A felújított díszudvar, ahogy ritkán látni.

A "magyar Versália", vagyis a fertődi Esterházy-kastélyegyüttes látványos megújuláson megy keresztül: az elmúlt években helyreállították a díszudvar homlokzatait, most a kerti oldal van soron. Továbbá elkészült a képen is látható udvarrekonstukció, és a közeljövőben tervezik a kapcsolódó Lés-erdő és a rózsakert megújítását is. Egy korábbi posztban már szó esett az együttes történetől, most következzen néhány látványos és különleges kép-akár hétvégi programajánlóként is (bár a tetőre a látogatók sajnos nem mehetnek fel).

 

A szinte ikonná vált látvány: a díszudvar az első emeletről. A  homlokzat a 2003-as rekonstukció idején nyerte vissza eredeti színét (és szabadult meg a Schönbrunn/Habsburg sárgától).

Az udvar ezuttal a második emeletről. A most helyreállított kert-bármilyen meglepő-nem "eredeti" barokk, hanem 1958-ban tervezte Ormos Imre. Itt ugyanis ünnepségeket, katonai parádékat tartottak, az egész murvával volt felszórva.

A parterbe puszpángot (Buxus sempervirens), begóniát (Begonia X tuberhibrida), díszzsályát (Salvia sp.) ültettek. A körben büdöske (Tagetes erecta), és kannarózsa (Rosa cannae) van.

Az oldalszárny a magasabb főszárny második emeletéről.

A második képen látható "tetőpavilon", vagyis a Belvedere. A teremben orosz feliratok, és alig láthatóan lugasszerű festés nyomai láthatók...

Belvedere-szép kilátás... csupán ezen a bizalomkeltő létrán kell felmászni a tetőre!

De igazán megéri!

      ...

Az udvari homlokzat már kész, most a kertit újítják. Ahogy ez a képen is látszik.

A kastélyhoz tartozó gazdasági épületek együttese: a víztorony, a narancsház, az intézőház, valamint a később magtárrá alakított bábszínház, mögötte a narancsház.

Az egykori díszkert és a Lés-erdő nyiladékai is döbbenesen jól látszanak: balra a petőházi allé, jobbra a főallé. Előbbi végén látszik is az egykori cukorgyár (aminek megszünéséhez csak gratulálni lehet), utóbbi végén a fertőszentmiklósi templom található...

... jól látszik is!

Középről jól látszik mindhárom allé (egyébként ezek fáinak felmérése miatt voltam Fertődön). Előtérben az állványzat teteje.

Ha a szél le nem repíti az embert, érdemes átnézni a nyugati oldalra is. Jól látszik például a kápolna tornya...

...vagy a fertőszéplaki templom az Alpok alsó-ausztriai nyulványaival.

Végezetül egy "földönjárós" kép: amint látható igen serényen dolgoznak a kerti homlokzaton (meg az is látszik, milyen magasan voltam).

A bejegyzés trackback címe:

https://taj-kert.blog.hu/api/trackback/id/tr953012493

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Menitenksz! :-)))
Nagyon tetszik!
Nem is tudtam, hogy a cour d'honneur kertje nem eredeti! Mondjuk, jobban belegondolva Versailles-ban sincs ott növényzet... Ott is parádék folytak.

Egyébként szívesen megnéznék egy "Esterházy-bandériumot" Fertődön is felvonulni - talán lesz egyszer ilyen is. Olvastam, hogy alakul egy ilyen, igazn, nem a Mária Terézia-kori egyenruhákkal: www.kisalfold.hu/rabakozi_hirek/herceget_var_az_alakulo_esterhazy-banderium/2107267/
Nincs olyan (már), hogy Fertőd, főleg, ha a kastélyt mutatjuk be! Eszterháza! Tessék megtanulni! Fertőd a klasszik komcsi elnevezés, amit el is töröltek tavaly!

