Sírok kertjei-frissítve

2009.10.30. 20:30

"(...) Akárki is volt ő, de fény, de hő volt.
Mindenki tudta és hirdette: ő volt. (...)"

Kosztolányi Dezső: Halotti beszéd

A budaörsi sváb Ótemető egy decemberi napon

Ezekben a napokban a temetőket járva talán kevesen gondolnak bele, hogy a "cintermek" nemcsak kegyeleti helyek, hanem kertművészeti alkotások, szoboregyüttesek és  a települési zöldfelületi rendszer komoly elemei (a Kerepesi temető 54 hektár, vagyis akkora, mint a Városliget fele.). De emellett a temetők a nemzeti öntudat fontos hordozó is, gondoljunk a katonai temetőkre, vagy akár a már említett "Nemzeti Panteonra".

(Az egyetemen külön tantárgy van ebben a témában "történeti temetők" címmel, zömmel onnan van a sok infó)

Most nézzük végig a temetők vázlatos történetét, a temetőtípusokat és a híresebb magyar sírketeket!

A kalotaszegi Magyarvalkó belső temetője a templom előteréből. A valkai temető belső és külső részre tagolódik: előbbiben vannak a lelkészek és a birtokos Valkai család sírjai, valamint Vasvári Pál jelképes nyughelye is. Mint a múltkori valkós posztban szó volt róla, a temetőben a századfordulótól kezdve gyümölcsöst létesített a falu lelkésze, Mihálcz Elek és fia (és utóda), Ákos. És ha valaki szereti a borzongást: itt játszódik Jékely Zoltán Medárdus című misztikus regénye is.

A középkortól kezdve a temetők a templom körül helyezkedtek el, ezeket hívták-a latin Coemeterium után-cinteremnek. Mária Terézia 1775-ben elrendelte külön temetők építését, közegészségügyi okokból. Ez is mutatja modernségét, hiszen a mai OTÉK is külön fejezetben foglalkozik a temetők elhelyezésével. Mindenesetre a rendelet kissé megelőzte a korát: sokáig legfeljebb járványok idején állítottak fel külön temetőket.

A Kerepesi temető árkádjai. Forrás

Az idők előrehaladtával aztán kijelölték a külön temetőket: Pesten a mai Lehel tér helyén, Budán a Gesztenyés-kertben. Külön temetője volt József-és Ferencvárosnak is. 1847-ben az utóbbi kettő kiváltására nyitják meg a Kerepesi temetőt (amiről egyszer külön poszt lesz), ami a Kiegyezéstől kezdve fokozatosan alakul át "Nemzeti Üdvleldévé". A temető ma Európa legnagyobb szoboregyüttese, tele művészi síremlékek sorával.

Erdei temetők és parktemetők:

A századforulón Németországban új temetőtípus alakult ki: a Waldfriedhof, vagyis az erdei temető. Itt a sírok egy-egy tisztásban helyezkednek el, körülöttük erdő van. A képen a müncheni Waldfriedhof látható 2008 őszén. Érdemes megfigyelni a rózsaszínű növényeket: ez a húsos hanga (Erica carnea). (A sírok nem mindenhol egyformák, ez egy szerzetesi parcella)

Köztemetők:


Közben más magyar városok is kiépítették impozáns közemetőiket: az egyik legszebb Debrecenben található. Borsos József építész és kertépítész műve 1931-ből. Itt létesült az országban elsőként krematórium. (Kép forrása)

Katonatemetők:

A Tyne Cot-i brit katonai temető (kép forrása). Minden sír egyforma, feltűnő a temető gondozottsága. A franciák és a németek és a Nemzetközösség országai is nagy gondot fordítanak hadisírok gondozására. A magyar hadisírokat a Hadtörténeti Múzeum gondozza.

Már első világháború után idején megalkultak a hadviselő országok hadisírgondozó szövetségei, amik mind a mai napig működnek. 1929-ben kötötték meg a harmadik genfi egyezményt a "hősi halott katonák méltóságáról". Ezt 1949-ben kiegészítették, így azóta tilos hadisírt megszüntetni, és az áthelyezésnél meg kell őrizni az azonosíthatóságot. (Ezt az írtatlan szabályt többnyire addig is betartották). Szintén az első világháború után terjedt el az "ismeretlen katona sírjának" hagyománya. Ezek nem jelképes sírok: pl. a Hősök terén egy Isonzó mentén elesett ismeretlen honvéd nyugszik.

Néhány nevezetes magyar temető:

A balatonudvari református temető

 

Itt 63 szív alakú(ra hasonlító) sírkő található. Ez a kőforma a Balaton-felvidéken elterjedt, de itt található meg ilyen nagy számban. (kép forrása)

Kolozsvár, Házsongrádi temető

forrás

Az 1585-ben megnyitott temetőben, ami a belváros fölötti domboldalon húzódik olyan személyeket temettek el, mint Kós Károly, Brassai Sámuel, Jósika Miklós, Szenczi Molnár Albert bibliafordító, vagy Apáczai Csere János. A már 1700 körül is zsúfolt temető fásítását a XIX. század végén kezte meg a város, így a látvány ma már sokkal rendezettebb.

