Rossz hírek Pécsről...

2009.08.06. 19:00

Ma már londoni posztot akartam kitenni, de akadt egy kis gond a fényképekkel, másrészt egy elég megdöbbentő hírt olvastam az egyik legszebb magyar térrel kapcsolatban (kivételesen nem saját képekkel illusztrálva)

kép forrása

Amint látszik, a szobor elég jó helyen volt. Kiss György alkotása 1893-ból, és Szepessy Ignáczot, a felvilágosult püspököt ábrázolja. A megbízók a pécsi polgárok voltak...

Csak hát Pécs ugye "Európa Kulturális Fővárosa" lesz jövőre, így koncertek is lesznek. Gondolom, a koncertterem hiánya miatt (aminek ugye már lassan készen kéne állnia), itt is lesznek rendezvények. Csak hát a szobor... az eléggé útban lehetett.

Mindez az apróság nem zavarta az önkormányzatot, amúgy is mindjárt (aug 8-án) Placido Domingo koncert lesz, így elő a daruskocsival!

kép forrása

Természetesen a színpadnak minél előbb el kell készülnie, így a légkalapácsokat is be kell vetni-a magyar és az európai kultúra nagyobb dicsőségére...

    Nyoma se maradjon... (kép forrása)

Persze a szobrot nem semmisítették meg (azért még nem tartunk ott). Jelenleg a püspökség udvarára "menekítették", és az önkormányzat ígérete szerint felújítva új helyre kerül. A helyére meg szökőkutat építenek, ami fölé könnyen színpadot lehet állítani, hiszen jövőre tudjuk,..."jön a kultúra".

Lehet, hogy csak én látom ennyire felháborítónak a dolgot, de ilyenre tényleg nem nagyon van példa.

hogy mi a probléma ezzel?

- szerintem egy történeti térhez hozzátartozik a 116 éve ott álló szobor is. Elég nagy felháborodás lenne, ha például a debreceni főtérről elvinnék a Kossuth-szobrot...

- a szobor nagyon előnyös helyen volt, amint az az első képen is látszik. Rengetekg idegenforgalmi kiadványban szerepelt, Pécs egyik jellegzetességévé vált.

- az alkotás kiváló állapotban volt, körülötte gyönyörű virágágyások voltak

- a pécsi Dóm tér nem koncerthelyszín. Nincs olyan hagyománya, mint Szegeden. Rendben, most még Domingo, de ki tudja, ki fog fellépni azokon a deszkákon?

 

A bejegyzés trackback címe:

https://taj-kert.blog.hu/api/trackback/id/tr151293188

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Csak gratulálni tudok egy ilyen barom városvezetésnek!
Szerintem néhány ezer pécsi szórakozása sokkal fontosabb, mint hogy püspök szobra éppen hol van a városban.
mindenesetre elég profán a jobbos városvezetéstől, ha pont egy csuhás szobrát tüntetik el - még ha felvilágosult is volt (bocsássa meg neki a M.6ó.):)
Ugyan már, Egomban a Széchenyi térről vitték el 3 éve Bottyán János szobrát egykori háza elől, az egyik önkormányzati képviselő meg iwiwen azt kommunikálja, hogy azért, mert szerinte a ló túl kicsi volt, és ezzel gúnyt űznek Bottyánból. És szó nincs arról, hogy valaha visszakerülne oda. Csak nem tetszett pár nagyarcú politikusnak.
oda állóhelyet adtak el, ezért kellett elbontani az talapzatot.. a szobor meghátugye nem lebeghet..
Bécsben a tavalyi foci EB alatt a Ring melletti tereken (Rathausplatz, Heldenplatz) nyilvános meccsvetítések, sörsátrak voltak. A Heldenplatz-on álló lovasszobrot körbeépítették a BA-CA több emelet magas VIP létesítményével... a ló fejének szintjében söröztünk, és néztük a meccseket...
eszébe sem jutott senkinek sem, hogy miért nem vitték el innen....

