A kastély a Nagy-csatorna felénél átívelő hídról.

München belvárosától mindössze húsz perc villamosútnyira fekszik Nymphenburg, a bajor uralkodók nyári kastélya. A reneszánsz-barokk épületegyütteshez egy 230 hektáros (a Városliget 100 hektár) barokk eredetű, de tájképi ("angol") stílusban átalakított park csatlakozik.

 

A műholdtérképen jobban érzékelhető a park óriási mérete, és szerkezete. A kastélyt 1664-ben építette Ferdinánd választófejedelem feleségének, Savoyai Adélnak, annak örömére, hogy fiút szült neki (elég jó kis gyes...). A kastélyépületet a későbbiekben többször is kibővítették (amint ez az épületen a későbbiekben majd jól látható). A kastélyhoz természetesen nagyméretű barokk park is csatlakozott. Ennek legnagyobb "extrája" az volt, hogy a közeli Würm folyócska vizét Dominiqu Girard és Joseph Effner tervei szerint egy csatornarendszeren át keresztülvezették a parkon. Ezt a szigorú barokk parkot alakította át a tájépítész-zseni Friedrich Ludwig Sckell a fent látható rendszer szerint.

Az éppen felújítás alatt álló város felőli oldal a villamosmegálló hídjáról. A csatorna végighalad a városrészen, majd az Olympiaparkon át az Isar folyóba torkollik. 

A kert felőli homlokzat. Itt jól látszik az előbb említett többszörös bővítés: a középső rész a legrégibb, 1664-ben épült Agostino Barelli tervei szerint. Ehhez csatlakozik kétoldalt az 1704-re, Enrico Zucalli tervei szerint elkészült egy-egy galéria és pavilon. Ezekhez később további épületszárnyak készültek így a város felé az együttes egy hatalmas U alakot formáz. Bent "klasszikus" barokk kastélymúzeum található, viszont külön érdekesség az úgynevezett Schönheitsgalerie, vagyis szépséggaléria. I. Lajos megbízására megfestették Bajorország akkori 36 legszebb hölgyét. A gyűjteményt itt lehet megnézni.

A díszkert a teraszról. A csatornán kívül ez az egyetlen rész, amit Sckell meghagyott a régi kertből, "körénövesztette" az angolkertet.

A barokk kert sarkaiból egy-egy nyiladék indul...

...ahonnan rálátni a kastélyra.

A korai tájképi kertek jellegzetes építményei a műromok, illetve romos épületek. Ezek többnyire az antik mitológiához köthetők. Azonban a vallásos II. Miksa Emánuel (Buda egyik felszabadítója 1686-ban) bibliai témájú romot építetett: ez a Magdalenenklause, vagyis Mária Magdolna remetelakja. Az 1725-ben elkészült épület az egyik legkorábbi műrom.

A romtól továbbhaladva hamarosan elérjük a Pagodenburger See-t. A névadó, a Pagodenburg (François Cuvilliés, 1716-19) eredetileg egy barokk kertrész közepén állt. Sckell eléggé átformálta a helyet: a pavilon egy "vadregényes" táj közepére került. Mindenesetre nem volt rossz döntés...

Az építmény belsejét teljes egészében delfti csempék burkolják. Az emeletre kis lépcső végén hálószoba várta az (aktuális) királyt és (aktuális) szeretőjét (vagy a királynét?).

A park közepén húzódik kelet-nyugati irányban a főcsatorna. Két oldalát kettős hársfasor (Tilia cordata) kíséri.

A csatorna végén áll a kaszkád, vagyis a vízesés.

A vízesés tetejéről (egyúttal a "kertvégből") nyílik a legszebb kilátás az együttesre.

A csatornától délre fekvő parkfél központi eleme a Badenburger See. Ennek egyik oldalán áll az Apolló-templom...

...az Apolló-templomból pedig rálátni a Badenburgra.

A Badenburg névadója: a Bad, vagyis a fürdő. Az épületben egy lakosztály és egy nagyterem is van ezen kívül.

A "műfalu". A korban (a XVIII. század második felében) divatos Ornamental farm egyik szép példája. Ekkor jött divatba az udvarokban a "parasztkodás", vagyis, hogy a hölgyek és urak parasztruhába öltöztek, és teheneket fejtek, amit azon nyomban meg is ittak a "parasztházakban" berendezett rokokó szalonokban (erre mondják, hogy jó dolgukban már...). Hasonló "falvak" találhatok Versailles-ban, Kew-ban, van a dán Liselundban. Az itt látható falunak viszont funkciója is van: a középen látható épület a szivattyúház, a többi négy épületben kertészek és egyéb személyzet lakott-és lakik most is!

A falu után nem sokkal található az Amalienburg. VII. Károly német-római császár és bajor fejedelem építtette feleségének, akiről a "vár" a nevét kapta. Az épület kívülről sem éppen puritán...

...belülről aztán végképp nem. Az épület tulajdonképpen egy kellemes, kertkapcsolatos nyaraló a császárné számára: hálószobák, szalon, díszterem, és ha megéhezne:

...egy szép kis konyha!

Külön egység a Kronprinzengarten, vagyis a trónörökös kertje, 1799-ben épült a későbbi I. Lajos számára. A képen a meseszerű boszorkányház (Hexenhäuschen) látható.

A hatalmas park különlegessége a sok csatorna, és az azok felett átívelő számos híd. Ez a Pagodenburghoz vezető.

A park növényállomány is értékes: mivel Németországban vagyunk, rengeteg tölgy (Quercus sp.) található.

Vagy éppen olyan olyan különlegességek, mint ez a szomorúbükk (Fagus sylvatica 'Pendula').

Végezetül egy "vizes" látkép...

A bejegyzés trackback címe:

https://taj-kert.blog.hu/api/trackback/id/tr843153044

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

A szomorúbükkök mindig is lenyűgöztek. Volt egy régen az iskolámba vezető utamon...
Ez a kastély sose bírt lenyűgözni, bemenni vagy nem sikerült, vagy épp nem is akartam, de a "kertecskében" sétálni, az marha jó, a "vad" erdőszerűsége miatt.
@Hamster: igen, a kastély szerintem sem nagy szám. Tulajdonképpen én is azért mentem be, mert nem akartam tahó lenni, aki be sem megy, ha már ott van :)
Fertőd vagy akár Gödöllő építészetileg sokkal nagyobb extra.
@aesculus: Akkor jó, nem velem van a baj :) Amúgy a bajorországi mesekastályokról is fogsz írni? Különösen Lidnerhofról, amit itthon kevesebben ismernek, pedig legalább akkora klisé, mint Neuschwanstein. És a kertje miatt ide tán jobban is illik :)
@Hamster: nem, még régebben jártunk Herrenchimseeben, de akkor még nem volt digitális gépem. Így azok-egyelőre-elmaradnak (egyébként szerintem azok a mesekastélyok ízléstelenek :)
@aesculus: Persze, hogy ízléstelenek, azért kellene valaki, aki kielemzi, hogy vannak dolgok, amik teljesen nem valódiak, nem tényleg régiek, a kitalálójukat többek közt a költségek miatt trónfosztották, elkergették, és lehet, hogy vízbe gyilkolták... mégis, most igen nagy százalékban ebből él a bajor idegenforgalom :)

Egyébként minden marcipáncsipke ellenére Neuschwanstein és Linderhof is abszolút lenyűgöző. Nem szabad túl közelről nézni, ennyi :)
süti beállítások módosítása