Fcsurgo25.jpgA kastély díszudvara.

A Bakonyt és a Vértest elválasztó Móri-árokban fekszik Fehérvárcsurgó. A falu mellett áll a Károlyi család historizáló ízekkel átitatott klasszicista kastélya, és a hozzá tartozó 40 hektáros park. A kilencvenes évekre elhagyottá váló épület látványos megújulása igazi sikertörténet.

Fcsurgo4.jpgCsurgót (ami 1903-ban kapta előtagját a somogyi Csurgótól való megkülönböztetésként) 1834-ben került Károlyi György birtokába, aki 1840-től építtette fel a kastélyt a bécsi Heinrich Koch tervei szerint. A kivitelezést egy fiatal, pályája elején lévő fehérvári építész, bizonyos Ybl Miklós irányította. A kastély középpontjában egy egyemeletes főszárny állt, ahhoz csatlakoztak két oldalról a földszintes mellékszárnyak. Ezek végén pavilonszerűen egy-egy újabb kétszintes épületrész állt. A kastélyt 1912-ben alakították át, ekkor készült a képen látható hengeres könyvtárterem, valamint a lépcsőház és a dísztermek ma is látható kialakítása. A parkot az arisztokrata körökben divatos tájépítész, Hein János tervei szerint alakítják át.

Fcsurgo3.jpgAz épület háború utáni története tipikus magyar kastélysors: gázgyári munkások, majd görög gyerekek üdülője. A nyolcvanas években még itt forgatták a Te rongyos élet és a Vörös grófnő című filmeket, majd a rohamosan pusztuló épületet kiürítették. A pusztulást Párizsból haza-hazalátogatva nézte végig az utolsó tulajdonos örököse, Károlyi György. Az általa létrehozott alapítvány 1997-ben kötött szerződést az állammal a kastély vagyonkezelésének átvételéről. Az épületet folyamatosan újították fel: 1999-ben készült el a kápolna, 2001-ben a déli szárny, majd 2011 nyarára az egész együttes megújult Kralovánszky Réka építész tervei szerint. Kép forrása.

Fcsurgo5.jpgAz együttes műholdképe. A dombtetőn áll a kastély, az országútról nyíló hatalmas kertkapun át lehetett nagy ívben megközelíteni az épületet, ahonnan szép kilátás nyílt a Vértesre és a völgyben húzódó tóra, amit mára benőtt a nádas. A park felújítása lesz a következő nagy munka, a tervek szerint ez már idén megkezdődik a tó kotrásával.

Fcsurgo6_1.jpgA kastély díszudvara a csatlakozó egyemeletes pavilonokkal.

Fcsurgo7.jpgA díszudvar szökőkútja megmaradt, de a parkosítás elpusztult, a nyolcvanas években itt nagy oszlopos tuják álltak. A felújítással párhuzamosan a kiültetést is helyreállították.

Fcsurgo9.jpgA belső terek helyreállítását nehezítette, hogy az épületet "megszállta" a könnyező házigomba, és a falfestések is megsemmisültek. Pataky Dóra belsőépítész vezetésével rekonstruálták az épületbelsőt, többek között a képen látható, hűvösen elegáns előteret, amit láthatóan gondosan tisztán is tartanak.

Fcsurgo10.jpgAz előtérből balra nyílik a kastély nagyterme a zöld szalon. Itt konferenciákat illetve kiállításokat rendeznek.

Fcsurgo12.jpgA nagyterem helyreállított parkettája...

Fcsurgo26.jpg...és a helyreállítás alapjául szolgáló fotó: Károlyi Józsefről és fiáról készült felvétel (a képért köszönet Erő Zoltánnak).

Fcsurgo27.jpgA sárga...

Fcsurgo28.jpg... és a vörös szalon.

Fcsurgo13.jpgAz 1912-es átépítés legjelentősebb eredménye, a neoklasszicista könyvtárterem. A galériára az egyik könyvszekrénybe rejtett ajtón lehet feljutni. A terem elhelyezése különleges, hiszen a kastély főtengelyében ritkán található könyvtár. A kastélyban több könyvgyűjtemény is található, például Fejtő Ferenc könyvtára.

Fcsurgo14.jpgA könyvtárterem erkélyéről nyíló kilátás.

Fcsurgo15.jpgA bal oldali erkélyről jól látható az északi mellékszárny. Itt szállodai szobákat alakítottak ki, és az étterem is itt kapott helyet, a dór oszlopos tornác alatt. Az óratornyot, ami kifejezetten egy békebeli vasútállomás hangulatát árasztja, Ybl Miklósnak tulajdonítják.

