Mi más is lehetne a decemberi győztes, mint egy "karácsonyfa". A nehézséget csupán az jelentette, hogy melyik is legyen az a karácsonyfa. A választás végül a kaukázusi jegenyefenyőre (Abies nordmanniana) esett.

 A jegenyefenyők (Abies) nemzetségének jellemzője a felálló toboz, ami még a fán széthullik. Kép forrása

 

Ezekben a napokban sokszor emlegetjük a "normannfenyőt", mint ideális karácsonyfát. Azonban ez az elnevezés helytelen: a fa a Kaukázusban, nem pedig Normandiában őshonos. Latin nevét Alexander von Nordmann finn zoológus tiszteletére kapta leírójáról , Christian von Steventől.

A képen az éretlen tobozok és a kicsípett végű tűlevelek láthatók. A fonák két viaszcsíkja a jegenyefenyőkre jellemző. forrás

Ha kedvezőek a körülmények, a jegenyefenyő 20-30 méter magasra is megnőhet...

...és ilyen szép törzse is lehet. Képek forrásai

 Ezzel a növényes poszttal szeretnék minden kedves olvasónak boldog Karácsonyt kívánni.

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://taj-kert.blog.hu/api/trackback/id/tr121619201

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Neked is Boldog Karácsonyt Aesculus!
ez a törzs brutális. azért egy fotó az erdőben álló fákról, vagy sziluettjükről elfért volna.
mindig eszemben van a fürkész sorozat FÁK c. zsebkönyve, ahol az egyes fajokat tipikus termőhelyükre jellemző sziluettel mutatták be. ennek a jegenyefenyőnek gondolom nem ez.
nehezen nő, bonyolult a termesztése?
@vero: igazad van, az az egyetlen mentség, hogy nagyon kevés képet találtam. A Schmidt Gábor féle Kertészeti dendrológia könyvben majdnem minden növény mellett van habitusrajz (mellette egy kis kertész alakjával, hogy lehessen látni, mekkora.). Az Abies melletti rajz hasonlít az utolsó előtti képhez, talán az alja nem ennyire telt.
süti beállítások módosítása