Azt hiszem, ehhez a képhez nem lehet semmit hozzáfűzni...

Moritzburgra nehéz szavakat találni... a tórendszer fölé magasodó hatalmas épületet az ember egyszerűen alig hiszi el. A Drezda szomszédságában található kisvárosban található Németország egyik legnagyobb nevezetessége, a szász fejedelmek-majd királyok vadászkastélya és a hozzá kapcsolódó erdő-tó- és kertrendszer.

A Drezda melletti erdőségben a középkorban halastavakat, úgynevezett Himmelteichokat létesítettek (mennyei tározó-csak a csapadékvíz táplálta ezeket). Itt építette fel a Wettin-ház a vadászkastélyt, Moritz választófejedelem uralkodása alatt. Az átépítés Erős Ágost uralkodása altt zajlott, a Zwinger tervezőjének, Matthäus Daniel Pöppelman tervei alapján, 1723 és 1733 között. A korabeli divattól eltérően a kastély várszerű, négy hatalmas saroktoronnyal, felvonóhidakkal (amiknek valódi védelmi funkciójuk természetesen nem volt). A Wettin család 1699-től 1945-ig itt töltötte a karácsonyokat. A hagyományt 1999-ben élesztették fel újra, azóta ismét ez a családi "karácsonyozóhely". Kép forrása.

A kisváros főutcájának végén kedződődik a Damm, vagyis a halastóban vezetett töltés, ami a kastélyhoz vezet.

...egyre közelebb

A teraszok, rámpák mellett barokk szobrok sorakoznak. Természetesen mindegyik a vadászathoz kapcsolódik.

Moritzburgban 200 (!) terem található, ebből hatvanat borít úgynevezett bőrtapéta. Ez a kastély legnagyobb különlegessége, és egyben legnagyobb problémája is. A háromszáz éves bőrök restaurálása most zajlik (a kastély késő ősztől tavaszig sajnos zárva tart). Kép forrása.

Éppen az utolsó torony felújítását végzik. Maga az állványzat is elég impozáns.

A tóparton túl sűrű erdő kezdődik. Azonban jól látható egy bevágás a díszterem tengelyében.

Ezen át átni lehet a majdnem három kilométerre lévő Fasanschlösschent vagyis fácánkastélyt. A nyiladékot nemrég tisztították ki.

közelebbről...ezt a csatornával valamit kéne csinálni, nem tudom, mit engednek bele, de stinkt:)

Visszanézve. Tényleg egész jól látszik a kastély.

A Fasanschlösschen és az előtte lévő park (a fekete-fehér kép nem művészkedés, csak elég trutymák idő volt, és erőlködni kellett a géppel rendesen).

A kastély után újabb tó következik (az őszi halászat miatt eléggé leengedve). Ennek partján világítótorony és "mű-Dardanellák" található, itt tartották Ágost idején a "tengeri csatákat".

A kitérő után visszatérve a kastély teraszára. Ismét vadászszobor.

Ez a puttó fegyvert cipel.

Van aki halászik, van aki vadászik (amúgy annyira utálom ezeket a puttószerű szobrokat. Mondjuk ezek még jópofák:)

A kastélykápolna, valószínűleg az egyetlen katolikus templom errefelé (Szászországban csak a király volt katolikus).

A kápolna tengelyében nincs nyiladék, "csupán" egy kis sziget, rajta egy pavilonnal. Az előtérben épp közművet cserélnek.

A "hátsó homlokzattól" indul a rámpa a kastélykertbe.

 A "hátsó homlokzat" egyébként teljesen azonos a városkára nézővel. Vadászkasély esetén nem is lehet eldönteni, hogy melyik a fő-melyik a hátsó nézet. Az előtérben elégszen bizarr alakúra nyírt Aesculusok (vadgesztenyék).

Bizarr vadgesztenyék.

Ritkán látni barokk kertet ennyire üresen.

Ennek a képnek kicsit a Falu című horrorfilmre emlékeztető hangulata van.

Moritzburghoz 65 négyzetkilométeres erdő csatlakozik.

A moritzburgi erdőben természetesen vadászcsillag is van. Ennek lényege, hogy a képen látható pavilonból csillag alakban nyiladékok indulnak. Így fedett helyről lehet lelőni a vacsorának valót.

Végezetül pár kép a kastélyról a halastavak partjáról: a kápolna felőli oldal...

...és a díszterem felőli oldal, kicsit megfordítva.

A bejegyzés trackback címe:

https://taj-kert.blog.hu/api/trackback/id/tr692434955

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ez olyan, mint Bled keresztezve Chenanceau-val.:) Azért Chenanceau jobb.:)
Kicsit érdekesen van tördelve a cikk, minden mondat eleje hiányzik, jobban mondva a képektől jobbra található...
uhhhhhhhh, a világítótorony az már nagyon gusztustalanul idióta...
Festmény is van, amire lehet lövöldözni, ha kint hideg van?
Két és fél éve jártam ott, először elég sok előítélettel, de aztán nagyon tetszett. Azt pedig jó olvasni, hogy a tapétákat restaurálják (a Fasananschlösschen-ben is, ahol azonban most nem jártam), mert már nagyon látszott rajtuk, hogy jó ideje nem nyúlt senki hozzájuk.

Festmények is vannak, meg nagyon sok meisseni állatfigura - a vöcsök az egyik kedvencem - és vadász-témájú dísztárgy. Most olvasom amúgy, hogy még több díszterem megnyílt tavaly a porcelánoknak... magyarul ezért is vissza kell majd menni.

