Mater Urbium; városok anyja. Nem rossz becenév...

Prága... csupán 120 kilométerre az előző poszt témájától (de már másokkal, Pest, illetve Brno felől "támadva"), egy olyan város, amiről nehéz írni. Nem csak azért, mert már-már hihetetlenül szép, hanem, mert nagyon ismert. Ezért most következzen egy olyan része, ahova viszonylag kevéssé ismernek a turisták, hiszen mindenki a Károly-hídon kel át a Moldván.

 

Erről szól a poszt: a Moldva két partja a Nemzeti Színház és a Táncoló ház között, át a Jiraskuv-hídon, majd a Károly-híd felé.

Nem annyira megszokott Prága: tulajdonképpen bármelyik közép-európai nagyvárosban lehetne, Bécstől Budapesten át Münchenig. Itt már kevesebb a turista, főleg helyiek korzóztak a szép napsütéses -10 fokban... Meg persze mi hatan.

Historizáló házak (ezek éppen neogótikus-félék) és persze a Prágában elmaradhatatlan villamosvezetékek.

A Slovansky-szigeten lévő Vigadóépület.

A szépnevű, de kissé elhanyagolt Zengzetek háza...

... és oromzati mozaikja.

A rakpartól pár méterre lévő Szent Vojtech templom.

Ginger és Fred, vagyis a "Táncoló ház". 1996-ban épült Frank Gehry és Vlado Milunic tervei szerint. Amellett, hogy egy jópofa épület, jól példázza a cseh városmarketingesek ügyességét: az irodaház ma Prága egyik jelképe, még James Bond filmet is forgattak itt (persze nem az egészet, csak néhány kockát)

Vele szemben egy igazi "kuk"-ház, a körútról, a Ringről... akárhonnan.

Természetesen ez itt a fő attrakció (nem a táncoló ház, de nem is a "kuk" ház).

Persze ezek se rosszak.

Az előző házsorhoz hasonló van nálunk is, középkori víztorny már sajnos kevésbé...

hat a százból

A másik oldalra (a Kisoldalra) érve újabb középkori torony a századfordulós bérházak között.

További századfordulós házak.

Kellemes megoldás, hogy a házak előtt csupán egysávos út húzódik, előtte pedig fasor és járda. Ja, és a folyó.

Skoda-villamos, híd, graffiti.

A túlparton a Nemzeti Színház.

Már jól látszik a Károly-híd

Klasszikus

A turista-sztrádán.

Végül egy kis sokkolás: benyomott arcú óriáscsecsemők a Moldva-parti szoborparkban. Az alkotó biztos nagyon... érdekes ember :D

A bejegyzés trackback címe:

https://taj-kert.blog.hu/api/trackback/id/tr972632412

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nanana, a városok anyja titulust hagyjuk meg Rómának, jó? :) (Egy római útikönyvben olvastam, és szerintem Róma mégiscsak "többet tett le az asztalra", mint Prága). De azért Prágát is szeretjük, gyönyörű a belvárosa, ahol minden fel van újítva, és erre gondolva mindig vérzik a szívem Budapestért... Nálunk miért nincs pénz erre?????
jajaj, nosztalgikus hangulatba kerültem...
@ziggy stardust: én is... nyáron jártam ott, de azóta úgy reagálok a prágai képekre, mint a londoniakra: *sóóóóhaj*.

Szóval a poszt elég gonosz volt... főleg, mert gyakorlatilag pont ezt a sétát tettük meg mi is a barátaimmal...

(Azért köszi a posztot, jó volt újra "sétálni"...)
@Kata24: még az ötvenkoronásukra is rávésték. A google képkereső meg szinte csak prágai találatokat ad a mater urbiumra... (bizony, a marketing :)
Nekem ez a "minivelence" tetszett nagyon Prágában, amikor ott voltam:
www.flickr.com/photos/gooset/2757081419/
Ez pont északnyugatra van a Károly hídtól, nem esett bele a séta útvonalába.
Irigylésre méltó főváros, különösen Budapesthez mérve. Nagy szerencséjük volt, hogy Adolf és csatlósai nem náluk akarták megállítani a Vörös Hadsereget.
Vagy tudták, kit kell megkenni a náci vezérkarban :)
Más latin jellemzések. Prágát még az alábbi Praga Caput Regni = Prága a királyság feje címmel is szokták jellemezni. Továbbá a Praha stověžatá - vagyis a Száztornyú Prágas néven is ismert, de a Mater Urbium-ot is használják Prága esetében. Ha tetszik ha nem!
A cscsmők fején olvassátok el a vonalkódot!
Idén nyáron Prágában jártunk 1 hétre, és merő "véletlenségből" pont ezt az utat is bejártuk:) Akár a mi fotóink is lehetnének!:)
2X voltam Prágában,, de 1000X visszamennék! Hihetetlen város, s ha csak a fényképezési lehetőségeket nézzük, kifogyhatatlan témát ad.

vaszon-kepek
@ZON: Prága is majdnem hasonló sorsa jutott, és hogy mégsem, azt Vlaszov tábornoknak és a fennhatósága alatt álló ROA-nak köszönheti, akik a prágai felkelés után átálltak német oldalról szláv tetvéreik mellé. (Ők amúgy az a hadsereg voltak, amit a németek állítottak fel az átállt oroszokból, akik Sztálin ellen akartak harcolni). Megemlítendő az is, hogy a prágai németek (értsd: régóta ott élő civilek, kb. 50-60ezres közösség) csehek és oroszok általi lemészárlása közvetve-közvetetten szintén ennek az akciónak volt köszönhető.
@kilencövestatu: azért a prágai felkelés nem túl hősies: május 5-én tört ki, mikor az oroszok már tényleg a spájzban voltak. Akkor nem nagy szám vitézkedni.
Egyébként Prágát egyszer bombázták: egy amerikai gép eltévedt, és Drezda helyett az óvárosházára dobta a bombát (Dd csak 120 km Prágától).
süti beállítások módosítása