Itália Budapesten! I. rész.

2011.03.23. 07:00

A Palazzo Strozzi és a Batthyány-palota az Oktogonnál. Melyik melyik? ( a firenzei kép forrása )

Valóban beköszöntött a tavasz, a blogon több új téma készülődik: egyik legfontosabb a nagy budapesti parkok botanikai értékeit bemutató sorozat lesz, ahhoz azonban meg kell várni legalább a rügyfakadást (ami azért nem megy két nap alatt).

Addig igazi napfényes téma következik: itáliai épületek Budapesten: a város épületállományának jelentős része olasz neoreneszánsz stílusú. Ezen belül is van néhány épület, ami szinte hasonmás. Következzen néhány példa.

 

A Batthyhány-palota, Teréz körút - Palazzo Strozzi


A Palazzo Strozzi homlokzata. Kép forrása.

A palota 1884 és 1885 között épült Hauszmann Alajos tervei szerint. Ez a Nagykörút egyetlen arisztokrata lakhelye. A megrendelő Batthyány Géza minden bizonnyal egy firenzei utazása során gondolhatta, hogy "nekem is kell egy ilyen Pestre!". Az adaptálásnál azért történt egy-két változtatás: a telek miatt a kapualj oldalra került, és az épület nem kilenc, hanem csupán hét tengelyes. Az épület földszintjén házasságkötő-terem működik.

Az ablakok viszont ugyanazok (a firenzei kép forrása)...

... ahogy a palota híres lámpásai is hasonlóak (a firenzei kép forrása).

Van egy városi legenda, hogy ezek a kötelet imitáló vasak azért kerültek a ház aljára, mert a Nagykörút helyére csatornát terveztek, és ide kötötték volna ki a gondolákat. Ez persze nem igaz, ilyenek vannak a Strozzin is, a lovakat kötötték ki ide.

Az eredeti épületnek híresen szép udvara van, viszont a Teréz körúti épületbe nem lehet bejutni, csak az MTA engedélyével...

Lakóház, Eötvös utca - Biblioteca Marciana, Procuriate Nouve, Velence

A Nagykörúttal párhuzamos Eötvös utca a város egyik elegáns része: egykori arisztokrata paloták, nagykövetségek, díszes lakóházak állnak itt. Ezek közül egyik a 11. szám alatti, amit Weber Antal tervezett 1875-ben. A megrendelőnek (vagy az építésznek) egy velencei utazás adhatta az ihletet (a velencei kép forrása)

A könyvtár 1553-1558 között épült, Jacopo Sansovino tervei szerint (kép forrása)...

A Procuriate Nouve épülete (1582, Vincenzo Scamotti, kép forrása)...

... és az Eötvös utcai ház.

Pichler-ház, Szent István tér- Casa d'Oro, Velence

Ha valaki a Bazilikától a Nemzeti Bank felé fordul, megláthatja ezt a velencei gótikus palotákra emlékeztető lakóházat. A hirdetések szerint két lakást is eladásra kínálnak, lehet igyekezni (a velencei kép forrása).

Az ihletadó épület a velencei gótika legszebb és leghíresebb alkotása. A városban egy sor hasonló Casa (helyi rövidítéssel Ca') található. Kép forrása.

A hasonmás a romantika idején, 1855 és 1857 között épült, Wieser Ferenc tervei szerint. Sajnos ide is kiterjedt a Bajcsy-Zsilinszky úti sortatarozás, így most a ház szomszédaihoz hasonlóan szürke színben pompázik.

Az különleges külső egy prózai bérházudvart takar. Gangok, főlépcső, cselédlépcső... ahogy minden pesti bérházban. 

A bejegyzés trackback címe:

https://taj-kert.blog.hu/api/trackback/id/tr112763321

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Jó a cikk, biztos van több épület is, mind érdekelne. Vannak francia rokonságú épületek is, a Báthory utca 4-6 pontos mása látható Párizsban.
A VIII. Csokonai utcában, a Kopint-Datorg székháza is egy Palazzo Vecchio-parafrázis.
Ha valaki a Batthyhány-palota udvarára volna kíváncsi, nem érdemes azt összevetni a firenzei épületével.
A félemeletre megemelt udvaron az alatta lévő konferencia-terem szellőzőberendezései kaptak helyet. Ezen kívül egyszerű járdalapok és néhány betonládába állított satnya növény "díszítik" csupán a teret.
Ismét egy cikk, ami nagyon tetszik :)
Nincs kedved az adminfelületen a facebook-os megosztást aktiválni?
Jók az ilyen kis ismeretterjesztők, nagyon köszönjük.
Mondjuk nekem az első példa az igazán döbbenetes, a többinél nem akkora a hasonlóság.

Bölcs Ész 2012 (törölt) 2011.12.20. 13:18:33

még van egy Veres Pálné utcában
süti beállítások módosítása