Nyári tömeg a V&A udvarán

Múzeumudvar...a szó hallatán szerinem nem ilyen képet képzel el az ember. Gondoljunk csak az Iparművészeti, vagy akár a Nemzeti Múzeum udvaraira. Előbbi lepusztult, és kihasználatlan, utóbbi felújított és kihasználatlan... Pedig másként is lehet.

Az udvar este. Itt (felülről és látogatósereg nélkül) jól látszik a kert szerkezete: egy ellipszis alakú vízmedence, aminek lépcsős  a szegélye, gyepes terület, aminek a szélén dézsás citromfák (Citrus limon) állnak. A széleken pedig virágágyások helyezkednek el. Ez a kép egy nagyon fontos dologra is rámutat: a kevesebb sokszor sokkal több (ellenpélda: váci főtér). Forrás

A londoni Victoria&Albert Museum (rövidítve: V&A) a világ legnagyobb iparművészeti múzeuma (az alkalmazott művészet talán helyesebb szó rá). 4,5 millió tárgyat őriz a bútoroktól kezdve az ékszereken át a japán szamurájkardokig. Profiljába talán kevésbé illően hatalmas szobor és szobormásolat-gyűjteménye is van, ahol a pisai székesegyház kapuzata mellett megtalálhatjuk a Kolozsvári testvérek Szt. György szobrát is. Az épület utcai homlokzata túl szép, viszont az Aston Webb által tervezett épület talán legsikerülebb része a téglaburkolatú, kőkeretes ablakokkal és a párkány alatti sgraffitokkal díszített udvar. Az épület egyébként része az "Albertopolisként" emlegetett negyednek, ugyanis az özvegy királynő itt építtette fel rajongásig szeretett férje emlékére a Természettudományi múzeumot, a Royal Albert Hallt, és a város mindenki szerint legízléstelenebb emlékművét is. De most tényleg nézzük az udvart!

A kávézó mellett üvegtábla mutatja a megnyitás évét (2005) és hogy a Wales-i herceg volt aki átadta a közönségnek az udvart. A tervező a tábláról "lemaradt": az alkotó Kim Wilkie táj-és kertépítész és várostervező. A névadó lengyel származású üzletember (média-, szállodaipar és emellett focicsapat tulajdonos), aki híres műpártoló is. A múzeumnak 2003-ban 2 millió fontot (!!!) adott kert létesítésére (azért nálunk sem lenne rossz egy ilyen réteg).

A kertre néz a múzeum étterme is, itt igazán fel lehet töltődni, mikor az ember szeme már kiugrik az egész napos nézelődéstől.

Viszont aki csak pihenni szeretne, vagy kihagyja az egyébként elég drága éttermet, letelepedhet a medence partjára, itt megeheti az uzsonnáját, miközben...

...gyerekei a medencében fürdenek, mint ez a képen is látszik. Egyébként füre lépni itt is szabad (szinte ajánlott).

Hortenziák (Hydrangea macrofhylla) az udvar szélén. Valami zseniálisak ezzel a terrakotta színű, kolostorkerengőre emlékeztető épületrésszel.

A hortenziák. A Kew Gardenről szóló posztban már volt szó ezekről a jószágokról: hogy a hosszú virágzás egy "átverés", mivel ezek a csészelevelek, és arról is, hogy ez egy indikátornövény: lúgos (vagyis meszes) talajon pirosabb, savanyú talajon pedig egyre kékebb lesz a virágzat. Ami a képen látható, minden bizonnyal össze-vissza keresztezés, vagy gondos talajelőkészítés eredménye (bár az esőtől úgyis egybemosódna).

A Madejski Garden kiváló példa, hogy udvarok esetében valóban kevés kertépítészeti eszközzel is lehet "nagyot szólni". Emellett kellemes pihenő, játszó, és étkezőhely, amire itt nagy szükség is van, hiszen egy itteni "szünettel" sokkal több időt lehet eltölteni a gyűjteményekben.

A bejegyzés trackback címe:

https://taj-kert.blog.hu/api/trackback/id/tr571688595

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tetszik a medence nagyon! Nekem csak azok az üvegdézsák furcsák, habár este biztosan szép megvilágítva. Gratula az Index címlaphoz!
basszus én itt voltam! :) csak elvesztem valahol a távol-keleti szekcióban...

mert ez ugye ez, meg az ezt követő 7db kép?!
www.flickr.com/photos/solaitid/2236766467/in/set-72157603840542805/

fantasztikus ez a múzeum; totál nem érdekelnek a cuccok amik itt ki vannak állítva, de itt mégis magával ragadott az egész. berendezés? atmoszféra? a fények?
ezt is jó volt olvasni :)
a hortenziáról én is így tudom, de az egyik barátom kiskertjében egymás mellett virít egy rózsaszín, egy kék és egy fehér, term. talajelőkészítés nélkül.
süti beállítások módosítása