Zárterkély1.jpgA Hiemer-Font-Caraffa ház zárt sarokerkélye és zárt erkélye.

Zárterkély és zárt sarokerkély: eredetét tekintve nem magyar eredetű építészeti elemek, de az évszázadok során kedves, jellegzetes motívumaivá váltak a magyar városoknak, azon belül különösen kettőnek: Győrnek és Székesfehérvárnak. Nem készült még semmilyen statisztika, de talán ezen a két helyen (előbbi városban van olyan kereszteződés, ahol mind a négy sarkon ilyen található) van a legtöbb zárt sarokerkély.

zárterkély12.jpg

Falazott, üvegezett erkélyeket már a középkorban is előszeretettel alkalmaztak, ezzel növelve az emeleti lakás alapterületét, és mozgalmasabbá téve a homlokzatot. Leírások szerint ezek az erkélyek jelentősen felgyorsították a városi pletykák áramlásának sebességét, hiszen az otthon ülő vénlányok és unatkozó feleségek remekül belátták az egész utcát (sarokerkély esetén egyszerre kettőt!). A legkorábbi ilyen, még gótikus stílusú emlék Fehérváron a régi megyeházán látható (eredetileg lakóépület volt). Az épület középkori arculatát a második világháborús sérülések helyreállításakor kapta. Egyike a város két (!) olyan világi épületének, ami a török előtti homlokzatát mutatja.

Zárterkély3.jpg

A város (ahogy az ország) életében is éles cezúrát jelent a török hódoltság. Az egykori koronázóhely 1688-ban szabadul fel, és alakul át német nyelvű barokk várossá. A szomszédos megyeszékhely, Győr csupán három évig volt török uralom alatt (1595-98), így ott már a XVII. században divatba jöttek és jellegzetes elemmé váltak a korabarokk homlokzatokat ékesítő erkélyek. Talán onnan vették át a divatot a fehérváriak. Ennek egyik legkorábbi és leghíresebb példája a főtéri Hiemer-Font-Caraffa ház, vagyis a három nevezett házból egybeépített óriási épület. 

Zárterkély4.jpg

Az erkélyt tartó konzolok.

Zárterkély5.jpg

Csupán egy sarokra, két csendes mellékutca sarkán áll a következő erkély. Pár évvel későbbi, itt már nincsenek rokokó girlandok, csupán élethűen megformált "függönyök". Talán ez a legszebb példája a zárt sarokerkélyeknek (ez szerepel a várost bemutató panoráma-útikönyv címlapján is).

Zárterkély6.jpg

A divat szokássá vált: a színházzal szemben lévő klasszicista lakóház emeletén lakók az egész fő utcát és az abból nyíló teret is szemmel tarthatták.

zárterkély7.jpg

Hasonló stílusú, de az előzőnél szerényebb zárterkély a Szent István tér és a Megyeház köz sarkán.

zárterkély9.jpgA XIX. század elején a város északi és déli irányban továbbterjeszkedett. Ekkor alakult ki a Zichy-liget, ahová a város elitje költözött. A parkot nyugatról egy hosszú tömb határolja, így sarokra helyezett zárterkélyeket nem tudtak kialakítani. Ez a nagyméretű bővítmény nem csak ebben más, mint az eddigiek: nagy ablakaival mintha kifejezetten a parkot kötné össze a lakással.

zárterkély8.jpg

A zárterkélyek városában természetesen különleges "esetek" is megtalálhatók: a városháza Szent Anna-kápolna mögötti erkélye ugyanis "teleportált". Eredetileg a főtéren álló egyemeletes Bierbauer-házat díszítette, de azt 1937-ben összeépítették a mellette álló kétemeletes Zichy-palotával, hogy a városháza új szárnyaként funkcionáljanak tovább. A bővítést tervező kiváló építész, Kotsis Iván átrakta az erkélyt az így elkészült új szárny délnyugati oldalára, annak második emeletére.

zárterkély11.jpgA divat szokássá, később pedig hagyománnyá vált: a húszas évek art deco lakóházának tervezője (vagy a megbízó) úgy gondolta, hogy a belváros mellett kialakított tér sarkáról nem hiányozhat az immár kétemeletes zárterkély.

zárterkély10.jpg

Csupán pár méterre az előző art deco példától, a már említett Szent István tér sarkán áll a következő erkély, "kicsit modern kicsit klasszicizáló art deco" stílusban. Az első emeleten látható megkopott felirat szerint "Építette/ A Takarékpénztárak és Bankok/ Országos Nyugdíj Pénztára/ 1938-ban, Szent István esztendejében".

szocdeco19.jpgA sarokerkély olyan erős hagyománnyá vált, hogy még ennek az ízig-vérig modern (bauhaus) épületen is megjelenik. Így az épület jellegzetessé vált: látható, hogy a kép Fehérváron (vagy Győrben) készült.

szocdeco10.jpg

Ez a szép építészeti hagyomány a háború utáni években is tovább élt: a pályaudvarral szemben álló szocreál vasutasházon is megjelenik (ez nem egyedülálló: Győrben két szocreál házon is megtalálható a sarokzárterkély, háromemeletes formában!). Ennek haszna is van: az eltévedt utas rögtön látja, hogy Fehérváron (vagy Győrben jár), persze, csak ha tudja, hogy mindkettő a zárt sarokerkélyek városa!

A bejegyzés trackback címe:

https://taj-kert.blog.hu/api/trackback/id/tr344917391

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

A Hiemer-házat érdemes belülről is szemrevételezni, csodálatos! "Direkt" odamentem a sarokerkélyhez kinézni - a látvány pazar!
süti beállítások módosítása