de.wikipedia.org/w/index.php?title=Datei:Archduke_Charles_Statue.jpg&filetimestamp=20050721101445
barbárok. nem elég, hogy szinte minden héten megrongálnak egy pécsi szobrot, most még ezek is köpnek a köztéri műalkotásokra.
Ez tényleg túlzás volt, más helyszínt kellett volna találni. Üres a reptér, üres a Pécsi Kulturális Központ. Most már valami értékeset kellene felmutatni, a régit, ami jó, meg kellene tartani, és jó ötletekkel kell előállni.
Bár Domingot nem szívlelem , az EKF menedzsmentet szintén .
A szobrot M.M. püspök úr vitette el "felujitani , és csak aug 20.után kerül vissza tudtommal .
Mahler ezrek szimfóniája stb lesz az 1000 éves az egyházmegye rendezvény sorozaton többek közt !
Kérlek tájékozódj mielött hülyeségeket irsz .
@ozirisz:
az új polgármester ugyan fideszes, de a városi képviselők többsége neoliberális kötődésű (ergo magyar- és egyházellenes, különben is, Pécs köztudottan a rendszerváltoztatásszerűség ellenére is afféle a világtól és a változásoktól, a fejlődéstől elszakadt, a realitásokra fittyet hányó, zárványként tendenciózus ballib város ("kis Moszkva").

@Myacis:
a sógorok, azok nem vitték el a szobrot, mert ab ovo nácikok. ;)

A postra annyit, hogy az egész EKF totális bukta lesz, hisz semmi se készült, csak a milliárdokat lopták el. Azaz: Pécsnek kapáltak, egy szoborral vagy pár virágágyással több vagy kevesebb ekkora buktánál már nem fog osztani, szorozni. úgy is tudott dolog rólunk, hogy Mo-n a környezetkultúra a béka seneke alatt van ...
Nekem speciel ez a legkisebb bajom az EKF körüli szomorúsággal: Szepessy ha olyan felvilágosult volt, megértené, hogy útban volt a sok ezer embert érdeklő programoknak (most nem csak az operagiccsgálákra gondolok) és akárhol fel tudják állítani máshol is pl. a Barbakánkertben (ott már van Janus szobor is), ja és amúgy se tetszett az a szobor.

A Mayer püspökről meg csak annyit, hogy magát is elvihetné felújítani. Többek közt miatta áll üresen a Dante, a Pécsi Galléria sokmilliós bérleti díjat fizet nekik azért, mert a Nagy Lajos Gimnázium pincéjében van, kitúrta az egyik legjobb gimnáziumot a belvárosból, hogy még egy egyházi iskolát csinálhasson oda (vajon ki fog oda járni, ha a most meglévők sem teltházasak?), és ott májerkedik a Széchenyi téren festékszóróval??? Közbe teszi zsebre a milliókat az esküvőkért, keresztelőkért, amiket - minő megtiszteltetés - ő személyesen celebrál... Undorító. És ezt az egyházon belül is sokan gondolják így. Ja és ügynök is volt. Ezerszer inkább egy Szepessy.
Most akkor mi van?
@aaaaaa_ron: a nagy lajosban végeztem, a 90-es évek elején, mikor a csuhások lassan kezdtek visszaszivárogni. De nem jártam azóta sem arra. Írjál még részleteket...plíz!
"...mert a Nagy Lajos Gimnázium pincéjében van, kitúrta az egyik legjobb gimnáziumot a belvárosból, hogy még egy egyházi iskolát csinálhasson oda (vajon ki fog oda járni, ha a most meglévők sem teltházasak?), és ott májerkedik a Széchenyi téren festékszóróval???"
melyik legjobb gimnáziumra gondolsz?! ha megkérdezhetem... és honnan veszed, hogy a meglévő egyházi iskolák nem teltházasak?(a lajos eléggé tele van.) amúgy meg nem tudom miért okoz egyeseknek ilyen nagy problémát, hogy elvitték a szobrot egy kicsit kirándulni. azt hittem a poszt elején, hogy ellopták vagy ilyesmi, de hát nem...
@victor vacendak: "csuhások" - nem +mondtam? "Kis Moszkva" :D

