Lovasszobor, párducszekér... János király emlékműve, és a Semperopert díszítő Quadriga.

Melyik Németország legszebb tere? A münsteri Prinzipalmarkt? A lübecki főtér? A kölni Domplatz? Szép német tereket hosszan lehetne sorolni, mégis, talán a legszebb nagyvárosi tér  a drezdai Theaterplatz.

 

A teret öt épület határozza meg, ami szinte egy élő építészeti múzeum: a Semperoper, a Zwinger Semperbau nevű szárnya, a Schinkelwache (ezt a három épület tervezőjéről kapta a nevét), valamint a Hofkirche (a képen jobbra), és a királyi palota, aminek tornyából a kép készült.

Ahonnan az előző kép készült: a Schloss Hausmannsturmja, valamint a Hofkirche.

A tér  közepén áll a Johanndenkmal, vagyis János király emlékműve. A szász uralkodóra elsősorban műfordítóként emlékezik az utókor: Philaretes álnéven ő fordította le Dante műveit.

A Semperbauban található a világ egyik legjelentősebb képgyűjteménye, a Gemäldegalerie Alte Meister. Drezda főleg képtárai miatt kapta az Elba-parti Firenze nevet.

A Schinkelwache, régi belvárosi őrház. Nevét tervezőjéről, a porosz klasszicista építészről kapta. A kép előterében a királyi palota kertje.

A tér (és talán Drezda) egyik legfőbb látnivalója, ami-a reklámok sugalta képpel ellentétben-nem sörfőzde! Ez a harmadik operaház a téren, az első 1838 és 1841 között épült, szintén Semper tervei szerint. A mai tér közepén álló épület azonban 1869-ben leégett.

A második épület 1871 és 1878 között épült Azonban Semper bécsi számüzetésben volt, a drezdai negyvennyolcas forradalomban vállalt szerepe miatt (barátja, Wagner ekkor menekült Bajorországba). Így az építész az operaházat az osztrák fővárosban tervezte meg, onnan küldte át a rajzokat és a hozzá tartozó utasítást fiának, aki a kivitelezést vezette (Semper megbízásához Drezda városa ragaszkodott).

A bombázás utáni tűzben az operaház-a belváros többi épületéhez hasonlóan-teljesen kiégett (forrás: Bundesarchiv)

A helyreállítás (vagyis gyakorlatilag a harmadik Semperoper építése) 1977-ben kezdődött. Az megnyitó a bombázás negyvenedik évforulóján, 1985 február 13-án volt. A műsoron Weber Bűvös vadásza szerepelt, ami a pusztulás előtti utolsó darab volt (úgy látszik, az NDK-nak is volt érzéke a szimbólumokhoz).

A teljesen elpusztult belsőket nagy anyagi ráfordítással állították helyre-állítólag a volt NDK valutakészletének jelentős része ebben az épületben van.

Kilátás az opera ablakából, szemben a palota, előtte a Schinkelwache.

A helyreállítást jelentősen megkönnyítette, hogy fennmaradt az összes terv, valamint a Semper és fia között levelezés.

Nyílt nap az operában...

A bejegyzés trackback címe:

https://taj-kert.blog.hu/api/trackback/id/tr942513978

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Rothenburg ob der Tauber - az ittfelejtődött középkori város 2010.12.16. 01:11:41

