai emlékmű is rémlik, hogy van ott, - lehet, hogy keverem a lengyeli kastéllyal... ha arra jártam és időm engedte mindig sétáltam egyet a parkban a hangulatért... jut eszembe, a tóban van egy nyárilak szerűség, az egy Latinovits film díszlete volt, - remélem nem tévedek...a tó melletti épület mezőgazdasági múzeumként működött, utoljára 2000-ben jártam arra.
Azt nem tudja valaki véletlenül, hogy a park fái között jelenleg van-e mamutfenyő?
Köszönöm!

U.i.: A kocsányos tölgy gyönyörű!
@vontod75: van benne egy kiállítás, a többi része üres, felújítás előtt.@piefke: köszönöm!@átlátó: nem, van német katonai emlékmű (nagy csaták voltak erre), csak már nagyon hosszú volt a poszt.@taxi33: úgy tudom, nincs.
@átlátó: Egy Waffen SS emlémű van a parkban azt hiszem 90után állították, Magyarországon elég ritka. A kastély egyébként tényleg gyönyörű.
csak azért nem kéne mert nem lenne szívem légkondival elrondítani, anélkül meg kinyírna a pollenallergia.
kedden a Siófoki felhős/hűvös időt kihasználva jártunk Dégen. Nagy kastélylátogatósok vagyunk a párommal, sok szépet és elhanyagoltat láttunk az utóbbi időben. Dég remek példája annak, hogy abból a kevés állami pénzből is a fenntartók erejükön felül megpróbálják megőrizni ennek a kastélynak és csodálatos környezetének az értékeit.
Minden elismerésem az egy személyben pénztáros és tárlatvazető kishölgynek, aki fogadja a látogatókat, ritka értelmesen és érthetően előadott tárlatvezetése igazi kuriózum volt az elmúlt pár hónapban más kastélyokban tapasztaltakhoz képest.
Ajánlom a látogatást mindenkinek ki szereti a szépet. Igazi nyugalom szigete..
@aesculus: Köszönöm, hogy kisegítettél a bajomból. :)
@Flipper: Szintén köszönöm és rühellem, hogy nem emlékeztem konkrétan, mert a WaffenSS-nek vannak olyan tulajdonságai, amiről példát lehet venni... tehát vannak olyanok, ezzel azt is kérem figyelembe venni, hogy vannak amik nem.
@Flipper: Engem ott a 2045 (!) májusi dátumot hordó (vörös márvány) kő lepett meg. Meg a hivatalos magyar állami címer (fekete grániton).
@Flipper: ez az emlékmű tényleg kicsit fura, mert a rajta lévő felirat tényleg ss-jelmondat, de szerintem nem csak ss katonáknak állít emléket.
A kert gyönyörű, de Pollack-ot sohase tartottam nagyra ennél egyszerűbb, és unalmasabb épületet nem lehetett volna tervezni, a Nemzeti Múzeum is elég unalmasra sikerült, és simán elmennék mellette még Békéscsabán is. A többi házai is egy kaptafára készültek, lehet ,hogy ez volt akkor az osztrák divat? Nem tudom, de jobban jártak volna Festeticsék egy olasz vagy francia építésszel.
Boring
@GuyFieri: lehet, hogy akkor a klasszicizmussal van bajod :). Egy olasz vagy francia építész kb. ugyanilyet tervezett volna. Dobán az Erdődyek Charles Moreau-t alkalmazták, és kb ugyanilyen "unalmas" kastélyt tervezett nekik: taj-kert.blog.hu/2010/04/02/ujjaeledo_kastelykert_doba_erdody_kastely
Akkor Festeticsék és az Erdődyék a legunalmasabb építészeti korszakban tudtak kastélyt építeni..ilyen a magyar szerencse, ha mondjuk 40 évvel hamarabb építenek, talán szebb lett volna.
A Klasszicizmus akkor is unalmas és dísztelen, és szinte 0%-ban veszi igénybe az építészeti fantáziát. Pénzkidobás volt
@GuyFieri: :) mindenesetre elég sok kastélykertes poszt készült: taj-kert.blog.hu/tags/kast%C3%A9lykert

van nemklasszicista is
rejtett kincs, és sajnos kihasználatlanok a kastély és a park adottságai. de lehet, hogy pont ezért az elhagyatottságért tudjuk nagyon szeretni.
Mi lenne ha vissza adnak a tulajnak?

Valoszinu jobban oda figyelne es rendbe tartana. Gondolom nagy orom lenne vissza kapni amit egyszer hip hop kirantottak alolad.
süti beállítások módosítása