A Kossuth tér új aszfaltburkolata...

Egy korábbi londoni posztból kiderült, hogy az ottani parlament környékét gondozott parkok veszik körül, amiket csodálatos növények és válogatottan jó minőségű szobrok díszítenek. Parkok, növények és szobrok a mi parlamentünk körül is találhatók. Tehát elvileg minden rendben van...

 

Csak viszonyításképpen: a Victoria Tower Gardens Londonban...

Az Alkotmány utca egy igazi kihagyott ziccer: a város egyik legszebb utcája, a végében ezzel a valószerűtlenül nagy és reprezentatív (és nem mellékesen gyönyörű) épülettel. Turisták, díszőrség, szombat délelőtti sétálók tömegei-lehetnének itt, de ehelyett csupán parkoló autók láthatók és néhány járókelő ténfereg.  

Tényleg lenne mit nézni, ezen a környéken találhatók a századfordulós Budapest reprezentatív épületei, mint az unitárius templom vagy a bíróságok palotái.

Ehelyett irodáknak és lakásoknak átalakított üzlethelyiségeket találhatunk. Hiába, itt egyáltalán nincs gyalogosforgalom, ami eltarthatna bármilyen kereskedelmi egységet is (persze az Alkotmány utca sosem volt egy Kärtner Straße, de azért vannak átmenetek).

Közben megérkeztünk a Parlament közelébe. A hatás fokozódik, de nem tudom, hány turista közelíti meg innen a teret.

Aztán feltárul a Kossuth tér. Hétköznaponként parkoló, néha kiállítások színhelye (mármint amikor nincs lekordonozva...).

Hasonló stílusú parlament, eltérő környezet: Ottawában óriási gyepfelület van az épületegyüttes előtt. Igaz, ez egészen más nagyságrendű tér, de milyen jó lenne, a Kossuth téren is hasonlóan lehetne hallgatni a katonazenekart. Kép forrása.

Nálunk erről egyelőre szó sincs. Persze a döntéshozók is érzékelték, hogy nem túl jó a jelenlegi állapot, eredményes tervpályázat is született. Az EU-elnökség miatt azonban már nem volt idő a szükséges mélygarázs kivitelezésére, így maradt az új aszfaltburkolat. Persze itt nem lenne lehetőség gyepesítésre, hiszen itt fogadják a delegációkat, és a nemzeti ünnepeken is programokat tartanak itt. A tüntetéseknél meg letaposnák a gyepet (korábban kordon volt a téren, dehát az sem megoldás. Hülyeség lenne így védeni a gyepet...)

A tér sok eleme alapvetően rendben van. A Kossuth és Rákóczi szobrok mai környezetét  (amit a harmincas évektől alakítottak ki) a pályázaton győztes S73 is megtartaná.


A Kossuth szobor mögött látszik, hogy elég lepusztult a park. Kitaposott gyep, régi utcabútorok, ócska burkolat, hajléktalanok...

A Parlament oldala előtti parkoló. A rémséges lámpák mögött a Néprajzi Múzeum épülete. Régóta tervezik, hogy visszaköltözik az eredeti "lakó", a Legfelsőbb Bíróság. Valóban nem lenne rossz, hiszen akkor a téren székelne a törvényhozó (Parlament), végrehajtó (Miniszterelnökség) és igazságszolgáltató hatalmi ág.

Pár lépéssel arrébb még inkább szembetűnővé válik a tér rossz állapota: a töredezett burkolat, és a kitaposott gyep még hagyján... de a Károlyi szobor! Tényleg megérett a helyzet egy alapos felújításra :)

Az oldal és főszárnyak "sarkainál" két oldalt egy-egy "járdasziget" található. Itt helyezték el a Steindl-féle hűtőalagutak kijáratát. A szigetek és a tér növényállománya vegyes: egyrészt eszméletlen mennyiségű tűlevelűt ültettek ki a "fenyőmánia" idején (itt ezüstfenyőt-Picea pungens), másrészt olyan ide illő fák is találhatók, mint a fehér magnólia (Magnolia kobus).

