Bár már december van, még a novemberi nyertessel is adós vagyok. Ez a hónap nem éppen izgalmas növénytanilag. A levelek még csak-csak érdekesek lehetnek, de az idő már elég rossz, hogy élvezzük a színeket. Virágokat meg legfeljebb a boltban láthatunk. Azért, ha megkésve is, de sikerült alkalmas jelöltet találni:

Igaz, hogy a magyal (Ilex aquifolium) adventi, karácsonyi növény, de a piros bogyók már megértek. És az áruházakban már egy hónapja minden a karácsonyról szól... Kép forrása

 

A magyal a szó valódi értelmében nem egy "szép". Az Észak-afrikai, Nyugat-európai származású növénynek fénylő, kemény, és fogazott bőrszerű levelei vannak. Ami kedvessé, és kedveltté teszi, az a hagyomány: főleg az angolszász vidékeken használják régóta karácsonyi dísznek, de (a töklámpással együtt) nálunk is elterjedt. A díszként való használat okai pedig nyilván az ilyenkor megjelenő piros bogyótermések. A zöld levéllel együtt már nem is mutatnak olyan rosszul.

A magyal páraigényes növény, így csak olyan helyre szabad (érdemes) ültetni, ahol ez biztosított. Vagy természetesen, vagy öntözéssel. A Károlyi-kertben, a palota mögött áll egy elég szép példány.

Amint a képen is látszik, ha jól érzi magát, a magyal kisebb fa méretűre is megnőhet.

Mivel a magyalt már régen díszkertészeti termsztésbe vonták, elég sok faját nemesítettek:

Az Ilex aquifolium 'Aureomarginata' fajtának nevéhez illően aranyos színű levélszéle van. A kertekben talán ez fordul elő leggyakrabban.  Kép forrása

 

Az Ilex a. 'Golden van Tol'  fajtának viszont valóban sárgás szélűek a levelei. A képen annyira nem látszik, de ennak a fajtának majdnem ép szélűek a levelei. Viszont így ugrott a karácsonyi hangulat...

Ezzel a kis stilizált magyallal kívánok mindenkinek szép Adventet (nem érn rajzoltam, a neten volt)

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://taj-kert.blog.hu/api/trackback/id/tr501569185

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Azt se felejtsük el, hogy az angolszász szokás szerint azt az embert aki egy felfüggesztett magyal alatt áll, minden további nélkül meg szabad csókolni!
"A régi északi karácsonyi tradíció szerint a fagyöngycsokor alatt mindig szabad a csók."

Nem magyal, fagyöngy.
@budapestjovoje.freeblog.hu: @aesculus: Hűű, ezt de benéztem!!! :-) Node mit szóltok ahhoz, hogy magyar szokásként ezen kicsiny "málőröm" után bevezessük a magyal alatti csókolózást? Na? :-)
szóval ez nyert végül? hiába lobbiztam a díszkáposzta mellett :P de persze klassz!
süti beállítások módosítása