Ti akkor is az MSZP-re szavaznátok, ha a Nemzet Anyósa kilőné a Túlmozgásost a Holdra.
@victor vacendak: Én hál istennek nem a Lajosba jártam. Tőlem nagyon távol áll a vallás, de természetesen szerintem is van létjogosultsága egyházi iskoláknak (bár nem 1,5x-ös fejkvótáért.többet ér egy ott tanuló, mint más???). Ami sokkal jobban elkeserít, hogy a N.L. tulajdonképpen a szélsőjobb pécsi bástyája (az egyetem történelem tanszéke mellett), és még csak nem is próbálják leplezni (pl. Morvai Krisztina, Budaházy György !!! előadásai, Kárpátia koncert a tornateremben stb.) Amit egy gimnáziumnak szerintem tilos lenne így nyomatni.
@judí: A Leőweyre gondolok, amely sulinak 2011-től el kell hagynia az épületet, ami az egyházé, mert a 2. világháború háború előtt apácás lányiskola volt. A püspök még egy egyházi iskolát nyitna a helyén (mert állítólag rosszban van a Ciszterciek főapátjával is), szerintem egy akkora épületet nem lehetne megtölteni diákkal. Esetleg csinálhatna egy egyházi szakmunkásképzőt, vagy nemtom...

Bocs hogy ennek már tényleg semmi köze a szoborhoz, és kampányoljunk, hogy állítsák fel a Barbakánkert Janus-szobortól túlsó végén, a természet lágy ölén!
@ubi904: Hihetetlen, hogy egyesek még mindig csak a Fidesz-MSZP/SZDSZ ellentétpárban, esetleg Jobbikkal kiegészítve háromszögben tudnak gondolkodni...
Egyébként a vallásnak mi köze a politikához? Vagyis alapból mi köze kéne, hogy legyen?
@ubi904: ubi, te nagyon izzadtságszagúan kevered a szezont a fazonnal. :-D Az egyház és a vallás nem ugyan az. Előbbit megvetni lehet Istennel a szívedben is...Eh, mit erőlködök. Azt meg, hogy te kire szaváznél, már meg sem merem tippelni...
ok, így már minden világos. nem tudtam hirtelen,hogy melyik iskolára gondolhatsz.a Leőweyt én is sajnálnám, de szerintem ebből az egészből nem lesz semmi.
én a Lajosba járok, úgyhogy a "szélsőjobb pécsi bástyájával" kapcsolatban nem is merek semmit írni.(mert jogos,de nincs úgy nyomatva,mint azt sokan hiszik.(legalábbis a diákok körében))-szerintem.
Elképesztő. Pécsi voltam, és sose hittem volna, hogy egy kiöregedett divattenor miatt elmozdíthatják onnan ezt a szobrot. Mégsem egy Sztálin-szoborról van szó, hanem a XIX. század első felének felvilágosult, rengeteg oktatási alapítványt tevő pécsi püspökéről. Ehhez biztos kellett a püspökség hozzájárulása, és ezt nem értem hogy szerezték meg (bár a püspökre gondolva lehet, hogy egy hordó villányi is elég volt hozzá).
Emlékül:
hu.wikipedia.org/w/index.php?title=F%C3%A1jl:Szepessy-szobor.jpg&filetimestamp=20090309001845
A Nagy Lajosról pedig jó, hogy szóltatok, még ma törlöm a CV-mből. Bár itt úgysem ismeri senki.
Nem értem, miért kellet így szétbarmolni a márványtalapzatot? Miért nem lehetett szakszerűen szétszedni? Szégyellje magát, aki engedélyezte és elrendelte.
@ubi904: tájékozódj, mielőtt hülyeséget írsz. pécsen már régóta nincs balos többség a közgyűlésben...
de ez mindegy is!

