A hónap növénye: Tilia sp.

2010.06.30. 17:49

A Dísznövénytermeszési tanszéken 2000-ben nemesített Tilia 'Szent István' fasor a K épület előtt, és az ahhoz tervezett lámpatestek egyike.

Most először fordult elő, hogy a nyertes kiválasztása illat alapján történt. Nem vagyok különösképpen hárs-rajongó, de már június közepén tudtam, hogy ki lesz a nyertes.

A Tilia cordata, vagyis kislevelű hárs botanikai rajza. Rendszertanilag történt egy kis változás Tilia-fronton. A korábban önálló családot (Tiliaceae) alkotó hársakat két éve "áttették" a mályvafélék (Malvaceae) családjába, alcsaládként (Tilioideae),  a legújabb genetikai kutatásokra alapuló új növényrendszertan szabályai szerint. Kép forrása.

A címben "sp." szerepelt, vagyis elegánsan az egész nemzetséget díjban részesítettem:). De nézzük, milyen hársak is élnek nálunk:

Tilia tomentosa syn. argentea: a latinosok már kitalálhatták, hogy ez az ezüsthárs. Aki siet, még elcsípheti a virágzását.

Tilia platyphyllos: ez a nagylevelű hárs, ez már bizony elvirágzott.

Tilia americana: ez az amerikai hárs, aminek nagyobbak a levelei, mint a nagylevelűnek:)

Tilia cordata: ez "a" hárs, a nénik ebből főzik a teát

A Mátyás-kori Buda a Schedel-krónikában. A palota kertjében az első "önmagáért", vagyis dísznövényként ültetett fa a hárs volt. A Schedel krónikáró, pontosabban a városábrázolásiról külön posztot lehetne írni. Budára már alig lehet ráismerni, de München, vagy Firenze nem sokat változott. Kép forrása.

A hársfa nagyon puha, így könnyen faragható. A legtöbb régi fa-szobor, így a csíksomlyói Madonna szobra is hársból készült. Kép forrása.

 A hársfák alatt, vagyis Unter den Linden. A hárs egyébként a germánok szent fája volt, de gondolom nem ezert telepítették a barokk korban a porosz királyi palotát és a vadaskertet összekötő út mellé a "Lindeneket".  Kép forrása.

A bejegyzés trackback címe:

https://taj-kert.blog.hu/api/trackback/id/tr452121320

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Meg kell említeni, hogy Hársfás utca névre hallgató utca, ha jól tudom, csak egyetlen helyen van Magyarországon, ez pedig Törökszentmiklós :)))
(persze Hársfa utca van több is)
@mestska: "Hársfás utca"? tényleg érdekes, hogy egy utcának jelzős nev van:D
2000-ben nemesítették? Akkor időgépe is van a tanszéknek, ügyes. :)
@aesculus:

a hársfáiról kapta a nevét, nem tudom mennyi van meg még belőlük.
süti beállítások módosítása