Bécs középkori zsidónegyedének főtere, a Judenplatz. A tér az tér, nem pedig park. Kép forrása.

"Fa a városba nem való" Ezt a mondatot nem az olajlobbi valamelyik képviselője, vagy egy kockakőgyár igazgatója, hanem a magyar kertészet egyik "ősatyja", József nádor mondta. Annak ellenére, hogy ez a kijelentés ma már megdöbbentőnek, és borzasztó idejétmúltnak hangzik, van benne valami. Főleg, ami a belvárosi tereket illeti. A nemrég elkészült, és valóban csak dícsérhető Egyetem térrel kapcsolatban sokan kifogásolták a fák hiányát, a "kopárságot". Pedig a parkosított és a "követett" városi tér két külön dolog. A jogos zöldfelületi igényt az utcafásítással, udvarok és városi kertek kialakításával lehet és kell kielégíteni. De most nézzük a bécsi első kerületet, ahol egymást érik a burkolt, és kiültetett növények nélküli terek.

 

A Judenplatztól egy saroknyira található a belváros legnagyobb tere az Am Hof.  Korábban itt volt a piac, és itt akasztották fel a lámpavasra Latour minisztert, 1848 október 6-án. A képen több "szörnyűség" is látható, illetve nem látható: a kövezett tér három oldalán zavartalanul zajlik a gépkocsiforgalom, a növényzetet csupán egy-két dézsás fa képviseli. A téren hétvégenként bolhapiacot, adventkor vásárt tartanak. A tér alatt egy hatszáz férőhelyes mélygarázs is található. Kép forrása.

Az Am Hof sarkához csatlakozik a következő-furcsa alakú és nevű-tér, a Freyung. Ez a tér hasonlít talán leginkább a most elkészült főutca funkciójához: két forgalmi sáv, parkolósáv, és széles járda található itt. A képen a skót bencések temploma (Schottenkirche) látható.

A térről nyílik a Bank Austria Kulturforum "neoszecessziós" bejárata (Gustav Peichl, 1988), valamint...

...a város egyik legszebb átjáróháza, a Ferstel Passagen (nesze neked, Párisi udvar...). Ezen, és két kis utcán áthaladva, eljutunk a következő "majdnem kopár térig":

 

... a Minoritenplatzig. A tér csak majdnem kopár, hiszen a templom mögötti rom területére cserjéket ültettek. A névadó templom látható a képen, aminek az 1683-as török ostrom óta nincs tornya... Ez az osztrák hivatali negyed központja, a képen három minisztérium is látható, valamint...

...a Herrengasse metróállomás egyik kijárata. Ilyenkor az embernek eszébe jut a budapesti metrófetisiszta városvezetés, ami a Rákóczi térihez hasonló borzalmakat eredményez. Pedig valahogy így kell kinéznie egy metrólejáratnak... Képek forrása.

Az egyik legismertebb bécsi tér utca is csupa-csupa kő. Az egykori Vindobona árka helyén kialakult "árok", vagyis Graben a barokk kor óta bécsi városi élet központja. Lehet, hogy a Ferenciek tere hosszúkás szakasza is hasonló lesz? Hiszen itt is gond nélkül keresztülhajtanak a buszok (arról külön poszt lehetne, hogy a Graben mitől utca...).

A Burg egyik előtere, a Josefplatz is "kopár". Ezt valóban bűn lenne befásítani, hiszen innen látható a vár/palota egyik legszebb homlokzata. A képen két magyar vonatkozás is látható: bal oldalon a Pálffy-, jobb oldalon a Pallavicini-palota. A XVIII. században a magyar ariszokraták szinte versenyeztek, hogy ki kerül legközelebb a császári/császárnői fenekekhez udvarhoz. Kép forrása.

