A Zwinger "műfaja" meghatározhatatlan. Nem vár, mert eredeti védelmi funkcióját már rég elveszítette. Nem is kastély, mert nincs semmilyen lakófunkciója. Kertnek semmiképpen nem nevezhető, mert a gyepes partereken és a szökőkutakon kívül nincs semmi "kerti" jellege. Talán kerti pavilon lehetne még, viszont ahhoz hatalmas... Tulajdonképpen egy szabadtéri díszterem, aminek a "falai" múzeumként működnek.

A légifotón még jól látszik az egykori védelmi funkció nyoma: a vizesárok és a sarokbástya. A belső és a külső városfal között volt található a Zwinger, vagyis a "szorító", ahol támadás esetén egyfajta csapdába kerülnek az ellenséges csapatok. Itt, ebben a falszorosban építette ki 1549-ben Móric szász választófejedelem a kertjét. Ezt utódai bővítették, majd Erős Ágost 1709-ben határozta el teljes átépítését. Udvari építészét, Matthäus Daniel Pöppelmannt európai tanulmányútra küldte mielőtt megterveztette volna ezt a különös együttest. A Zwinger négy téglány és két ovális pavilonból áll, amit fedett folyosók kötnek össze. Az udvaron barokk ünnepségeket tartottak, a pavilonokban pedig a fejedelem tudományos-és műgyűjteményét tartották. A folyosók az ünnepek alatt "lelátókként", hétköznapokon korzóként funkcionáltak. Pénzhiány miatt a Zwinger sokáig befejezetlen maradt. A keleti oldalon csak 1855-ben készült el a Semperbau, ahol a Régi Képgyűjtemény helyezték el. Kép forrása

A 45-ös februári légitámadásban a Zwinger az egész várossal együtt rombadőlt, majd kiégett. A felújítási munkák egészen a nyolcvanas évekig tartottak. Kép forrása.

Mit szólnának ehhez a látványhoz a budapesti várostervezők! Villamos történelmi városban? Villamos épület mellett?! A képen a jármű mögött a városi más néven harangjáték pavilon, az épület belváros felőli bejárata.

A pavilom másik oldala. A középső ablakban a névadók, a meißeni porcelánharangok.

A tetősétányokra bárki felmehet. Különlegesen szép kilátás nyílik a szomszésos királyi palota (Stadtschloss) épületére. A palota a háborúban szintén kiégett, helyreállítása most is folyik, jelenleg a belső tereken dolgoznak.

A másik oldalra sajnos nincs ilyen szép kilátás: a képen a Postplatz látható. A bombázás előtt századfordulós épületek álltak itt, amikből csak a Színház maradt meg (a képen nem látható). A tér jelentős átalakulás előtt áll: a jobbra látható, brutalista stílusú épületet valószínűleg lebontják, és kiegészítik  a Főposta épületét, aminek udvarai szárnya a kép közepén látható.

Kilátás a hátsó Wallpavillon felé

Az úgynevezett német pavilon teteje.

A német pavilont elhagyva teljes pompájában tárul fel a háttérben a királyi palota.

A Semperbau. Itt van a régi képtár (Gemäldegalerie Alte Meister) többek között Raffaello, Vermeer, és Rubens képeivel. A galéria mögött látszódik a Semperoper zsinórpadlása.

A Kronentor tornya, tetején az aranyozott névadóval.

Sajnos a galéria egy szakasza felújítás alatt van, így nem lehet tovább menni. A képen a városi pavilon látható. Mögötte a Taschenbergpalais nevű épület, aminek kiégett falai pár évvel ezelőttig meredeztek. Ekkor újították fel és lett belőle Kampinski szálloda. Jobbra a Postplatz egyik nemrég épült irodaháza.

A folyosók ablakain be lehet látni a porcelángyűjtménybe. A kiállítást nemrég rendezték újjá. A hátsó szakaszokon helyezkedik el a fegyvergyűjtemény.

A Semperbau diadalívszerűen kialakított kapuzatán a Theaterplatzon lévő János-király-emlékműre lehet kilátni. A király nem csak uralkodásával tűnt ki: ő fordította le és jelentette meg álnéven Dante Isteni színjátékát.

A Theaterplatzon át (amiről külön poszt lesz) megkerülve az épületet a Zwingerteichhoz, vagyis a "vízhez" (a Teich kerti, parki tavat jelent). Jól látszik, hogy a Wallpavillon honnan kapta a nevét. Alig látszik ki a földsánc mögül.

A sáncba bevágva helyezkedik el a Nymphenbad, vagyis  a nimfák fürdője. Sajnos nem csak a nimfákat nem lehet megnézni, hanem magát a fürdőt sem, mert felújítás alatt áll. Kép forrása.

A parkból szépen rá lehet látni a "kastély" tornyára.

A drezdai "Canaletto projekt" újabb állomása. Ezt látta a festő.

 

 Végezetül a Kronentor. A kapu alatt az udvart lehet látni. A másik oldalon pedig a Semperbau kapuja, amin át a Theaterplatzra lehet kijutni...

A bejegyzés trackback címe:

https://taj-kert.blog.hu/api/trackback/id/tr72278612

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Hetikép: Kadhafi luxussátra 2010.09.09. 00:17:40

Otthon, okosan...Ha kiruccan hazulról Líbia első embere, vérbeli beduinhoz méltón csakis sátorban hajlandó lakozni. A legbeduinabb beduinnak azonban luxussátor dukál, melyet általában a nagykövetség vagy valamelyik palota kertjében állítanak föl. A Siv...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

"Mit szólnának ehhez a látványhoz a budapesti várostervezők! Villamos történelmi városban? Villamos épület mellett?!"

Hümm? Nálunk talán nincs villamos? Vagy nincs épület mellett? Vagy volt valaki aki kifogásolta, hogy van? Nemértem:)
@Álmos: persze, Budapesten nem szokás a villamost az épületekhez ennyire közel vezetni.
hampage.hu/trams/igyislehet2.html
süti beállítások módosítása