Külön érdemes kitérni a téren lévő szobrokra és emlékművekre. Az utóbbi években, évtizedekben valóságos szoborpark jött létre az épület körül. Van köztük jó...

...és fájdalmasan rossz színvonalú alkotás. Nekem (és még bizonyára sokaknak) nagy "kedvencem" ez a Kovács Béla szobor. A feltűnően kis fejű alaknál csak talapzat (ha annak lehet nevezni ezt a lepellel letakart lőszeresláda és oszlop keverékét) bizarrabb. Szegény Kovács Béla...

A Rákóczi-szobor. Az előtte lévő térségre egy egész seregnyi árvácskát (Viola X Wittrockiana) ültettek. A háttérben indul a Szabadság térre vezető Vécsey utca. A teret annak idején úgy tervezték meg, hogy kilátás nyíljon a Parlament kupolájára.

Neogótikus parlamenthez neogótikus őrbódét!

Rozsdapor, sínek, töredezett burkolat... a Kossuth tér ma...

...és a jövőben. Kép forrása.

Kétségtelen, a Kossuth tér mai állapotában-szégyen. Sajnálatos, hogy az EU-elnökség miatt már nem volt idő elkezdeni a mélygarázs-építést. Az utolsó képen látható terv alapjában véve igen jó. Régebben szobrok esetében volt olyan, hogy "minőségi csere". Talán Kovács Béla esetében meg lehetne fontolni ezt a lehetőséget, hiszen a Kossuth-szobor is a második ezen a helyen.

A bejegyzés trackback címe:

https://taj-kert.blog.hu/api/trackback/id/tr752794172

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Szerintem ezek az állapotok egész Budapestre jellemzőek, pont ezért a parlament környékét nem kiemelni kéne, hanem még inkább olyanná tenni mint Budapest többi része.

Lehetne pl. nyitni közvetlenül a parlament előtt egy jó nagy kutyaszarató helyet, amelyet sohasem takarítanak.

Mivel budapesten én még nem találkoztam dolgozó utcaseprővel, ezért ezt a részt sem kellene takarítani. Illetve egyszer már láttam egy köztisztasági munkást egy Mercedes SMART-ban, aminek a végén volt egy kukahely (persze kuka nélkül), de takarító munkát ő sem végzett.

Talán pont ezért lett Budapest a második legszennyezettebb város Európában, és itt az autóforgalom mellett kiemelt szerepe van annak, hogy az utcákat nem takarítják megfelelően sehol sem.

Műemlékek, díszburkolatok kapcsán ugyanez a tapasztalatom, gyakorlatilag nincs karbantartás, ha valahol károsodik a burkolat akkor az három év múlva sem javítják ki.
És akkor kimaradt, hogy lehetetlen megközelíteni a Duna felöl.
Elindul a turista a dunaparton aztán véget ér a park, és azt veszi észre, hogy a szalagkorláton átugrálva a zsúfolt rakparton kellene valahogy átjutni ,hogy az megbúvó 1db. lépcsőt eltaláld. Helyismerettel sem könnyű, nemhogy idegenként.
"Régóta tervezik, hogy visszaköltözik az eredeti "lakó", a Legfelsőbb Bíróság. Valóban nem lenne rossz, hiszen akkor a téren székelne a törvényhozó (Parlament), végrehajtó (Miniszterelnökség) és igazságszolgáltató hatalmi ág."

lol. a hatalmi ágak szétválasztásáról úgy tűnik még nem hallottál.

amúgy meg egy országos múzeumot nem költöztetnek csak úgy el, csak az igazán félművelt parasztok (mondjuk a fideszben pont van belőlük elég), akik nem tudják, hogy egy ilyen méretű múzeum költöztetése 10 (!) évig szokott tartani, mert az alagsorokban milliónyi (a szám nem túlzás) műkincs van raktározva, amit nem lehet csak teherautóra dobni...
A Károlyi szobrot is el kallene vinni innen, mert nemcsak a környezete randa.
Na legalább megtudta, hogy a tér sarkán lévő hídon álló ember szobra az nem a Károlyi szobor. Mindig azt hittem, az az.
@Káposztakukac: hát nem tudom. voltál te ebben a múzeumban mostanában? némelyik vidéki tájházban is több és szebb darabok vannak. amikor ott voltam pár hete, folyamatosan azon gondolkodtam, hogy ezt a gyönyörű épületet mekkora vétek pár matyóhímzésre "pazarolni".