Miskolc, Avasi temető

kép forrása

Miskolc temetőjének különlegességét az adja, hogy a gótikus Avasi Református Templom köré települt, így egészen ódon hangulatot áraszt. A templom a belterület határán, az Avas oldalában található, így kerülte el a felszámolást. A sírok zömmel a XIX. századból származnak. Szinte ez is erdei temetőnek tekintető: a hatalmas fák nőttek a sírok fölé. A XVI. században megnyitott temetőbe elsősorban a város elitje temetkezett. Itt találhatjuk Szemere Bertalan, vagy a Latabár színészdinasztia sírjait. Sajnos a város hírhedten rossz közbiztonsága itt is érezhető: a temető "partyhelyként" üzemel, rengeteg a kidöntött sírkő, és a templomon is több a graffiti, mint a vakolat...

Szatmárcseke, temető

forrás

Az egész világon egyedülálló formájú fejfákkal teli temetőben 550 ilyen sírjel található. A "csónakokra"  az elhunyt nevét és az ABFRA (a boldog feltámadás reménye alatt) feliratot vésték. A temetőben található a Kölcsey síremlék is (ez klasszicista stílusú), hiszen a Himnusz költője itt lakott és alkotott.

Díjnyertes temetőterv-Szentendre, Köztemető

Ahogy azt a hg és Urbanista mester is megírta, november 5-én, a World Architecture Festival barcelonai konferenciájának zsűrije a legjobbak közé sorolta a 2010-ben kivitelezésre kerülő tervet, melynek alkötója az A4 tervezőiroda munkatársai: Kendik Géza vezető tervező, Maza Orsolya, Papp Zoltán Tibor, Varga Rita és Vilics Árpád építészek, Erdélyi Mónika fotó, Preszter Márta tájépítész. Kategóriájának győztese lett, az összesítésben is csak egy spanyol építésziroda előzte meg. A zsűri elnöke elnöke, Sir Peter Cook brit építész külön  kiemelte a tájhoz való illeszkedést, elegáns és szakrális részleteket, valamint a funkcióhoz méltó érzékeny, festői grafikát.

 

A ravatalozó épülete. Forrás

A mű koncepciója egy teraszos park létrehozása. A délkeleti sarkon fog emelkedi a sziklatömbszerű ravatalozóépület. Innen vezetik majd le a terepet követő, cikkcakkszerűen megtört utat. Az innem nyíló mellékutakról lehet majd megkzelíteni a szabálytalanúl elhelyezkedő sírokat.

kép forrása

A bejegyzés trackback címe:

https://taj-kert.blog.hu/api/trackback/id/tr341487578

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

nagyon érdekes poszt, és néhány kép csodaszép! főleg a miskolci áraszt ámulatba ejtő és egyben borzongató hangulatot.... vajon milyen lehet talajmenti ködben :)
Nem is gondoltam, hogy ennyire változatosak is tudnak lenni a temetők itthon. A Balatonudvariban álló temetőben én is voltam régebben, meglepően jó állapotúak a sírkövek és érdekes volt kibogarászni a rájuk vésett szövegeket. Debrecen köztemetője pedig nálam nagyon nyerő ezzel a hatalmas tóval!
@retekblog: és ezzel a kék mázas tetővel! A tervezőjéről (aki városépítész is volt) akartam írni a szakdogámat, de Debrecen kicsit messze van...
Köszönöm a posztot, kicsit okosabb lettem temető ügyben:) Engem mindig is vonzottak ezek a helyek(most nem kell rosszra gondolni), szeretek temetőben sétálni és olvasgatni a feliratokat, nagyon megnyugtat.
@*Anna: magasan, a domboldalban van. de mindig hangulatos. annyira nem gáz a helyzet. főleg nappal.
@aesculus: nagyon szép, mesélő képeket készítettél.
@vero: kösz, de nem mindet én készítettem (ráadásul a Kerepesi forrását le is felejtettem). Tényleg, te miskolci vagy. Mikor én jártam ott, nem volt semmi gáz, állítólag este gázosabb. Nem tudom, miért nem zárják.
Nagyon szép képek!
Ezek közül a házsongárdiban voltam egyedül (persze a Kerepesit kivéve, az is kedvenc!), az nagyon-nagyon elvarázsolt...Zsúfoltság ide vagy oda:P Olyan mesebeli, hogy szinte mindenhol azokat a neveket olvasod, amit már hallottál valahol...
A szívköveset és kopjafásat egyszer mindenképpen megnéznem, de az avasira is felkeltetted a figyelmemet!
A balatonudvari sírkövek közvetlenül a település focicsapatának pályája mögött van, az egyik kapu hátában, így ha mellérúgják a labdát gyakran egy-egy műemlék sírkő állítja meg azt útjában...
süti beállítások módosítása