amúgy meg ez a poszt, megint vihar akar lenni egy pohár vízben. már miért ne lehetne egy szobrot odébb tenni, ha azt a közösség érdeke úgy kívánja. ha így alkalmasabb lesz a tér rendezvények lebonyolításásra akkor legyen. aki pécsi, vagy járt már arra az tudja, hogy nem egy nagy szoborról van szó, és egyáltalán nem volt meghatározó a tér látványában. sőt szerintem kifejezetten zavaró volt, mert szemből nézve, eltakarta a székesegyház szép kovácsolt kapus bejáratának egy jó részét a ronda bazinagy talapzata...
én mint pécsi polgár, örülök neki, hogy elvitték.
@Bombadil Toma: pedig ebben a kurva nagy viharban jólesne már egy pohár víz...
Pécsi vagyok, azért mondom azt hogy:

-A szobor Pécs jellegzetéssége volt? Hát dögöljek meg ha nekem előbbb jut eszembe egy épület a városról, mint egy szobor...

-Sokat járok a Dóm térnél, de nekem nem fog annyira hiányozni. Fura lesz, de majd meg szokom. Mindenesetre kevésbé leszek meglepve, mint ha a Székesegyházat vitték el volna onnan :)

-Ráadásul olyan bajom is van, hogy a Lajosba jártam. Nem volt rég, 2005-ben végeztem. Jól éreztem magam, de nem a suli, hanem az osztálytársaim miatt. Mostanra olyan papnövelde szaga lett a sulinak, hogy az öcsémnek nem is ajánlottam a sulit. Akkor már Leőwey...

-És akkor ha már itt tartunk, én sem értem miért kell kipaterolni egy komplet iskolát. Nyilván nem az értéke kellet, mert ellenkező esetben az átvételkor azonnal el is adta volna az épületet, amit meg szerintem a város meg is vett volna...De nem, Mayernek az épület kellett... Csak azt nem értem miért? Merthogy akkora házat nehéz lesz teletölteni diákkal, pláne ha térdkoptatásra ott van a Lajos...

-Az EKF... Az meg nem hír, ha valaki azt mondja hogy bukta lesz. Ez annyira újdonság, mint az hogy Ausztrália a déli féltekén van. Nem szeretek nagy szavakkal dobálozni, de itt közönséges lopás/csalás megy a városban, fényes nappal! X-edik vezető kapott úgy egy zsák pénzt, hogy szószerint egy kapavágás nem volt az egészből. Sajnálom hogy ezt kell mondanom, de én már nagyon várom 2011-et, akkor legalább vége lesz ennek a baromságnak. Itt már csak a károk enyhítése lehet a cél.