A kastély tényleg gyönyörű lett!
@lapos a Föld: Ne stresszelj túl sokat az ilyesmin, még megárthat... :)
olyan szép, rendezett ez a kis munka, mint a megújuló épület és udvar.
„ Eszterháza! Tessék megtanulni! Fertőd a klasszik komcsi elnevezés, amit el is töröltek tavaly!”
Lihegő barom:)
www.fertod.hu/
Akkor ez az Eszter háza?
Melyiké?
Nem-e facér-e ez az Eszter? Elvenném, oszt felezzük a kecót!
@lapos a Föld: Nem tudtam, hogy ez 50-es évekbeli név, de jogos:

"1950. május 16-án Eszterháza felvette a Fertőd nevet, majd szeptember 7-én a korábbi Eszterháza, immár Fertőd egyesült Süttörrel. Süttör volt az ősibb település, az oklevelek Süttör nevének változatait őrzik. Eszterháza neve először Esterházy (Fényes) Miklós herceg levelében (1766) olvasható: Schloss Eszterháza, azaz „eszterházai kastély”." (wiki)
„Mai nevét a magyarországi közigazgatás átszervezése idején kapta, az Árpád-korban még meglévo -1234. Villa Ferteud, 1265. Villa Ferteu - Iván, Sajtoskál, Nemesládony között lokalizálható település után.”
Ez kimaradt.
@ny: ó te fennkölt emberszabású! Esterházy uradalom volt, és ezért hívták annak.Nem tehetsz róla, hogy proli családból származol...
Volt szerencsém még 1989-ben ugyanitt körülnézni. csodálatos!
Csak kiegészítésként:
"A teremben orosz feliratok, és alig láthatóan lugasszerű festés nyomai láthatók..."
Az egyik orosz pirossal falra festett felirat magyar fordítása (Remélem pontosan emlékszem....):
"Üdv az orosz hadseregnek, hogy elhozta Magyarországra a kultúrát"
Nem kommentálnám.
Nagyon szép, tiszta munka. Öröm volt végigolvasni, gyönyörködni a képekben egy olyan érzéssel, hogy én is a helyszinen ezekre a beállításokra ámultam volna örömködve.
Kár, hogy egy-két hozzászólót nem ez az üzenet ragadta meg és nem csodálták csak szép csendben :)
Lapos!
1. „Esterházy uradalom volt, és ezért hívták annak.” Helös! Mivel aztán nem volt már hercegi uradalom, ezért aztán már nem hívták annak.
2. Az én proli őseim tettei 1526-ban és 1848-ban is a történelemkönyvekből ismerhetőek meg. Csak én a parasztokkal vagyok, akik megteremtették a Fertődi Kastély felépítésének/fenntartásának alapjait.
3. Mondtam már, hogy ne lihegjél?:)
Lapos!
A kastélyt mindig is Eszterházy kastélynak hívták, 1950 után is:
Hokkyné Sallay Marianne: A fertõdi Esterházy kastély (Corvina, 1979.)
Tájak-Korok-Múzeumok Kiskönyvtára 17. szám: Fertõd, Esterházy-kastély (TKM Egyesület, 1979.)
Ráfael Csaba: Fertõd Esterházy kastély (Magyar Távirati Iroda, 1988.
Viszont Fertődöt ma is Fertődnek hívják. Lásd a település honlapja.
Akárhogyan is nézzük, az egyik legszebb kastélyunk. Az biztos, hogy jó lenne ha végre teljes pompájában lehetne megcsodálni. Csak egy jótanács a belső képekhez. Vagy állítani kell ISO-t vagy figyelni arra, hogy meg tud tartani a gépet a hosszabb expozíciós idő alatt, és akkor nem lesznek elmosódottak.
Sokszor jártam ott tanítványaimmal osztálykiránduláson...szinte évről évre annyi változást észleltünk,hogy egyre több állványzattal találkoztunk.Most 20 éve nem láttam , csodálatos lett.És úgy érzem ezt még lehet fokozni.Sajnos,vagy szerencsénk hazánkba elég sok viszonylag még jó állapotban lévő kastély van,de valóban az Eszterházy kastély a Festetics mellett a legszebb,leg
látványosabb...
Minden idők rezsimjeihez hithű inkvizítorok, komcsik, mélymagyarok! Megfontolásra küldöm a név-polémia kapcsán: A község, ahonnan az Esterházy család a nevét vette, az általános tévhit szerint nem a mai Fertőddel (régi nevén: Eszterháza) áll kapcsolatban, hanem a szlovákiai Illésházával (régi nevén: Esterháza) van összefüggésben. E régi név valószínűleg szláv eredetű, ezért a középkor alatt többféle említése is előfordul e család nevének, többek között Estoras, vagy Zerházy, melyek más-más hangfejlődés szerint jöttek létre.
"Előbbi végén látszik is az egykori cukorgyár (aminek megszünéséhez csak gratulálni lehet),"

Meg a magadfajta hülyéknek, akik miatt bezáratta meg eladatta az összes cukorgyárunkat az Unió és most 400 forint feletti egy kiló cukor, mert cukorhiány van már. Titeket kéne bezárni, jó mélyre, hogy 100 év alatt se jöjjetek felszínre.
A cukorgyár bezárása kapcsán jelentős összegű EU-s pályázati pénzeket sikerült bezsebelni bizonyos köröknek, megfogadva, hogy soha többé nem állítanak helyben cukrot elő. A mintegy 20-30 km távolságban, Kapuváron hamarosan létesülő cukorgyár építéséhez viszont jelentős összegű EU-s pályázati pénzeket sikerült bezsebelni bizonyos köröknek. Úgy tűnik, a NYUGAT képes volt lebutulni az exkommunista őrület szintjére.
@u-1004: @Dörög Zultán: gratulálok mindkettőtöknek, hogy egy mondatban nem sikerül felfedezni az iróniát.
Üdv mindenkinek!
Köszönöm a remek képsort, szivem csücske a Kastély régesrégen. Kár, hogy a sosemvolt kápolna-tornyot engedték a tudós műemlékesek odabiggyeszteni, elrontva ezzel az épület belső udvari szimmetriáját... Ha majd egyszer a baloldali "vue"-ből kikerül a cukorgyár szépséges silója, az sem lesz rossz!!! Annak meg örülök, hogy a közelben mégis lesz c.gyár, még ha a Nyugat megőrülése árán is (:-) Az nagy kár, hogy a Díszudvarból kiírtották a tiszafákat, talán elöregedtek, azért történt (engedjük meg a gondolatot, hogy nem síma hülyeség mián történt...) Egy (meg még egy csomó) dolgot nem értek: ha egyszer be van zárva, nincs koncert (azaz nem lesz annyi veszteség, mint máskor szokott), akkor mi a búbánatos barokknak nyomatják ezerrel a kastély propagandáját??? Hála Istennek az Operaház újjáépítéséről mostanában nem hallok - pedig már az Esterházy Herceg sem volt olyan gazdag, hogy a második leégése után újraépítse, nomeg rájött, hogy minek...
Egyet viszont "sajnálok" hogy nem valósult meg: voltak agyament "műemlékes szakemberek" akik világos mályvarózsaszínre akarták festeni azt a pici épületet... olyan lett volna, mint egy szép, nagy bundabugyi (:-)
@Dörög Zultán: Nyilván az Illésházy családot meg Kazincbarcikáról nevezték el. :)
Remélem ezt a kastélyt hamarosan visszaadják a tulajdonos Esterházy-családnak.
@aeidennis: Nagy bajban lennének, mert ha a hozzá tartozó nagybirtokot nem kapják vissza, akkor elég nehéz lesz fenntartani... Mi pedig, rendes kis adófizetők úgyis eltartjuk, mert hasznosítani nagyon nem tudják, ahhoz egy kicsit több gógyi kellene (nem gagyi, mert az van bőven :-)
Egyébként ha nem is tulajdonosként, de a Herceg úr kapott egy lakosztály szerűséget (igaz, hogy a földszinten, de aki ezt jelölte ki Neki, az nyilván nem tudta, hogy az a cselédség területe egy úri helyen :-)
Kár, hogy a belső udvar hatalmas, egészséges, szép, a hátsó kerthez hasonlóan kúpba nyírt tiszafáit kivágták a rekonstrukció keretében. :-(
@Babó22: Hát nem tudom, mennyire vagy tisztában azzal, hogy a magyar állam mennyire működik jól az ausztriai Esterházy vállalkozásokhoz képest...

