München, a német Athén

2011.08.22. 19:55

"Addig nem nyugszom, amíg München úgy nem fog kinézni, mint az ókori Athén" I. Lajos bajor király (forrás)

A Propülaia a müncheni Königsplatzon.

Münchenben, a "legbajorabb bajor városban", ahol szőke lányok viszik a sört a pocakos uraknak, állandóan harangoznak a barokk templomokban, van egy negyed, amit mintha az ókori Görögországból helyeztek volna ide: a Königsplatz és a Brienner Straße.

 

1806-ban Bajorországot királysággá emelték. Az akkor még meglehetősen vidékies főváros (bár sokak szerint München ma is falusias) fejlesztése már nem várathatott. Ráadásul az ambíciózus I. Miksa, majd fia, I. Lajos fel kívánják venni a versenyt Poroszországgal és Auszriával a német vezető szerepért. Ennek megfelelően Lajos uralkodása alatt az ország rohamléptekkel modernizálódik: vasút, műszaki egyetem létesül, új kikötővárost építenek a Rajna partján. A király kulturális értelemben is az első helyet akarja tartományának Németországban: megalapítja a Walhallát, képtárakat, múzeumokat létesít. Ezen kívül fővárosát a német Athénná kívánja építeni. Ezért felépítteti a (róla elnevezett) Ludwigstraßét, és átalakíttatja a városból a Nymphenburgi kastélyba vezető Brienner Straßét. (A Propülaia, tervezője, Leo von Klenze festményén. Forrás)

München belvárosának műholdképe. Az út már a barokk korban létezett, a királyi palota kertjét kötötte össze a nyaralópalotával. A király építésze, Leo von Klenze ezt alakítja át. Az út kialakítása, és lezárása eléggé emlékeztet egy későbbi városépítészeti alkotásra, az Andrássy útra. Lehet, hogy ez volt annak kisméretű előképe?

Az út eleje a Hofgartentorral, vagyis a palota kertjének kapujával.

Az utca belső szakaszán - a Maximilianstrasséhoz hasonlóan - luxusüzletek találhatók.

A következő sarkon nyílik a Wittelsbacherplatz. Az impozáns, de szikár tér közepén áll I. Miksa választófejedelem lovasszobra. A bal szélen látható klasszicista palota ma a Siemens székháza.

A klasszicista Almeida-palota kicsit távolabb, ahol már nincsenek üzletek.

Az út itt kissé megtörik, innen már jól látható a Karolinenplatz obeliszkje, háttérben a Propülaiával.

Az utcának ezt a szakaszát - mint egész Münchent - a visszafogott elegancia mögötti, még Németországban is kiemelkedőnek számító jómód jellemzi (érdekes például, hogy itt ugyanolyan gömbakácok-Robinia pseudoacacia 'Umbraculifera'-találhatók, mint bármelyik magyar falu utcáján).

A Karolinenplatz az Obeliszkkel és egy régi DÜWAG Rathgeber villamossal. Az obeliszk a Napóleon oroszországi hadjáratában elesett harmincezer bajor katonának állít emléket.

A téren és attól kifelé a beépítés fellazul, villák és kerti lakok alkotják a környék épületeit. Legalábbis ez volt a terv, hiszen a századfordulós Münchent is elérte a lakáshiány és a telekspekuláció; a Maxvorstadtot is zártsorú bérházakkal építették be. De szerencsére pár "tanú" megmaradt, mint az Amerikai Konzulátus kis kerti háza.

Mielőtt megérkeznénk a Königsplatra, láthatjuk, hogy a harmadik birodalom hogyan tenyerelt bele a müncheni városképbe: a képen a Führerbau látható furcsa üres falfelületekkel és vasakkal, amik "valamit tartottak". Itt, a tér környékén építették ki a "barna negyedet", vagyis a náci párt tartományi központját. A képen látható épület egy "iker" egyik darabja, az út másik oldalán egy ugyanilyen áll.

A két épület előtt egy-egy Ehrentempel-t emeltek a "mozgalom vértanúinak" tiszteletére. Az együttes tervezője Paul Troost volt. Kép forrása.

Az Ehrentempel romjai a Füherbau előtt. Az épületben ma a Zene-és Színházművészeti Főiskola működik.

A "nemzeti szocreál kitérő" végre itt a Königsplatz, München Athént idéző tere. A Propülaiát Klenze az athéni rekonstrukciójaként tervezte.

A Glyptothek, vagyis a szobortár épülete az Antikensammlung portikuszáról.

És az Antikensammlung, vagyis az Antik Gyűjtemény a Glyptothek portikuszáról. Minkét épület Klenze alkotása.

A Propülaia belsejét élénk színűre festették, az eredeti épület alapján.

A Königsplatz környéke München és egész Németország egyik kulturális központja lett: a közelben van a Régi-, az Új- és a Modern Képtár, a Műszaki Egyetem, számos múzeum és további galériák. Még a Königsplatz metróállomás fölé is behelyeztek egy kiállítótermet.  

A bejegyzés trackback címe:

https://taj-kert.blog.hu/api/trackback/id/tr563171780

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ezek a müncheni dolgai a kedvenceim!
Remek poszt! mindet bejárom majd ezen a hétvégén :)
"(érdekes például, hogy itt ugyanolyan gömbakácok-Robinia pseudoacacia 'Umbraculifera'-találhatók, mint bármelyik magyar falu utcáján)."

Jé, ezek így is kinézhetnek?! Ezek szerint a "gömbakác" nem feltétlenül egyenlő azokkal göcsörtös, csonkolt péniszként meredező dorongokkal, amiket "bármelyik magyar falu utcáján" megtalálunk?
"egy régi DÜWAG villamossal."

Őőő, izé, az nem DÜWAG, hanem Rathgeber.
@rajcsányi.gellért (ergé): a nymphenburgi parkot feltétlenül ajánlom! :)

@Mezőbándi: szerintem néha ezeket is visszavágják "csonkolt pénisz formára"

@Hamster: jóég, köszönöm! Már javítom is.
süti beállítások módosítása