De persze akkor, ha az ottani kisvasúton (www.loessnitzgrundbahn.de/) éppen közlekedik a nosztalgiavonat (www.trr.de/), amiben szintén van egy bőrtapétával burkolt kocsi a '20-as évekből. ;-)

A bunkósra nyírt fákról azt hittem, hogy platánok, mert azokat szeretik így megstuccolni a németek...

Egy kis olvasnivaló (még ha korábban egy kicsit tartalmasabb is volt): www.schloss-moritzburg.de
élmény volt ez a poszt! :)
hiába, a vafdászatot már az újkor embere is választott (kinevezett, örököl) képviselői útján gyakorolta.
Szellemes, informatív cikk. Szép fotók. Gratula. Jó volt kicsit kimozdulni a magyar rögvalóságból, ha csak így virtuálisan is. Köszike.
A cikk egész jó (nem leszek nyelvtannáci azért sem), de magához a témához azért annyit hozzá lehet tenni, hogy ízlés dolgában úgy látszik több évszázados elmaradásban vannak a németek. Kitchparade.
Nagyon szép, nagyon jó. Köszönöm :)
44 évesen új szót tanultam: VADÁSZCSILLAG...

De miért vannak befalazva ennek az épületnek az ablakai? Állatvédők által
(Pukk-pukk? Nein, danke !),vagy a hajléktalanok végett?
Még a DDR-es időkben jártam itt, gyerekként, nem sokra emlékszem belőle:)
De magát az épületet felismertem.
Az elmúlt tíz évben évente jónéhányszor jártam Drezda környékén (szolgálati útnak is mondhatom), és a sok szabadidőnkben a környéket látogattuk. Sok szép helyet láttunk, pl. Moritzburgot.
Is.

Nincs problémám a németek ízlésével. Megőrizték a múltjukat. Minden faluban lehet találni egy kastélyt, amelyik nem rohadt szét, mint olyan sok magyar megfelelője - gabonaraktárként vagy akár kultúrotthonként.
Erre csak annyit lehet mondani: kurvakemény.:)
@Zed is dead: És sehol semmi kreatívitás. Sehol egy graffiti. Undorító német tisztaság, se kutyaszar, se szemét. Hogy bírják?
amikor elöször jártam ott, akkor bent csak vadász-, ill. lovas témájú festmények, valamint mérhetetlen számú trófea volt. később már igyekeztek a belsőt kastély formájúvá alakítani (berendezés). akkoriban a földszinten volt a käthe-kollwitz-gedenkstätte (egy híres festőnő emlékhelye, kicsit derkovits gyula stílusú). nekem goumba-val ellentétben a világítótorony és környezete nagyon is tetszik, bár a képen a torony színe erősen húszínű, valamint úgy tűnik a pontyokat már lehalászták a tóból (leengedték a vizet). itt látható pár kép belülről is+ a világítótoronyról is. www.dresden-und-sachsen.de/dresdner_umland/moritzburg.htm nem tudom, most van-e bent étterem, de akkoriban volt, egész jókat lehetett enni.
esetleg láttátok már, de nem tudtátok, hogy moritzburg: http://de.wikipedia.org/wiki/Drei_Haselnüsse_für_Aschenbrödel magyarul Hamupipőke (bár nem tudom, mi volt a pontos magyar cím)
szép poszt, szép képek. köszi.
@ZON: lehet, az épület, és maga a csillag eléggé el van hanyagolva, a hat tengelyből kettő járható (a térkép mindegyiket jelölte, aminek bozótvágás és patakon átkelés lett a vége :D )
@Rabgiliszta: nem írtál még blog.hu-s blogot...több idő megy el a tördeléssel, mint a poszt megírásával. És nem is jó...
a család 246 évig töltötte itt a karácsonyokat. aaaaaa. aztán jött a szovjet.
hihetetlen alkotás, mégis egyensúlyban van. szellemi termékként üti a nagy barokk palota-kert kombókat.
számomra megrendítő, ahogy a funkció és a művészet, a természeti és az építészeti részletek a lehetőségek szerint aprólékosan megtervezve, kidolgozva egységbe olvadnak egy garndiózus kompozícióban.
a kastély fotói néha felbukkannak képernyővédőkön "saxony" névvel.
grat. nagyon szép. egyszer mi is elmegyünk ide. köszi, hogy bemutattad.
@vero: nem, ez a Halle(Saale)-ban van, én is láttam, mikor kerestem légifotókat, hogy több Moritzburg van.
@aesculus: oké, megnyugodtam, de légy szíves reagálj az előző kommentemre is.
mi a véleményed?
szerintem ez a kert-kastély építészet egyik csúcsa (bár nem sok hasonló példát tudnék mellé viszonyításképpen állítani.) szóval valami ilyesmi. hm?
@vero: igen, valóban megdöbbentően szép, de persze nem egyedülálló. Igaz, ilyen nagy vízparti kastélyok talán csak a Loire-völgyben és Dániában vannak még.
Ami miatt nagyon jók ezek a barokk kertek, azok a tengelyek. Sokan nem szeretik a barokkot, de az ember megnézi ezt a több km-es átlátást itt, vagy akár Fertődön...tudtak valamit.
Mi láttuk még az NDK-időben - belülről is remek, a múzeum is megnézésre érdemes - ám sokkal szebb, ha az ég kék felette..........Joco40.
süti beállítások módosítása