-És akkor vissza a szoborhoz... Hát, szerintem tényleg ez legyen akkor már legkisebb gond!
@levi20005: a szobrot az önkormányzat vitette el, a püspökség vagyonkezelője elmondta, hogy nem az ő területükön állt a szobor. A szobrot felújítják-ha már lent van-de nem az eredeti helyre állítják vissza.
én is pécsi vagyok, a szobor nyilván megmarad, sajnos ebben a helyzetben már mást nem lehet csinálni, szerintem a püspök is azt kívánta volna, hogy tegyünk meg mindent Pécsért, még ha ez egy szobor eltávolításával jár is. Sajnálom, hogy idáig fajult a helyzet. Eddig is voltak koncertek a Dóm téren, most nagyobb helyre van szükség. Ha evvel Pécs hírét tovább öregbítig, meg kell lépni.
Mayer felvilágosult?
Sokan félreértették a posztot, mondván, hogy "vihar egy pohár vízben", nem számít, hol van egy szobor, mikor vannak sokkal fontosabb dolgok is az életben. Lehet, de ez a blog nem ezekről a fontos dolgokról, hanem a közterekről és a közparkokról (is) szól. Aminek fontos részei a szobrászati alkotások is.
Másrészt elég fura vita kerekedett abból, hogy ki melyik gimnáziumba jár(t). Nem tudom, ennek mi köze van a témához.
Felmerült, hogy "miért nem lehet arrébb tenni" hiszen a "közösség érdeke azt kívánja". Egyrészt azért, mert ez egy szobor, nem pedig egy bódé, amit csak arrébb lehet tolni, ha útban van. Másrészt-PÉCSIEK FIGYELEM!-egy rendkívül szép tér, aminek a szobor ugyanúgy része, mint a székesegyház, a püspöki palota, a levéltár, vagy az obeliszkek.
Nem vagyok biztos benne, hogy a koncertnek nem lehetett volna jobb helyet találni. Elég szégyen, hogy a koncertterem nem épült meg, de ezt nem kéne azzal tetézni, hogy a meglévő értékeket is pusztítjuk (a Dóm tér egysége így megszűnt, tetszik, nem tetszik). És továbbra sem hiszem, hogy ez alkalmas helyszín lenne koncertek szervezésére- most még el tudnak hívni "öregecskedő operaénekeseket", de majd jönnek a sörsátrak, a mazsorettek, az ízléstelen szabadtéri vásárok-hiszen megmondták, hogy a jövő év "rendezvényközpontú lesz"...
@hyydra: a szobor megmarad, műemlék, nem fognak belőle ágyúgolyót önteni. De nem értem, hogy miért "kell"? Rendeznek egy koncertet és amiatt lebontani egy szobrot? Csak én érzem abszurdnak a helyzetet? És könyörgöm, mondja meg valaki, hogyan öregbítheti egy Pécs kaliberű város hírnevét egy ingyenes "celeb-koncert"? Ide fognak zarándokolni Európa minden tájáról? Akkor inkább a Csontváry Múzeumot és a Zsolnay-mauzóleumot kellene felújítani, és megépíteni a koncerttermet, ahol annyi rendezvényt lehetne tartani, amennyit nem szégyellnek.
Egyébként, ha a székesegyházat lebontanák, hatalmas nézőteret kapnának. Ez lesz a következő?
A szobor 116 éve ott állt, előtte meg több száz évig nem. A tér most sokkal jobban néz ki lentről, a szobor nem takarja ki a Székesegyházat. Azért mert valami régóta ott van nem jelenti azt, hogy ott a helye.
Ha már az Európa Kultúrális Fővárosa pénzt mind elloptuk és a halott polgármesterek mögé nem lehet elbújni, akkor hívjunk meg egy lejárt szavatosságú opera énekest és vigyünk el egy száz éves köztéri szobrot. Ezt majd mutogatjuk - elterelve a figyelmet a "hol van a nagyprojektes 35 milliárd és mire ment el a 10 milliárdnyi rendezvénypénz" kellemetlen kérdéséről - és bízunk benne, hogy nem kapunk börtönt a sikkasztásokért.
Na aki ezt megengedte, azt pártállástól függetlenül fellógatnám az első fára (ha még van olyan fa, ami elbírja)
Kurvaédesanyját az ilyen tetveknek! :(((

@_iMaginer_: de igen! Ha ennyi időn át ott állt, akkor igenis ott a helye!
"Egyrészt azért, mert ez egy szobor, nem pedig egy bódé, amit csak arrébb lehet tolni, ha útban van. Másrészt-PÉCSIEK FIGYELEM!-egy rendkívül szép tér, aminek a szobor ugyanúgy része, mint a székesegyház, a püspöki palota, a levéltár, vagy az obeliszkek.
Nem vagyok biztos benne, hogy a koncertnek nem lehetett volna jobb helyet találni."

Mint egykori pécsi lakosként reagálok ezekre. A szobor szép virágágyás közt volt, ellenben privát megítélésem szerint nem sok vizet zavart a téren, szinte fel sem tűnt ottléte (legalább is nekem, szerintem nem meghatérozó jelleg). Ha nem olvastam volna, a posztot, megkockáztatom, hogy fel sem tűnt volna nekem a szobor hiánya rögtön, max. annyi, hogy fura valami a téren, de egondolkodni kellett volna mi is hiányzik.

