Akkor folytassuk a hortenziáktól! Hosszú utat kell megtennünk, át a fűfélék gyűjteményén és egy érintetlenül meghagyott erdőn. Ekkor elérkezünk a Queen Charlotte cottage-hoz. Ez egy érdekes épület, hasonló Marie Antoinette Versailles-i Hameau-jához, vagyis "tanyájához", bár az pár évvel később épült. Mindkét helyen a Rousseau-i elveket követve-"paraszti életet" éltek: paraszti ruhába öltöztek, frissenfejt tejet ittak, száműzték az etikettet, mikor már teljesen megunták-a maguk kialakította-dísztermi életet (mikor itt jártam kicsit "jódulgukban nem már tudtak mit csinálni" érzésem támadt, hiszen a valódi parasztság elég nagy nyomorban élt, főleg Franciaországban. Meg is lett az eredménye...)

 

 részlet az erdőből

 

Hamarosan kiérkezünk a Temze partjára. Annak ellenére, hogy ez már a londoni szakasz, senki ne számítson valami nagy folyamra. A képen látható "megáradt Rákos-patak" maga a Temze. A szoméd "telken" álló Syon-kastély viszont nem rossz. Nevét egy itt álló kolostorról kapta. Ma Northumerland hercegének "nyaralója"  (sajnos a kép kicsit ferde lett)...

Ha megfordulunk máris a "Syon-vistán" vagyunk. A sétány végében egy ismerős épület áll: a Pálmaház.

 A vistán haladva jobbra kell letérnünk (ha a folyó felől jövünk) és máris a tónál vagyunk. Kacsák és hattyúk is élnek benne, utóbbiak a Királynő tulajdonai (Britannia összes hattyúja az övé).

A Pálmaház előtt elképesztőbbnél elképesztőbb növénykompozíciók sorakoznak, az évszaknak megfelelően. Minden növény gondosan fel van cimkézve, hiszen nagyon fontos a kert oktató-nevelő munkája. A képen lévő összeállítás elemei többek között a  narancssárga színű kerti körömvirág (Calendula officinalis), a jellegzetes márkvirág (Papaver ssp.) és a pálma előtt (a nagy levelű) ricinus (Ricinus communis).

 A Broad walk-on, vagyis a széles sétényon végighaladva elérkezünk a narancsházhoz, vagyis az Orangerie-hez. (a sétány mellett van a Walesi hercegné-üvegház, amit 1987-ben avatott fel Diana. Azt már nem volt időnk megnézni. Majd legközelebb...). Ezek az épületek a XVII. században terjedtek el. Magyarországon is van jópár: pl. Gödöllőn, Körmenden, Dégen. De amíg Közép-Európában a narancsházakban negyven évig szovjet tankokat és TSZ-gépeket "teleltettek", addig a szerencsésebb helyeken jó karban tartották ezeket, esetleg annyi funkcióváltás történt, hogy kávézót nyitottak bennük.

A narancsházakat nem nagyon szoktak botanikus kertben építeni. Az inkább kastélyos "műfaj". Tehát, narancsház közelében kell lennie egynek:

A Kew Palace. 1663-ben építette egy holland kereskedő (ez látszik is az épületen). 1734-ben vásárolta meg III. György, és Victoria csatolta Kew-hez, 1837-ben. A palota mögött terül el a Queen's Garden, vagyis a Királynő kertje:

Itt korábban csak a Temze ártere volt (bizony, egy ilyen kis folyónak is van ártere:). 1959-ben tervezte Sir George Taylor főkertész. Tehát ez egy "álbarokk" kert.

Tiszafa (Taxus baccata) sövény és hermaalak (talán azt nem az ötvenes években gyrtották)

Részlet a kertből: puszpáng-alakzat (Buxus sempervirens), a Skóciát jelképző bogáncs díszfajtája (Carduus sp.), cipruska (Santolina chamaecyparissus), díszzyálák (Salvia sp.) és egyéb (képről elég nehezen behtárolható) növények láthatók.

A fél nap alatt a kertnek csak a leghíresebb részeit tudtuk bejárni. Ezenkívül "titkos kert", rózsa-, orgona-, rhododendron-, bambusz-, télikert, Evolúció-ház, Tündérrózsa-, Bonszai-ház és még sok egyéb is látható itt. A metró felé, a Victoria-kapu felé látható a Bellona-templom. A háború istennőjének templomában a Hétéves háború brit és hannoveri elesett katonáinak emléktáblái láthatók (Hannover 1714 és 1837 perszonálunióban állt Britanniával, így Angliában elég sok "Hanover" street és square van)

A bejegyzés trackback címe:

https://taj-kert.blog.hu/api/trackback/id/tr671371936

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása