Monopterosz, Szabin nők elrablása, díszlépcső: minden, ami egy tisztességes kastélykerthez kell-a csongrádi puszták közepén.

Az Dél-Alföld (a nagyobb városokat leszámítva) nem éppen olyan tájként él a köztudatban, ahol tobzódni lehet a kertépítészeti és építészeti "csemegék" között. Pedig aki Békés és Csongrád útjaira téved, találhat egyedülálló ménesbirtok-várost, francia neoreneszánsz kastélyt a hozzá tartozó parkkal. Vagy éppen egy másik, neobarokk kastélyt és annak különlegesen szép kertjét.

 

Az Orosháza és Szentes között fekvő puszta 1722-ben került a Károlyi család birtokába, akik újratelepítették a török alatt elpusztult falut, és nagy birtokközpontot alakítottak itt ki, magtárakkal, majorságokkal (az egyik uradalmi intéző Szendrey Ignác, Júlia apja volt). Kastély itt nem volt, Nagymágocs a közeli Derekegyház uradalmához tartozott, ahol egy barokk kastély áll. A kastély csupán 1896 és 1897 között épült fel Károlyi Imre, és másodunokatestvére (szintén) Károlyi Zsófia számára. A kastély és a kert tervezője egyaránt ismeretlen (egyes feltételezések szerint a bécsi Viktor Siedek), viszont tény, hogy ez volt az egyik legutolsó nagyobb kastélyépítkezés a történelmi Magyarországon.

A park bejárata a falu végén nyílik. A háború óta különböző szociális intézmények működtek itt, ma a megyei szociális otthon használja, és tartja a lehetőségeihez képest jó karban.

A bejárat után azonnal szembekerülünk a hatalmas neobarokk épülettel. A kocsiút azonban jókora körívben közelíti meg a kastélyt.

Az utat hatalmas fák, többek között ez a kocsányos tölgy (Quercus robur) szegélyezi.

Majd két hatalmas nyugati ostorfa (Celtis occidentalis) mellett haladunk el.

Míg végül újra előtűnik a kastély (az időközben rossz helyre nőtt/ültetett fáktól ez a látvány csak tavasztól őszig érvényesül).

A szépen vezetett út végül a kastély díszudvarába vezet.

A szobor közepén áll a "kisfiú hallal" kút, ami a hagyomány szerint az építtető házaspár 8 évesen meghalt kisfiának, Tibornak emlékére állítottak. A kisfiú egykori szobáját halála után kápolnává építették át.

Az udvarról kilátás nyílik a falu neogótikus templomára, ahol a család temetkezési helye is található.

A kocsialáhajtós főbejárat, a szociális otthon kerti székeivel.

Ha az egykori és mai látogató elkápráztatása a bejáratig nem sikerült volna, a hallba belépve garantált volt az elképedés. A kastély belső terei (sok más magyar kastélyhoz képest, természetesen) viszonylag jól megmaradtak, így a már említett kápolna is eredeti állapotában látható.

Az épület délnyugati oldalán álló télikert is megmaradt. Az itt működő intézmények másra használták, ezért ültették elé a mára jó nagyra nőtt tujasort.

A díszudvarral átellenes oldal felől nyílik az igazán látványos kilátás: a neobarokk terasz lépcsőzete a Szabin nők kútjához vezet, majd a felduzzasztott Mágocs-ér túlpartján folytatódik a kert, ahol egy kis pavilon áll.

A "nőrablási jelenet" közelebből. A kút eredetije állítólag Párizsban található.

A kastély kerti homlokzata a kút felől.

A Mágocs-ér túlpartján álló pavilon. Sajnos egy "árapasztó csatornát" kerítettek el a mederből, ezért a pavilonból a partra vezető lépcsők innen nem láthatók.

Csónak híján csupán "rövid" kitérőt kell tenni a park végén álló hídig, és máris a monopteroszban vagyunk. Nagyon hasonló áll a müncheni Englischer Gartenben, bár onnan egész más kilátás nyílik, ez ahhoz hasonlóan impozáns.

