Olympiaturm, Olympiahalle, Olympiasee (és BMW székház a háttérben).

Az 1972-es olimpiára épült meg a létesítmény München északi részén. Mára már szinte ugyanolyan kertépítészeti ikonná vált, mint Versailles, vagy a Central park. A "zöld olimpia" helyszínének kiválasztása jelképes volt: a város lebombázása után ide hordták a törmeléket, így viszonylag magas dombok keletkeztek az eredetileg sík terepen. Ide tervezte Günther Grzimek tájépítész a csodálatos parkot, és a Behnisch&Partner építésziroda az egyszerűen elképesztő épületeket. A torony Sebastian Rosenthal és a müncheni építési hivatal (Baureferat der Landeshaupstadt München) közös alkotása.

 

Bevezetésként egy kis autóipar: a park mellett található a Bayerische Motorwerke (másnéven BMW) gyára, székháza és új látogatóközpontja, a BMW-Welt.

A Mittlerer Ring feletti gyalogoshídról már látható, hogy nem mindennapi építményekhez van szerencsénk: elsőként a tartókat építették meg, aztán felhúzták és rögzítették az acélhálót. Végül felhelyezték az üveglapokat.

Nem játékdaru!

A torony 291 méter magas (és így is a második legmagasabb Bajorországban!), a kilátóterasz 191 méter magasan található (van egy 171 méter magasan is, de olyan alacsonyra ki megy fel:D )

Látni az Alpokot! Rossz idő lesz...

Bayern-szurkolóknak

A város legnagyobb gyára, a bajor motorművek (vajon mennyi iparűzési adót fizetnek?)

Vicces, de a parkól a legnehezebb jó fotót csinálni.

A torony és az Olympiahalle elképesztő tartószerkezete.

Egy tartószerkezet jobbról. Egészen elképesztő megoldás, az épületektől kb. ötven-hatvan méterre rögzítették a merevítéseket.

azt hiszem, ehhez nem kell nagyon kommentár...

Günther Grzimek szinte angol tájat varázsolt a sitthegyek közé. Az Olympiasee persze egy optikai csalódás, hiszen sík, és csupán egy-két méter mély. Mégis olyan, mintha egy mély hegyi tó lenne.

Szabadtéri színpad is van, az előadások háttereként a csarnok és a torony szolgál.

Az Olympiaberg, a legnagyobb törmelékhegy.

A stadion egy merészen haladó merevítőgerenda-köteggel.

A tó és a szabadtéri színpad az Olympiahalléval.

Az Olympiaberg meglepően magas. Nem csak a parkra, hanem a mögötte lévő lakótelepre is rá lehet látni.

Ahogyan a belvárosra és az Alpok körvonalaira is.

Óriások és törpék. A torony törpefenyők (Pinus mugo) mögött.

Az Olympiaberg hátsó oldala a jópofa kockaköves szerpentinnel.

 

törpefenyő-erdő

Nem tudok szabadulni a BMW-től...a látogatóközpont és a székház a gyalogoshídról.

Vicces kőburkolat a metróállomásnál.

Kegészítés: az olimpia falu teraszházai a toronyból.

A bejegyzés trackback címe:

https://taj-kert.blog.hu/api/trackback/id/tr582313844

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

így van, tavaly egy szép napsütéses májusi napon volt szerencsém kicsit gengelni a parkban, szép. és élik a népek, futnak, bicikliznek, sétálnak, gyereket sétáltatnak, így.
Fel evig ott dolgoztam, majd most megint elmentunk a csaladdal a BMW muzeumba a gyerek miatt. Szerintem egy szimpla park. Mindenki odavan erte, de attol meg csak egy park. Ennyi es nem tobb.
Ilyet csinálhatnánk ide is egyet. A hegyekhez szükséges törmelék-alapanyaghoz lennének jelöltjeim...
Kár, hogy az olimpiai faluról nem mutattál képeket. Panelházak, de egészen másak mint nálunk. Szépek, élhetőek.
@Chastar: minden kívánságod így teljesüljön. Nézd meg az utolsó képet:)
Nyáron nekem is volt szerencsém meglátogatni a parkot. Szerintem messze az olimpiai falu teraszházai a legjobbak a környéken. Persze az egész remek benyomást kelt, pláne hogy remek a közlekedés is a környéken. Egy kis kötekedés: a "Bayern-szurkolóknak" képaláírást nem tartom helyesnek, hiszen mind a B.München mind a 1860 München az Allianz arénában játszik. Ami szintén megtekintésre érdemes épület.
süti beállítások módosítása