"Ide fognak zarándokolni Európa minden tájáról? Akkor inkább a Csontváry Múzeumot és a Zsolnay-mauzóleumot kellene felújítani, és megépíteni a koncerttermet, ahol annyi rendezvényt lehetne tartani, amennyit nem szégyellnek.
Egyébként, ha a székesegyházat lebontanák, hatalmas nézőteret kapnának. Ez lesz a következő"

Nos, Pécsett évekkel ezelőtt, t volt már olyan rednezvény, hogy a világ minen tájáról táncosok jöttek, és a nyió ünnepség is a székesegyháznál volt. Nenm akarok hülyeségeket írni, de azt hiszem közel 80 országból jöttek táncosok, Európától, Kínától, távoli szigetvilágok fűszoknyás táncosaival...stb. Emlékszem, a nyitó ünnepség kezdetén pont a téren sorakoztak fel egyszerre a világ minden tájáról érkezett táncosok.

Nem tudom, aesculus mi a bajod a téren a rendezvények szervezésével, Pécs nagyon szép része. Eddig is voltak rednszeresen a tér környékén rednezvények, eztán is lesznek feltehetően.

Ha "beszólsz" más komemntelőknek, hogy miként kapcsolódik a témához a gimnázium, akkor talán jobb lenne, ha te sem próbálnál belefkotyogni, hogy Pécsett hol szerveznek rendezvényeket, szerinted melyik más helyszínek alkalmasabbak, hanem megmaradnál a szobraidnál, tájképnél (félr ene értsd, azt írsz amit kaarsz, csak tükör tartás). Amúgy egykori Pécsiként számomra értehtő, hogy páraknak a gimik témája is felvetődött (de ha nem pécsi vagy/voltál, számodra nem feltétlen evidens, egyik téma hozza magával itt a másikat).

A koncertterem meg nem épülése tényleg röhejes.

Az EKF-hez annyit tennék hozzá, hogy többen írják bukta lesz...stb. ellenben eddig is pezsgő kultúrális élet folyt Pécsett, 2010 a rendezvényekről szól, a kultúrális főváros cím, nem egyenlő csak beruházás. A programokat bízom benne le tudják szervezni, remélem akiknek az a dolga, azok legalább értik a dolgukat, és ki tudják hozni a jelen lehetőégekből a legjobbakat-ha már egyesek el is cseszték a fejlesztéseket. Persze jól jött volna pár új épület...
Úgy járt, mint Lenin.
Nekem is a mi Kossuht szobrunk jutott eszembe...
Pécsen (csak azért sem Pécsett) minden politikus idióta, pártállástól függetlenül?
Voltam már pár koncerten azon a téren, pl. a Quimby eszetlen jó volt. Bár akkor a szobor nem sokakat zavart, igaz nem is voltak tizenakárhányezren. Igenis kurvajó koncerthelyszín.
pokolba a sok galabszaros szoborral: fákat és szökőkutakat! virágokat! teret!
sokkal szebb a tér így a szobor nélkül. 1 bravo a merészségért, hogy megtették.
Szerintetek miért zavarja a zsidókat ez a szobor? Csak nem egy PÜSPÖK szobra? :-)
@chupacabra: végre egy jó hozzászólás.
Igaz.
@aesculus: azért már nehogy a püspöki palotához vagy a levéltárhoz tegyünk hasonlóvá a jelentőségét egy két-három méteres bronzszobornak... szerintem esztétikailag sem illet oda a szobor. túl kicsi volt az épülethez és a térhez viszonyítva, amit próbáltak ellensúlyozni azzal a bazinagy ronda talapzattal, de az meg kitakarta az épület egyik fő látványosságát. engem ezért nem zavar az eltávolítása/odébbtétele. az meg nem érv mellete, hogy ott állt 116 évig (arra már rámutattak, hogy előtte 800 évig meg nem állt ott), ha egyszer szar helyen állt. kell tudni továbblépni, alkalmazkodni a kor igényehez és végre megtették.
"hogyan öregbítheti egy Pécs kaliberű város hírnevét egy ingyenes "celeb-koncert"? "
szerintem a koncert a világ legtöbb újságában hír lesz...
Elég érdekes ez a szobor-ügy Angliából visszajövet. Ott ugyanis nem lebontják, hanem megkoszorúzzák, és rendszeresen letisztítják a szobrokat.