semmi bajom a matyóhímzéssel, csak valami különlegesebbet, méltóbbat, nagyszerűbbet is lehetne ide tenni. matyóhímzés minden falumúzeumban van... és legkevésé sem a legfelsőbb bíróságra gondolok.. maradhatna múzeum, csak valahogy jobban ki lehetne használni az épület adottságait. a jelenlegi gyűjtemény nem igazán képes felnőni a hely színvonalához.
@Káposztakukac:

igazad van, egy kulturált nyugati ország a hatalmi ágai szétválasztását azok külön bolygóra költöztetésével demonstrálja.Látszik, hogy mi mocskos balkáni parasztok még ezt sem tudjuk, és eszünkbe jut, hogy az az épület ALKALMATLAN múzeumnak, viszont az EREDETI funkcióját nagyszerűen el tudná látni.
Ja és mocskos fidesz(ez nem illett ide, de a pártközpont csak akkor fizet ha benne van a hozzászólásban)
Az egész országot jellemzik a leírtak. A legnagyobb problémát nem az anyagi hanem a lelki szegénység jelenti: az emberi lelkekben keletkezett károk mutatkoznak meg a környezeti gondokban.Teljesen mindegy, hogy melyik pártot okoljuk, az eredmény ugyanaz: amíg az emberek nem érzik otthon magukat Magyarországon, a közterek pázsitjára nem szabad leülni, és szemétlerakónak használják a polgárok a parkokat, addig ne várjunk javulást. Nagy-Britannia és Franciaország örök példa és minta a parképítőknek, kertészeknek, miért nem kérnek tanácsot az ottani cégektől? Gondoljunk csak Széchenyi Istvánra...
@Káposztakukac: attól mert egy térre költözik a három hatalmi ág, az nem azt jelenti, hogy megszűnik a hatalmi ágak szétválasztása-amiről már hallottam...
Másrészt ez az épület teljes mértékben alkalmatlan néprajzi múzeumnak.
@Crescence:
nem kell olyan messze menni, Bécsben is így van
Kanadai ismerősöm mondotta egy budapesti sétája után valamikor az öszödi beszéd után: "A budapesti parlament abban különbözik a világ más parlamentjeitől, hogy a budapestit a demokrácia nevében alkalomszerűen körbe pisálják."
Gondolom az nem zavarja meg az összehasonlításodat, hogy:
- Budapesten csupaszok a fák, míg a Londoni képek nyár közepén készültek, ergo minden zöld.
- London jóval csapadékosabb ergo mindenhol minden zöldebb.
Függetlenül ettől, gondozatlan egész Budapest, csak a fenti képeket egymás mellé rakni nem fair.
Valóban, a Károlyi szobor inkább a tétényi szoborparkba való. Ott nyugodtan retteghetnének a megemlékezők.
@apoa: Meg zsidózhathának a férgek. Ezt valahogy kihagytad.
@Dzsok: nyilvan elbasztak az amcsik is, hiszen a legfelsobb birosag ott is a Capitoliumra nez...
Az Eu-elnökség miatt nem épült a tervezett mélygarázs ?

Pontosan hány külföldi delegációt, vagy elnököt fogadtunk az eu-elnökség miatt ?