A bécsi belváros, és azon belül ezek a hangulatos terek több szempontból is tanulságosak: a gépkocsiforgalmat nem zárták ki, mert nem zárható ki a központból. Egy nagyváros működéséhez hozzátartoznak a forgalmi sávok, a mélygarázsok, parkolóházak. Másrészt nem kell minden térre növényzet, fásítás, vagy park. A szabadtereknek megvannak a különböző funkcióik, és ezek közül több (bolhapiac, bevásárlótér, egy palota előtere) nem igényelnek mást, mint leburkolt felületet.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://taj-kert.blog.hu/api/trackback/id/tr982110160

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hihi, most jöttünk haza Bécsből, és itt ez a poszt... :D
Nagyon igazad van! Egyik téren avagy ilyesmi funkciójú sétáló utcában sem hiányoltam a fák rengetegét - néhol kis foltokban megjelennek, de az bőven elég, és az árnyékolást ahol kell, mással megoldják. De szerintem az összképhez hozzá tartozik az is, hogy bár a tereik tényleg "üresek", mindenhol könnyen elérhető távolságban vannak a parkok és közkertek! Nemhogy elérhető távolságban, hanem a Ring mentén, mely keretezi az első kerületet kb. egymásba fonódnak. És a belváros több pontján, akár egy-egy tömb helyén is parkocskák virítanak. Vagyis aki zöldben akar rekreálódni, az megteheti bármikor, és a bécsiek ki is használják ezen lehetőséget.... És azért azt sem kell elfelejteni, hogy ott a tömegközlekedést a metró avagy rétegvasút szövevényes hálózata maximálisan kiszolgálja, a buszokból nem folyik az olaj, és kb minden második utcában van egy busz/villamos vonal, vagyis gyorsan el lehet jutni a zöldbe! Itthon alig van zöld parkunk,közkertünk, általában olyan minőségben, hogy én a padra se szívesen ülök le, és ha nem a közvetlen közelében lakunk, bajosabb a megközelítésük.
Érdekes volt, hogy ott vasárnap minden bolt zárva van, és jééé a fiatalok és idősebbek nem a plázákban sétálnak, hanem a parkokban heverésznek, vagy a kiülős kávézókban/kerthelyiségekben beszélgetnek. Talán ezt is be lehetne vezetni, és máris megbecsültebbek lennének itthon is a parkok/terek.
Vagyis (szerintem) ha több közkert közpark lenne Budapesten is, és ápoltabbak lennének, megközelítésük és kapcsolataik megoldódnának, a zöld szemléletű emberkék talán (remélem) nem akarnának minden teret agyon fásítani, és a csodaszép (felújított) épületeink is maximálisan szemrevételezhetők lehetnének.
Amúgy a szélesebb utcákat azért Bécsben is fasorokkal látják el...
Egy szó mint száz,mindenki menjen el Bécsbe, csodaszép és bőven van mit tanulnunk tőlük!
Ezek a paloták annyira szépen lettek restaurálva, hogy az embernek eszébe se jut, hogy fákat szeretne itt látni. Én pölö most nem tudnék egy teret se mondani Budapesten, amely hasonlóan tiszta arculattal rendelkezne. Itt valahogy minden tiszta korom és kosz. A Vörösmarty tér egész jó de ott el lett rontva az arculat azzal az üveg épülettel, a Ferenciek teréről meg ne is beszéljünk. Klotild főhercegasszony füstmérgezést kapna, ha 3 percig a palotái előtt kellene várnia a hetes buszra. Kosz, pisi és szar az egész. Bocs, nem szeretem ezt mondani, mert tudom, hogy a kosz alatt valóságos kincs bújik meg, de senkinek nem látszik érdekében elővarázsolni. Egy jó várostervező kellene Pestnek és persze pénz, pénz, pénz… Ja és ha már Budapest mesés tereiről van szó melyek el lettek rontva, akkor ott a keleti (Baross) tér, a Nyugati tér, Kálvin tér, stb. Az egyetemisták tere egész jó.
tetszik...használható közparkok elérhető távolságban és sűrűn, de jól használható terek és utcák kövezve/betonozva/szökőkutazva.
süti beállítások módosítása