Több kommentben elhangzott, hogy a szobor kitakarta a székesegyházat, rossz helyen volt. Nem tudom, ki mennyire figyelte, de a legtöbb régi középület előtt-Európa szerte-szobrok állnak. Elég csak a Nemzeti Múzeumra, a győri Széchenyi térre, vagy erre a példára gondolni: commons.wikimedia.org/wiki/File:Denkmal_Maximilian_I._Joseph_Muenchen-1.jpg

csak kérdezem: ha jövőre valami nagyobb rendezvény lesz a Széchenyi téren, mondjuk halkolbász-fesztivál, vagy irigymirigy koncert, akkor a Szentháromság-szobor, Hunyadi, és a világháborús emlékmű a mécsessel megy a teszkó-parkolóba?
@Bombadil Toma: szerintem nem lesz hír. Sajnos Péccsel kapcsolatban az utóbbi években az a hír, hogy az az a város, ahol középkori freskókat vernek le, és lebontják a szobrokat...
Sose jártam Pécsen, ugyhogy szigoruan a kép alapján tudok itélkezni: az alapján viszont nem tünik egy túl jól sikerült szobornak. Az átlagos alatt egy picivel. Csak azért mert valami régi még nem biztos, hogy jó is. Ez innen nézve egy élő példának tünik erre. Egy ekkora templom elé valami grandiozusabb kéne (pl. aesculus példájában felhozott Nemzeti vagy a Maximilian szinház elötti szobor jó példa arra milyen az amikor egy ilyen tényleg jól mutat) vagy semmi.
@aesculus: szerinted angliában még egy szobrot sem tettek odébb?? vagy berlinben, párizsban stb... egész városrészeket taroltak le vagy építettek újjá...
már megint kevered a dolgokat, és túl nagy jelentőséget tulajdonítasz ennek a szobornak. ez nem egy kategória a szentháromság szoborral vagy a hunyadi szoborral, gondolkozz mielőtt hülyeségeket írsz!
mindegy! ez az egész egy nagy baromság! pécsi vagyok naponta több száz emberrel is kapcsolatba kerülök néha, és ez még egyszer sem merült fel mint téma, vagy probléma... én inkább örülök, hogy a város végre kimozdul a holtpontról, elkezdtek valamit csinálni.
szerintem keress egy másik gumicsontot!
@Bombadil Toma: de biztosan tettek arrébb, de nem ad hoc módon, egy koncert kedvéért, hanem mondjuk úgy, hogy a teret áttervezték, és azt is tudták, hol lesz a szobor új helye. De nem hiszem hogy nagyon szoktak: a londoni központi világháborús emlékművet is ideiglenesnek szánták, de mikor el akarták bontani (az igen szerény és tényleg nem túl szép) alkotást, akkora volt a felháborodás, hogy visszakoztak.
Egyébként nem csak engem zavar a dolog: a pécsi KDNP is felháborodott a történteken. Szerintem az "örömködők" jó része inkább amiatt boldog, hogy egy egyházi jellegű alkotással kevesebb van a városban: ezt a szobrot még az ötvenes években sem bontották le, de most végre sikerült.
Vicces, a Szentháromság-szobor is Kiss György alkotása.
www.szoborlap.hu/61_szepessy_ignacz_szobor_pecs_kiss_gyorgy_1893.html
Itt
pecsiujsag.hu/index.php?p=article&aid=17887
azt írták májusban, hogy a szobor 4 napig lesz távol és "amíg nem lesz a helyén, restaurálják. Magasnyomású vízzel megtisztítják az állati ürüléktől, a felületek méhviaszos bevonatot kapnak, illetve az alkotás domborműveinek rögzítését is kijavítják"

Ezek szerint ez porhintés.

Arról nem szól a cikk, hogy a márványtalapzatnak mi lesz a sorsa
@StopSzmog:
Meg arról sem, hogy akkor a felirat marad Szepessy Ignácz vagy átírják Szepesy Ignácra ;)
Ez a Lajos törlés a CVből jó ötlet, köszi, én is meglépem.
süti beállítások módosítása