Az a földszinti lakosztály kb. olyan aljasság, mint amikor visszakapod a reálhozamot a lenyúlt magánnyugdíj befizetéseidből.
@aesculus: én is gratulálok neked, aki 2011-ben se ismeri még az emoticonokat. Már csak azért is, mert tájképileg jogos lenne az üzem eltakarítása (nem csak bezárása, hanem fizikai felszámolása a képből), tehát bizony, totál félreérthető az írásod, mintha pozitívnak tartanád a dolgot. Ne feledjük, hány kastélyparkot barmoltak szét a téeszüzemmellékágak, fűtőüzemek és más szarságok, tehát a mondatodért neked kellene elnézést kérni, kioktatás helyett. :S
@u-1004: na, azért örülök, hogy átjött a poszt
Nem ártott volna az O.-féle kerttervet belinkelni.
@u-1004: nyugodtan belinkelheted most is, nem fogom kitörölni :P
@Babó22: Ezek a tiszafák 100 év körüliek lehettek, ami tiszafáéknál még gyerekkor.

@teemur: Nagy kár, igen.
@Babó22: A tiszafa fájáért van, aki jó pénzt fizet, már ha elég vastag a törzse... lehet, hogy hivatalosan ment a szemétbe, nem hivatalosan meg kéz alatt megkapta (az ügylet megszervezőjének háláját ropogós EUR-ban meghálálva) pl. egy hagyományos angol longbow-építő mester...
@teemur: Nem volt vékony a törzsük, bár nem tudom mi számít vastagnak egy tiszafánál.