Fcsurgo16.jpgA kastély keleti homlokzata jobban őrzi az eredeti klasszicista arculatot. Érdemes megfigyelni az öntöttvas tagozatokat. Eredetileg ez volt a főhomlokzat, ide vezetett fel a kocsiút, és emögött volt az előcsarnok. Ez az 1912-es átépítéskor változott meg, akkor került a főbejárat-előcsarnok a nyugati homlokzat mögé, a díszudvari oldalra. Az eredeti előcsarnokból pedig az új főlépcsőházat alakították ki.

Fcsurgo17.jpgA régi főhomlokzat elől szép kilátás nyílik a Vértesre: a nagy tölgyfa koronájától jobbra a csókakői vár látható. A parkba az eredeti lejtésviszonyok megváltoztatásával egy focipályát illesztettek (ami a műholdképen is jól látható).

Fcsurgo18.jpgA déli (legnaposabb) homlokzat előtt található az öntöttvasból készült csipketerasz, ami az amerikai dél házait idézi.

Fcsurgo19.jpgA terasz részlete.

Fcsurgo20.jpgA terasz előtti parkrészben több szép régi fa is megtalálható: balról kislevelű hárs (Tilia cordata), az épület mellett pedig egy régi hamisciprus (Chamaecyparis lawsoniana).

Fcsurgo21.jpgA hárstól nézve még felfedezhetők az a terasz előtti pleasure ground nyomai. 

Fcsurgo22.jpgAz egykori pleasure groundból lépcső vezet a tó felé idős ostorfák (Celtis occidentalis) és vadgesztenyék (Aesculus hippocastanum) között. A tó nádasai világos foltként láthatók a fák mögött.

Fcsurgo23.jpgA díszudvari földszintes szárny tetőteraszáról további matuzsálemeket lehet megfigyelni: a képen balról jobbra idős piramistölgy (Quercus robur 'Fastigiata'), hárs (Tilia cordata) és egy sajnos viharszaggatta jegenyefenyő (Abies alba) látható.

Fcsurgo24.jpgA kastéllyal szemben, a három idős fa mellett áll az 1896-ban állított Milleniumi emlékmű, a kastélykert egyik megmaradt építészeti eleme.

A bejegyzés trackback címe:

https://taj-kert.blog.hu/api/trackback/id/tr625241524

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Gyönyörű lett a kastély, szép munka! Várjuk majd a park felújításának beszámolóját is!
nagyon szép képek lettek, el kéne menni megnézni élőben is. :S
a legfontosabb dolgot nem írtad: látogatható?
Látogatható. Van idegenvezetés is. Engem egy ott dolgozó hölgy két időpont között is végigvitt, a kiállításokon (ruha, fotók), és az épületen is. Nagyon kedves volt tőle.
Persze, a legtöbb terem üres, a szokásos okoból kifolyólag hiányzik az eredeti bútorzat.
Van étterem is. Klassz nagyon.
De jó, hogy megmentették az enyészettől.
remek poszt. Asszem nyárra léesz egy látogatásunk :)
Azért büszke vagyok rá. hogy az én megyémben már KÉT gyönyörű kastélyt is felújítottak/működtetnek (a dégi és ez a mostani).
Az első lépés megvan, a pusztítások után megtörtént a helyreállítás. Kinek a tulajdonában van? Visszakapta már a Károlyi család?
Az engem is érdekelne, hogy kinek a tulajdonában van, reméljük, visszakapta Károlyi György és jó gazdája lesz.

A bútorzatot nem lehet újra legyártatni fotók alapján? Gondolom a családnak maradt ez-az, legalább külföldön. Vagy innen-onnan összevásárolni a háború előtti bútorzatot. Jót tenne neki!
Ami a kastélyok egykori berendezését illeti,
több mint húsz éve költöztem egy kis faluba, melytől nem messze egy hasonlóan híres kastély áll.
Ezalatt foglalkozásom okán jó néhányan felkerestek, hogy néznék meg' egy antik bútort, mely az említett kastélyból származik, és eladásra kínálnák, de nem tudják mi az értéke.
A nagymamájuk szakácsnő volt a kastélyban, ráhagyták a tulajdonosok, mielőtt külföldre távoztak a háború után.
Nem tudom hány szakácsnője lehetett a kastélynak, de mindegyik erre hivatkozott lovász egy sem akadt
Az egyik, azon sajnálkozott, hogy az új házát kénytelen volt úgy építeni, hogy a hatalmas hagyaték' beleférhessen.
Tudom, hogy nem lehet végigjárni a településeket, hogy egynéhány korabeli darab visszakerülhessen, de talán némi pénzfelajánlással megoldható lenne
süti beállítások módosítása