A tél (a másik három mellett:) csodálatos évszak: ilyenkor lesz teljes az örökzöldek látványa, és  a különleges törzsű lombhullató fákat is jobban szemügyre vehetjük. És akkor még nem is esett szó a havas táj hangulatáról. A séta a körülbelül a nyári útvonalat követi.

A parkoló mellett áll az impozáns méretű pampafű (Cortaderia selloana). A bugák októberben fejlődnek ki, és amint a képen látszik télen sem nagyon zavartatják magukat.

 

A K épület sarkához érve egészen egyedülálló látvány tárul elénk:

Ebben a sarokban van a kert legmelegebb része. Még a kínai kenderpálma (Trachycarpus fortunei) is eléldegél itt. Igaz télen kicsit furcsa látványt nyújt.

Továbbhaladva eljutunk a fenyőgyűjtemény tiszásáig. Középen a görög jegenyefenyő (Abies cephalonica), mellette különféle tuják és hamisciprusok.

A gyűjtemény egyik érdekes darabja az atlasz cédrus (Cedrus atlantica). A magyar név személetesebb, mivel a faj az Atlasz-hegységben őshonos, az óceánhoz nincs köze.

A pompás méretű fa távolabbról, mellette-a későmodern építészet rajongóinak-a tetőkertbe vezető lépcső.

Természetesen vannak növények, amik télen nem valami nagy számok. Ki hinné, hogy ez a japán díszcseresznye-gyűjtemény (tavasszal majd lesznek képek, akkor egyértelműbb lesz).

A ménesi út felőli támfal előtt egy valódi növénykülönlegesség áll:

 A mahagónifák (Meliaceae) családjába tartozó hindu imafa (Melia azedarach) mint neve is mutatja, Indiából (meg Kínából) származik. Ennek ellenére fagytűrő, és termései télen is a fán maradnak.

A fáról lógó termések

Az "A" épület (a magyar Bauhaus egyik legkiválóbb, késői alkotása) mellett az ágastörzsű jukkák (Yukka recurvifolia) is különleges látványt nyújtanak a hóban (amúgy a jukka teljesen télálló).

A bevezetőben már szó volt arról, hogy télen jobban láthatók a különleges törzsű fák. Itt a japán szomorúakác (Sophora japonica 'Pendula') szép ágrendszere tanulmányozható.

Egy közismert növény: a tűztövis (Pyracantha coccinea). A növény a rózsafélék (Rosaceae) család almafélék (Maloideae) alcsaládjába tartozik. Tehát a kis pirosok tulajdonképpen almák (azért nem teljesen, de szinte).

A tűztövis termései. Ennek a fajtának piros termése van, de van narancs, citromsárga, és ezek sok-sok árnyalata.

Még egy érdekes növény van a környéken, de az lesz január hónap növénye. (sajnos addig kell várni). De ha valaki nem bírja ki a több, mint fél hónapot, megkeresheti: a "K" épület oldalkijárata mellett van. Szép nagy és örökzöld (és lomblevelű).

A bejegyzés trackback címe:

https://taj-kert.blog.hu/api/trackback/id/tr931613573

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

A pampafű irtó jópofa! Köszi a bejárást!
süti beállítások módosítása