Christopher Wren " barokk csodája", a St. Paul székesegyház mellett, a város közepén egy igen sajátos hangulatú épületegyüttes terül el. A Miatyánk első soráról elnevezett Paternoster square egy irodakomplexum, ami több modern irodaépületet, az itt felépített Temple Bar nevű, egykor a Stranden állt londoni városkaput, a káptalan egykori házát, és az ezek által közbezárt tereket foglalja magában.

A tér a Szt. Pál kupolájából. Előtérben jól látszik a Temple Bar és a két egyházi épület. A kép alján a kupola bádogozása.

A tér helyén a háborúig a Paternoster row és a templom udvara terült el, de a légitámadásokban a terület teljesen elpusztult (a Szt. Pált, mint az ellenállás jelképét állandó tűzőrség vigyázta, így menekült meg, annak ellenére, hogy bombát is kapott.) A háború után alakították ki a teret és építették át az egész környéket William Graham Holford tervei szerint.

forrás Ez a makett nem teljesen így valósult meg. A székesegyház előtti téren sosem volt ilyen kövezet és az elöl álló épületek sem épültek meg. A többi rész viszont megépült, és a londoniak utálták. A fő ellenérv az volt, hogy nem volt tekintettel a templomra, a megmaradt épületekre és a középkori utcahálózatra sem. Hiába voltak az épületek a maguk nemében jók, az emberek itt valami másra, oldottabbra, hagyományosabbra vágytak. Hiszen itt már a rómaiak is...

A nyolcvanas évektől egyre komolyabban felmerült az igény a teljes átalakításra. Robert Finch, londoni polgármester így ír erről: "A régi P. S. jellemző volt (gondolom a korra): szörnyű, monolitikus, jellegtelen építmények (Wonders and Blunders, The Guardian, 2004. május 24.). Több beépítése terv után elkészült a rendezési terv John Simpson tervei szerint 1996-ban, és meg is történt a beépítés William Whitfield építész vezetésével. Az együttest 2003-ban adták át, de a Temple Bart csak egy évvel később helyezték ide. Induljunk innen!

A Temple Bar Christpher Wren tervei szerint épült és a város főkapuja volt. A Stranden állt a Legfelsőbb Bíróság (Royal Court of Justice) előtt. 1800-ban lebontották, és Theobalds Parkban, Hertfirdshireben állították fel újra. Öt éve áll mai helyén. A kapun belépve jutunk a térre.

Az oszlop is új alkotás (Ezt is a Whitefield and Partners cég tervezte) . Tetején tűzgömb áll. Nem találtam a róla adatot, de ehhez hasonló gömb áll a londoni tűzvész emlékművén, a Monumenten. És a Blitz-t a "második nagy tűzvészként" is emlegetik...

Az előző képen látható épület árkádja.

Az újraidézett Paternoster row. Ezek is ugyanolyan modern épületek mint a meketten, mégis valahogy egészen más... Az együttest átadásakor olyan kritikák érték, hogy biztosan néptelen lesz hétvégén szezonon kívül, mivel csak irodák (pl. a tőzsde) vannak itt. Én délben, hétköznap és nyár közepén voltam itt, és mondhatom, sokat kellett várni, míg nem lógtak bele fejek-karok és egyebek a képbe.

A kilátás az utcácska sarkáról... Az oszloptól balra lévő épület az egyetlen erdeti épület. A tér kialakítása emlékeztet az anglában elterjedt templomudvarokra (arról is lesz majd poszt).

Kilátás az oszlop előtt ülve (Kicsit ferde lett. Ettem közben). Azért látszik, hogy több kis utca is nyílik a térről, megidézve a háború előtti városszövetet, és folytatva a székesegyház mögött megmaradt kis középkori utcák hálózatát. Egy középkori eredű városban az (is) vonzó, hogy a kis utcákra "benéz" a templom, vagy pl. egy városháza tornya (Bécs, Prága, München, Köln). Mikor a korábbi tér felépült, ez a varázs megszűnt.

kedvenc... egy modern Krisztus-szobor, Dame Elisabeth Frink "Pásztor és Juhok" című alkotása. 

A bejegyzés trackback címe:

https://taj-kert.blog.hu/api/trackback/id/tr31391980

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása