Végig a főutcán II. rész

2009.08.29. 21:36

Balatoni nyárbúcsúztató buliról hazatérve mi másról is készülhetne poszt, mint a budapesti Főutca projektről:). Az előző szakaszt a Ferenciek terénél hagytuk félbe. A második szakasz (Ferenciek-Erzsébet tér) képei is ugyanaznap készültek, így az építkezés azóta már előrehaladt.

 

Az Ferenciek tere látványterve. Rajz: Zöldi Péter  kép forrása

Az előző poszt kommentjeiben természetesen szóba került a Ferenciek tere is. A tér az előzetes tervek szerint valahogy így fog kinézni.

Átkelve a borzalmas aluljárón, kiérkezünk a Petőfi Sándor utca torkolatához. Itt áll a Párisi udvar (Schmahl Henrik, 1909), vagyis az egykori Belvárosi Takaréképénztár szék-és bérháza. ( az épület a Ferenciek terére van számozva, amiről szinté lesz külön poszt-egyszer). Az átjáróház bejáratával szemben áll egy érdekes átjáróház: a Károlyi- Trattner-ház (Hild József, 1832):

Az épület elég kormozott, nyilván azért, mert az alagútnak (aminek megszüntetését tervezik), itt van a kijárata, és mindenki gázt ad az emelkedőn...  Az épületnek két udvara van, fakockákkal kirakva (!). Napközben nyitott, így kapcsolatot teremt a tér és a Városház utca között. A bent lévő üzletek eléggé halódnak. Ha a többi ütem is megvalósul, és felújítják az épületet, érdekes része lesz a városnak.

 

Az Trattner-ház mellett áll a Hermes-udvar, bécsi szecessziós stílusú épület. Egykor bank működött a földszinten, ma láthatóan üres. Nem sikerült képet találnom, de sejthetően elegáns, tágas belső tere van. Az előtérben lévő "zöld" az alagút kijáratának mellvédjén van.

A Petőfi Sándor utca. A Kecskemétihez hasonlóan, itt is kezd már kialakulni a struktúra: forgalmi sáv+parkolósáv+járdák (amil elég szélesek az utcához képest)

A főpostával szemben lévő bauhaus bérháznak szép passzázs a van a Párizsi utca felé. Látszik a jó állapota, de az is, hogy nem a legexkluzívabb üzletek vannak itt (igaz, itt legalább nem minden üzlethelyiség üres).

A főposta épülete (Koch Henrik, 1871) mellett kilátni a városházára (Antonio Martinelli 1727-1735). A pesti városháza legnagyobb baja (befejezetlensége mellett), hogy a szép barokk főhomlokzatra nem lehet rálátni-mert takarja egy másik gyönyörű épület, a főposta. Így az utóbbi lebontása többször felvetődött, még a Budapest szíve ötletpályázatban is, ahogy az az építészfórumon olvasható (3. fejezet).

A Régiposta utca sarkán működött sokáig az elegáns Brammer szövetbolt. Berendezése és portálja az eredeti, igaz, ruhabolt költözött ide egy ideig-ma üresen áll.

A Török bankház (Böhm Hernrik, Hegedüs Ármin, 1906)frissen felújított épülete a Szervita térre néz. A téren ezen kívűl több jelentős épület is áll, például a Rózsavölgyi-ház.

A Bécsi utca. Jól láthatók a parkolóhelyek és a fáknak kialakított ültetőhelyek.

Illeszkedési problémák II. Balra a főutca mészkő, jobbra a Fehérhajó utca gránitporfir burkolata.

...ingyenreklám a táj-kert blogban. A Fashionstreet (magyarul Deák Ferenc utca) felé az üzletek előtt a bolt "neve" van egy aszfaltrekeszbe beillesztve.

Illeszkedési problémák III.: a helyzet itt egyáltalán nem olyan súlyos, sőt: a Bécsi és a Petőfi utcában is van gránitburkolat (utóbbiban az úttesten), így a kettő "összeilleszthető". Jobbra a bécsi utcai mészkő, balra a Deák utcai gránit.

Az Erzsébet tér. Itt is könnyű a díszburkolat-mozaikok összeillesztése, hiszen ezt a részt is az S73 tervezte. Ugyanazok az anyagok, még a raszter is hasonló, sőt szinte ugyanaz.

Ezzel elérkeztünk a második rész végéhez. Mivel ez csak afféle doku-fotó-sorozat volt, átadáskor lesz újabb poszt-természetesen. Megelőtte egy a Vígszínházig terjedő szakaszról.

A bejegyzés trackback címe:

https://taj-kert.blog.hu/api/trackback/id/tr311347248

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

A Hild féle átjáróház belsejét épp mos újítgatják. Legalábbis egy hete valami kábelezési munka folyik benne. A százegnéhány éves fakockákat mindenesetre felszedték. Hogy vissza is teszik-e majd őket? Nos nem kizárt - hogy nem.
@városjáró: kösz, hogy szóltál. Eléggé aggódom szegény fakockákért...
hello!
na az énblogomat itt találod:
dzsilla.notwo.org

ha jól látom az új bejegyzésben kicsit több a városos téma, azért legyenek majd növények is. :)
@dzsilla: hehe:) ok, majd igyekszem, de tervezek posztot a Flórián téri parkról is (tényleg, a park az város vagy növény?
süti beállítások módosítása