Új rovat! Mikor indítottam a blogot, terveztem "hónap növénye" posztot, ami valahogy elsikkadt. De most itt az októberi "kiválasztott"!     

forrás

Őszi fasorok, gesztenyeemberkék... nem is lehetett volna jobb "alany" októberre, mint a közönséges vadgesztenye (Aesculus hippocastanum). Sokunk kedvenc növénye növényföldrajzi különlegesség is: a jégkorszakban majdnem kihalt, egy koszovói völgyben vészelte át a hideg éghajlati korszakot, majd onnan "bújt elő" csupán párszáz éve, és terjedt el újra. Városfásítási karrierjét az előző századfordulón kezdte, ekkor Budapest több főútját is ezzel ültették tele. De jutott a kastélykertekbe (pl. Gödöllőre), falusi főterekre is. Több századfordulón kiépült villatelep útjait is gesztenyefa szegélyez (Mátyásföld, Piliscsaba-Klotildliget)

Az egyik legszebb századfordulós villatelep, Mátyásföld (egyik) főtere. Magyarország szinte mindegyik századfordulós parkjában ilyen az ősz. Forrás

Magyarország egyik legszebb, de minden bizonnyal leghosszabb fasora a Keszthely és a fenékpusztai Festetics major-ménesbirtok között húzódó vadgesztenyeallé. A századfordulón ültetett pompás alkotás a városból indul dél felé majd bekanyarodik a kúria és a majorság együtteséhez.

A fasor kúria előtti szakasza. Forrás

Ezeken kívül az ország számos pontján találhatunk bokrétafát, sorban, vagy magányosan, városban,vagy parkban. A vadgesztenye fontos jellemzője, hogy olyan anyagot termel, ami gátolja más növények csírázását (allelopátia). A fenékpusztai képen látható, hogy a fű még megél alatta, de magasabb rendű növényeknek (pl. fás szárúak) esélyük sincs...

 A máriaremetei kegytemplom előtti gesztenyefasor egy téli teljesítménytúra hajnalán...

Az egyik legelterjedtebb botanikai "pletyka" (akár nevezhetjük tévhitnek is )  is a gesztenyékhez kapcsolódik: ezért fontos leszögezni, hogy a vad-és szelídgesztenyék rokoni kapcsolatairól terjengő híresztelések hamisak és félrevezetőek. A vadgesztenye a szappanfafélék (Sapindaceae) családjába tartozik, míg a szelíd a bükkfalélék (Fagaceae) tagja. Még a rend is eltérő (Szappanfavirágúak-Sapindales, Bükkfavirágúak-Fagales).

Castanea sativa-nem rokon!!! Forrás

Az utóbbi évtizedekben a vedgesztenyék sajnos kiszorultak az utak mellől, amit sokan értetlenül szemléltek. Pedig ennek is megvan az oka: a vadgesztenyelevél-aknázómoly (Cameraria ohridella). Ez a kis "szemét" elsősorban a szennyezett városi levegőtől legyengült fákat támadja meg, aknát fúr a levélbe, majd az itt kikelő lárvák kiszívják a nedvet a levélből. Ezért láthatunk már nyár közepén barna leveleket a fákon. Jó hír, hogy mr megjelentek a természetes ellenségek, és már ellenálló hibridek is vannak, a molyok ugyanis csak ezt a vadgesztenyefajt szeretik.

A fát májusra is betehettem volna, ekkor nyílnak ugyanis bokrétaszerű virágzatai, amiről az egyik magyar nevét is kapta (bokrétafa)

forrás

Azonban van egy komoly érv az őszi kiválsztás mellett. Íme:

forrás

A bejegyzés trackback címe:

https://taj-kert.blog.hu/api/trackback/id/tr371455896

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Micsoda figura:) te csináltad?:)
Imádom a vadgesztenyefát! Jó választás a hónap növényéhez. Kíváncsian várom majd a novemberi győztest is.
Már látom a szalagcímet:

Botrány! A döntőbizottság elnökének rokona nyerte hónap növénye díjat? Gyanús névegyezés a Táj-kert blogon...

Amúgy a mátyásföldi és keszthely-fenékpusztai fasoron jó sokat jártam/járok. Viszont a névrokonnak (nem Neked :), most elég gázos időszaka van:

www.napi.hu/default.asp?cCenter=article.asp&nID=423778&place=bor
@Sol: sajnos nem. A gugli dobta ki ezt a képet, mint "Kastanienmannt". Főleg a haja jó:)@
~dá~: sőt, képes voltam a saját avataromat betenni nyitóképnek:D A mátyásföldi poszt-tervet már múltkor is mondtam. Tényleg meg kéne ejteni. Keszthelyről már nem is beszélve.
Kösz a cikket. Elég elkeserítő...
Mi a vadgesztenyelevél-aknázómoly természetes ellensége? betelepíteném a gesztenyefámra:) Sajnos szükség van rá...
vadgesztenye - hippocastanum - horse chesnut

vajon a magyar miért nem tartotta meg bibliai nevet?

érdekes azonban, hogy vannak rokonai a tengeren túlon.
@vero: igen, egy csomó Aesculus faj van: A. glabra, A. X carnea, A. pareviflora, stb. a Kertészeti arborétumában ezek megvannak, nekünk tananyag is volt. A carnea a hippocastanum és a pavia spontán keveréke (ezért van ott az X), a többi valóban mind amerikai.
A vadgesztenye zsírkirály!
sok évvel ezelőtt valaki (talán pont egy tájépítész) mondta, hogy a teljes hazai állomány meg van fertőződve. Mi ebből az igazság? Akkoriban valóban nem lehetett látni már nyár végén ép példányt, mostanában meg még igen. (különösen mondjuk az északon (Magyarországnl északabbra)látott példányoknál volt szembeszökő a különbség)

most nézem egyébként hogy spanyolul indiai gesztenyének hívják.
süti beállítások módosítása