Hirtelen egyet sem tudnék fölsorolni...
Az itt látott állapotok Budapest egészét jellemzik. Az értéktagadó 20 évnyi pusztítás meglátszik, nem csak a lelkekben, de annak városképi kivetülésében. Egy fél 4-es metró állomásból rendbe lehetne hozni a komplett Parlament környékét. Persze, a rendbehozás nem elég (nálunk rendbehozás alatt sokszor még mindig a viacolorba öntést értik), hanem utána karban is kéne tartani, különben a gödör környezetének sorsára jut bármi is. Viszont fenntartáson annyit lopni nem lehetett ... Az is gond, hogy majd minden esetben ott van a terv, hogy demárazért nem nyúlunk hozzá, mert lesz helyette ezmegaz, csak aztán mégse lesz helyette ezmegaz, ami meg van, az tényleg lemegy a devnullba. Elég csak a városi szintű közparkjainkat megnézni, roncstömeg mindegyik, le vannak a végletekig pusztulva. De arra, hogy üvegbetonból legyen a metró, volt pénz.

Most meg persze legalább 20 év lenne elérni azt, ahol 20 éve tartott a város, annyira szétgányolták.
Egészen konkrétan a Rogán fújta le a felújitást, mert hogy szerinte nem tudják a mélygarázst egy év alatt megépíteni és az EU diplomaták kénytelenek lesznek majd különféle épitkezéseket kerülgetni. Az átépítés 2010 elején indult volna. Most örülhetünk ha 2012-ben elindul. Nem tudom hány diplomata nézett a Kossuth tér felé, de ezért kár volt.
@homo apolitikus: Jah húsz éve egy romos koszfészek volt, ma egy félig romos koszfészek. Rentgeteg új dolog épült és megújult az elmúlt években. Ez a város már nem a gyerekkorom városa, rá se lehet ismerni a nyolcvanas évek városára. Kb milliószor szebb azóta. Sajnálatos hogy a Fidesz ott folytatta ahol legutóbb abbahagyta, magyarul leallít és lassít mindent amit nem ők találtak ki v kezdtek el. De azért vannak brilliáns ötleteik is, mint pl az új múzeumnegyed, hoznak remek új törvényeket mint a médiatörvény ami egytől egyig országunk felemelkedését szolgálja. Örülök h végre olyan vezetői vannak az országnak akik bátran kiosztják az egész világot megvédik a kisemmizett magyarságot. Csak egy kis türelem, nehány éven belül Párizsnál szebb városban fogunk lakni, garancia erre Tarlós úr aki már Óbudai mesterként bizonyította rátermettségét. Azt hiszem az ezer új busz is a garázsokban várja a néhány hét leteltét míg a makulátlan közbiztonság megteremtésén fáradozik rendőrfőnökünk. Hiszen csak nagyot kell álmodni és máris minden rendben lesz. Hajrá Fidesz hajrá Magyarok!
@Káposztakukac: A hatalmi ágak szétválasztása valami egészen mást jelent mit amit te hiszel...a három hatalmi ág főépülete akár lehet az ország 3 sarkában ha ugyanaz a párt befolyása alatt áll és ugyanazok a politikai és gazdasági érdekcsoportok vezetik akkor nincs szétválasztva. Valami ilyesmiről szól a történet, nem arról hogy hány méterre vannak egymástól az épületei...gigalol.

Egyébként szerintem múzeumot sem költöztetnek 10 évig, vagy esetleg szólni kellene a félművelt paraszt a Ludwig Múzeum vezetőknek hogy maguk még költöznek és tulajdonképpen nincsenek is még az új épületben...megalol.

BTW, nem tudom eldönteni, hogy melyik lenne az ideális állapot a tér számára, hogy parkosodjon vagy hogy igényes burkolattal megújuljon. Viszont az Alkotmány utca átalakítása tényleg nagy ötlet lenne, én támogatnám. Olyan nagy átmenő forgalom arra nincs, simán lehetne nyesni a sávokból, jó ötlet!
pár hete az északi végén a duna-parton közelítettem. a markó u-i lehajtó után eltűnt minden járda, az idges kormányőr meg felszólított minket h ne a parlament oldalán hanem a duna-parton közlekedjnk... brr, szégyen
@Iustizmord: a legjobb, hogy volt olyan terv annak idején, hogy a parlament "ráül" a folyóra! Akkor duna parti járda sem lenne. De amúgy gáz a sztori :(
süti beállítások módosítása