A kórház templomát Otto Wagner tevezte.

Ismét egy újabb bécsi poszt, ismét Otto Wagnerről. Miután a hostelünk ablakából egyenesen rá lehetett látni az aranykupolás épületre, a Wien-folyó menti tanulmányút után hárman felkaptattunk a dombra megnézni a híres épületegyüttest, Bécs város pszichiátriai intézetét (valóban furán hangzik, de amint látszik, érdemes volt felmenni).

Az intézményt 1907-ben alapították, Bécs híres főpolgármestere, a  keresztényszocialista Karl Lueger regnálása idején. A pavilonrendszerű telep beépítési tervét Otto Wagner készítette, és ő volt az alkotója a templomnak is. A hatvan (!) pavilont az olasz származású Carlo von Boog tervezte.

 

A kórház egy részének műholdképe, jól látszódik a kupolás templom.

A kórház, a templom és a kert ma kitűnő állapotban van, a város jó gazdának bizonyult . (Pedig be el is hanyagolthatták volna és be is zárhatták volna a helyet ingatlanspekulációs okokból, mint a Lipótmezőt. De inkább a karbantartás és a felújítás mellett döntöttek.) Most pedig a szokásos bejárás következik!

A kapun belépve csodás világba csöppenünk: szecessziós épületek, famatuzsálemek, gondozott gyep. Itt láthatjuk annak a gondolkodásmódnak az eredményét, miszerint a betegségben, illetve a gyógyulásban mindenkit megillet a legszínvonalasabb környezet. Hogy ez nem csupán szép elv, maga az intézmény bizonyítja, ami közkórházként működik alapítása óta (de ugyanebben a szellemben épült fel a Lipótmező, vagy megannyi magyar általános kórház is).

Annak ellenére, hogy egy építész tervezte mind a hatvan épületet, nem láttunk két egyformát-mindegyik egy kicsit más. A legtöbb épületet nemrég újíthatták fel, természetesen nagy gonddal, még a nyílászárókat is felújították, kicserélés helyett.

Közben elérkeztünk a tengyelyben álló főépülethez. Az oromzaton lévő felirat jelzi, hogy a kórházat a nagy építészről nevezék el (kíváncsi vagyok, hány egészségügyi intézményt neveztek el építészről).

Az épület előtti parkban egy óraoszlop áll...

Az építészet mögött a növényállomány sem elhanyagolható: éppen virágzott a liliomfa (Magnolia X soulangiana).

A pavilonok között kertrészeket szobrok, műalkotások díszítik. Úgy látszik, a századfordulón már értettek a környezetpszichológiához: egy ilyen épületegyüttes minden bizonnyal jó hatással van az elme-és idegbetegekre, és természetesen minden látogatóra is.

A harmadik birodalomban az elmegyógyintézeteket kísérteti intézményekké alakították. A képen látható alkotás az itt végzett vizsgálatokba belehalt, illetve a táborokba szállított elmebetegeknek állít emléket.

A hegytetőre felkaptatva megérkezünk a templomhoz...

Otto Wagner művei mindig nagy botrányt okoztak a konzervatív császárvárosban, hiszen mind az anyaghasználatot, mind a formai megoldásokat tekintve úttörőnek, már-már modernnek számítottak. Itt is érdekes újítás figyelhető meg, templom falát fehérmárvány lapok borítják, amit alumíniumszegecsekkel rögzítettek.

Az épületet a főpárkány alatt rézből készült keresztek- és babérkorúk díszítik. A bejáratot a négy evangélistát jelképező angyalszobrok díszítik.

Annak ellenére, hogy láttunk bent embereket, nem sikerült bejutni, így marad a kölcsönkép. A templom jó példája annak, hogy Otto Wagner mennyire gondos építész volt: az épületet orvosi szoba, ápolói helyiség, wc-k és vészkijáratok egészítik ki. A padoknak lekerekített sarkai vannak, és külön karzatot építettek az ön - és közveszélyes betegek számára. Az üvegablakokon a gyógyítással kapcsolatos bibliai idézetek olvashatók. Kép forrása.

A templom előtt a fák között kilátni a városra.

A templom főhomlokzata.

A bécsi Steinhof a pavilonrendszerű kórházak egyik legszebb, és legjobb állapotban lévő példája.Külön értéket képvisel a gazdag növényállományú kert, valamint világviszonylatban is kiemelkedő templom. A "jó gazda" Bécs város példája azt hiszem, Magyarországon is követendő.

A bejegyzés trackback címe:

https://taj-kert.blog.hu/api/trackback/id/tr372070258

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tényleg gyönyörű! Egy hasonlóságot azonban felfedeztem a lipótmezeivel, az ötödik képen lévő lámpát, ilyen itt is van. De semmi mást...
@retekblog: Köszönöm. Igen, azt én is néztem, mikor töltöttem fel a képet, de gondoltam, hogy csak nem veszik észre. Hát nem:)
egyszer több időt kellene tölteni már Bécsben :)

Amúgy az általam látott pavilonrendszerű kórházak közül engem eddig a Montaner tervezte barcelonai Szent Pál Kórház jött be az épületállományt tekintve.

en.wikipedia.org/wiki/Hospital_de_Sant_Pau

Bár most nézem, tavaly óta már nem kórház. Amikor én láttam, még az volt :)
@mestska: :) Az U4 hütteldorfi megállójától kell felsétálni, kb. egy fél órás út felfelé.

Nem semmi ez a barcelonai kórház. Nekem kicsit bizarr...
@mestska: nem tudom, nekem ezek a katalán szecessziós épületek (amiked eddig csak képen láttam sajnos) valahogy furcsák kicsit. Annyira különleges formájúak és anyagúak, valszeg' ezért.
@aesculus:

pedig Montaner még erősen visszafogott Gaudihoz képest. Menj, nézd meg. :)
süti beállítások módosítása