Ez a lépcső egykor közvetlenül a partra vezetett. Ma a már említett árapasztó-csatornához visz le.

A pavilon felé vezető út több pontjáról is szépen feltárult a kastély. Az utólag ültetett fenyőfélék viszont eléggé takarják az épületet.

A parknak az éren túli része elhanyagoltabb, de még itt is jól el lehet képzelni az egykori állapotot. Több idős fa ma is áll, például ez a kocsányos tölgy...

...vagy több feketefenyő (Pinus nigra).

Az ér partján áll a szecessziós budai villára emlékeztető csónakház is.

A nagymágocsi kastélyegyüttes meglepő helyen található, ahol "senki se számítana rá". Ez tekinthető a legutolsó nagy magyar főúri laknak, az első világháború után már csupán kisebbek és kisebb szabásúak épültek. A legutolsó ráadásul igen szépre sikerült: a növényállomány, a kis ér felduzzasztásával kialakított tó, a kerti szobrok és építmények különlegessé teszik ezt a kis szegletét a csongrádi pusztáknak.

A bejegyzés trackback címe:

https://taj-kert.blog.hu/api/trackback/id/tr754372605

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Gyönyőrű kastély, csak azok a műanyag székek ne lennének... Dénesfán a Cziráky kastélyban is hasonló igénytelenség uralkodott, ott a terasz kőkorlátjára teregettek, de a műanyag székek sem hiányozhattak a parkból. Egy apró észrevétel, azok nem nyugati ostorfák?
Köszönöm az élményt, aesculus!
Meglepően jó állapotban van a kastély és környéke.
Csongrád, Szentes, HMVH igazi különlegesség számomra, és micsoda szép személyes emlékek helyei :-)
Nagyon örülök ennek a bejegyzésnek! Köszi :)
Sok évvel ezelőtt egyszer én is jártam a kastélyban és a kertben, ahol még pávák is sétálgattak akkor.
Ez nagyon klassz! Még a tavasszal meg fogom nézni.
"Az Dél-Alföld (a nagyobb városokat leszámítva) nem éppen olyan tájként él a köztudatban, ahol tobzódni lehet a kertépítészeti és építészeti "csemegék" között. Pedig aki Békés és Csongrád útjaira téved, találhat egyedülálló ménesbirtok-várost, francia neoreneszánsz kastélyt a hozzá tartozó parkkal. Vagy éppen egy másik, neobarokk kastélyt és annak különlegesen szép kertjét."

nem-e?

csak ennyit mondok: hu.wikipedia.org/wiki/Wenckheim-kast%C3%A9ly_(Szabadk%C3%ADgy%C3%B3s)
Én hosszú évekig jártam arra, de még hallani sem hallottam róla, pedig sok oda valósi ismerősöm is volt.
Ez meglepetés volt.
Látogatható az intézmény?
Egy Arab üzletember szerette volna megvenni és (európai mércével mérve is) luxus szállót kialakítani az ingatlanból.
Én képviseltem a befektetőt –lelkesen, mert meggyőződésem hogy az épület megérdemelte volna- de sajnos az üzemeltető részéről semmilyen választ nem kaptam a megkeresésemre.
@Achilles: Csak nehogy aztán valami Alhambra lett légyen belőle... bár, az araboknak tetszik az európai építészet, amennyire én tudom.
KÖSZÖNÖM EZT A SZÉP KASTÉLY ÉS PARKRÓL KÉSZÍTTET KIS FILMET . JÓ ÉRZÉS ÉS LÁTNNI,HOGY ILYEN SZÉP ÁLLAPOTBAN VAN MÉG. KÖRÖSLADANYINÉ
@aesculus: oké, oké. nem kattintottam:)
Kedves Szerkesztő! Cégünk egy kastélyos kiadványt készít, melyhez a segítségét szeretném kérni a nagymágocsi kastély képekkel kapcsolatban! Kérem írja meg, hogyan tudnám felvenni Önnel a kapcsolatot! Előre is köszönöm!
süti beállítások módosítása