A kapufelől nézve a jobboldali leghátsó ritkásabb volt egy kicsit, azt meg is lehetett mászni.
@aeidennis: Bocs, hogy csak most válaszolok, de elhavazódtam: "sajnos" egészen közelről vagyok tisztában vele, nagy szégyenünk, ami ott történik, sajnos az egész ország szégyene, nemcsak az elkövetőké... Az aljassághoz +1 kitétel: a semmit érő nyugdíjaink megadóztatása... ez sem rossz...
@u-1004: Azzal se lettünk volna többek, hiszen már elkövették a tiszafaírtást... Azt, hogy az a kert-terv jó-e vagy sem, csak akkor lehetne eldönteni, ha a mai "szak-kertépítészektől" is láthatnánk hozzá kert-tervet... dehát ehhez kellenének valóságos szak-kertészek, akik nem röstellnek esetleg tanulni a még élő európai kertekből... Sajnos csak a mellény nagy.
@teemur: Jaj, de csúnya rosszindulatú vagy (:-)), nem is értem! Vannak ott cifrább dolgok is, pl. az ablakkereteket úgy mázolták le, hogy alatta feketén elrohadt volt a keret... saját kezemmel nyomtan össze porrá...
A lovarda "díszhuszárjáról" már 10 évvel ezelőtt megállapították, hogy annyira rossz állapotban van, hogy nem lehet leemelni, csak a helyén restaurálni, és mi történt azóta? Na? Húztak egy kerítést eléje, hogy ha dől, akkor ne üssön lehetőleg agyon senkit... Ennyi, meg egy bambi.
Ezt most mindenkinek írom, kéretik terjeszteni:
A kastély neve: Esterházy-kastély, a falu - pardon Város - neve Eszterháza, de csak a műemlékesek uralta területen hívják így, a kastély előtti út egy szakaszát és a kastély területét,
a település többi része maradt Fertőd.
@aeidennis: lemaradt egy válaszom: eléggé - mondhatni napra készen - tisztában vagyok vele, hogyan működik a nyugati oldal! Azért ott sem fenékig tejfel... Miután nem a Család leszármazottja üzemelteti, hanem a gyermektelenül özvegyen maradt Hercegné unokaöccse, a pénz van, de izlés nem sok (legalábbis nem a hercegi származásból és neveltetésből fakadó - elég finom voltam?), viszont a pénz beszél...elv uralkodik, mint mindenütt. Mindezzel együtt 100x olyan jól működtetik az összes kastélyukat, mint itthon állam bácsi felkent műemlékes nénijei.
Ki ez az ugatérozó Babó22?
Az megvan, hogy a belső udvarról 100 éves tiszafákat (Taxus baccata) vágtak ki? Sok éve még én is nyírtam őket...
Tisztelt Mindenki!
Végigolvasva az eddigi hozzászólásokat, négy észrevételt szeretnék tenni.
1. Először is a "sosem volt kápolnatorony" egy ún. lanterna, vagyis a kupola terének megvilágítását szolgáló építészeti elem. Ennek nyomait a helyreállítás során hitelt érdemlően feltárták. Ugyan a kupola záradékpontjában elhelyezkedő ellipszis alakú nyílásból még nem lehetett következtetni a lanterna külső felépítésére, ám a fennmaradt képi ábrázolások ("Beschreibung", Gaetano Pesci festménye stb.) a rekonstrukció során támpontul szolgálhattak, még ha komoly kritikával kell is őket kezelni.
2. A díszudvar mai állapotával kapcsolatban ugyancsak a "Beschreibung" egyik idevágó ábrázolását tudom megtekintésre ajánlani, amelyen épp egy parádé látható a növényzettől mentes cour d'honneur-ön. A helyreállításoknál, legyen szó épületről vagy kertről, legfőbb viszonyítási pontunk az eredeti állapot. Amennyiben ehhez kötjük magunkat, nem tévedhetünk nagyot. Tiszafa-kúpok és egyéb utólagos kiegészítések (mivel takarják az épületet, gátolva annak feltárulását) nem kívánatosak egy precíz és szakszerű rekonstrukció esetén. Elvégre a XVIII. században mégis csak jobban tudták, hogyan kell barokk kastély- és kertegyüttest építeni.
3. Lehet, hogy egyeseket mélyen megbotránkoztatok, de a hercegi pár egykori lakosztályai a FÖLDSZINTEN voltak, a sala terrena két oldalán, közvetlen kapcsolatban a kamarakertekkel. Vagyis nem a cselédsorra paterolták a család mai leszármazottját, Antal herceget.
4. Végül mélyen elkeserít, hogy egy ilyen párt-és politikasemleges poszt is ilyen heves indulatokat vált ki egyesekből. Nekik a fentiekkel kapcsolatban azt ajánlhatom, hogy vagdalkozás helyett töltsenek el egy pár ihletett órát hazánk valamely könyvtárában, mielőtt kellő tájékozottság nélkül szólnának hozzá a témához. A tudomány egyik sarokköve (kissé pongyolán megfogalmazva), hogy a dolgok úgy vannak, ahogy vannak, nem pedig ahogy szeretnénk, hogy legyenek.
Irigylem aesculusnak a kioktató kommentekkel szemben tanúsított türelmét. Remek a blog, csak így tovább.
Egy gyakorló művészettörténész (nem műemlékes:)
@BatPet: Tisztelt BatPet!

Szerintem aesculus teljesen tisztában van azzal, hogy a vélt vagy valós sérelmek nem neki szólnak.

Pont te magad írod, hogy a támpontokat komoly kritikával kell kezelni, amiből több megfogalmazódott itt.

Gondolom te is olvastad a cikket, tehát számodra is kiderült, hogy az udvar helyreállítása nem az eredetit tükrözi.

Ha jól emlékszem (nem olvastam most újra a kommenteket, se a cikket) a színt, pl. senki nem kritizálta, pedig felmerülhetne a kérdés, hogy ha ez volt az eredeti szín, és ezt tudták is, akkor miért kellett a kastélyra festés előtt több próba-színt is felfesteni.

Mindettől függetlenül szerintem az ide kommentelők örülnek a felújításnak, itt volt az ideje. És nyilván azért is írnak ide, mert valamiért kedves nekik ez a hely. Nem gondolom, hogy rögtön el kellene keseredni a kommentek miatt. Ez a blog értékéből semmit sem vesz el.

Egyébként pedig 2011-ben a tiszafa az év fája... www.mme-koka.hu/az-ev-faja-2011-ben-a-tiszafa.html
@teemur: No igen, köbméterének ára egy nagy családi házéval vetekszik...
süti beállítások módosítása