Odaát a Táj-kert-ben esett szó erről a szép német kisvárosról, úgyhogy fejest ugrottam a régi fotóim közé, hogy azoknak is bemutathassam ezt a várost, akik eddig még nem is hallottak róla.Bevallom, 1990-ig én se tudtam róla, így aztán volt némi megdöbb...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kapásból OFF-olással indítasz:
"Melyik Németország legszebb tere?"
de elgondolkoztattál :) Szerintem nem ez a tér, de nem is ezért szeretjük :)
@Hamster: igen, mikor elkezdtem írni, gondoltam, odaírom, hogy ez a legszebb, de már eléggé "megjártam" a Brühlsche terassénál is-mondták, hogy "Untergroßenunterkirchen" szebb város, mint Drezda, stb. Mondjuk ez szubjektív dolog.
Egyébként szerinted melyik Németország legszebb tere? És Magyarországé?
nekem szívem csücske drezda, de nem biztos, hogy a theaterplatz a legszebb. a blaues wunder bármelyik oldala pl.
amúgy thüringiában, a harzban vannak nagyon baba piacterek mézeskalács-házakkal. quedlinburg, halberstadt, weimar stb. holnapután megnézem, hogy áll a neumarkt újjáépítése, mert ha elkészül, akkor azért nagyon über lesz
@aesculus: Nincs olyan, hogy "a leg...". A kölni Domplatz vélhetően 44-45 előtt tényleg gyönyörű lehetett, és még egy csomó másik német városi tér is. Mondjuk összhatásban a müncheni Marienplatz jobb, pedig sokkal kevésbé egyedi. Csak valahogy kerekebb, egészebb a kép. De hasonló egész, régebbiben, a szívemhez kicsit közelebb állóan a brémai dóm környéke. Vagy a majnafrankfurti Römerberg. Esetleg az erfurti Domplatz.
Hogy melyik Németország legszebb tere?

Szerintem sincs "leg". A drezdai Theaterplatz persze az én szubjektív listámon is mindenképpen az első 10 között van.

De azért ne feledkezzünk meg többek között a következőkről sem:

Regensburg, Haidplatz
Lüneburg, Am Sande
Goslar, Marktplatz
Trier, Hauptmarkt
Straubing, Ludwigsplatz
Wernigerode, Markt
Dinkelsbühl, Weinmarkt
Jó a németeknek: tényleg hemzsegnek a szép városi terek.

Még az olyan (egyesek szerint) "hideg terek" is, mint a hamburgi Rathausplatz, az Alsterrel.

De "Hamsterrel" is egyet kell értenem a müncheni Marienplatz-ügyében - már csak a Dallmayr és az Ayinger közelségére való tekintettel is... Mondom, hogy szerencsések a németek...:-)
...És a két landshuti "párhuzamos főtér", az Altstadt és a Neustadt is érdekes!
Celle egész városa is szép, a fachwerk szerelmeseinek kötelező.

Rothenburg ob der Tauber főterét is sokan szeretik, bár nekem kevésbbé jön be.
A Lánc-híd, kivilágítva.
nyilván nem voltam még minden német városban - Drezdában sem -, de a müncheni Marienplatz nemhogy a legklasszabb német tér számomra, de az egyik legjobb hely, ahol valaha voltam. szeptemberben voltunk ott 4 napot, és valahogy tudat alatt is, állandóan a téren kötöttünk ki, és fantasztikus dolgok vannak ott, és elképesztő a hangulata, főleg Oktoberfest előtt :)
Igen,a Marienplatz csodálatos.De München is az. Az integrált városi közlekedésével. Az U és S bahn kapcsolatára gondolok elsősorban. Példája lehetne Budapestnek is. Nem alagutat kellene először fúrni, hanem a földalatti vonalakat lehetne felszínen, a meglévő vasút és HÉV vonalakon tovább vinni. A Délinél, Keletinél, KÖKI-nél,az Örsnél például. Szállj vonatra a müncheni főpályaudvaron, s érkezz Budapesten a Keletibe! A különbség megrázó. Én mindannyiszor haragot és szégyent érzek.Ha nem tudod miért, próbáld ki!
@Gerardus A. Lodewijk: Látom te már továbbjutottál a bajoroknál.:)
Braunschweig-Schloss, Kassel-Orangerie?
Erfurt-Krämerbrücke?
www.pikarts-photo.com/inhalte/news/DSC_42931.jpg
@piefke: Landshuton én is gondolkoztam, mert jópofa, de megnevezhető térszerű képződmény konkrétan nem maradt meg valahogy az emlékezetemben.

@dollarpapa: Rothenburg od. T klassz hely, ezzel a gondolattal is játszottam, de inkább az utcák tömege és az egész jelenség klassz, nem tudnék teret kiemelni.
@vincere: És én még féltem bedobni a bajor főváros főterét, mondván, hogy mindjárt nekem fognak esni, hogy nem elég régi, vagy hogy túlságosan gejl (nem geil, gejl!) :D Gyorsan kell valami rosszat írnom róla: ott ittam életem legrosszabb forraltborát. Na, az tényleg gejl volt :)
@dollarpapa:
@Hamster:
Rothenburgnak valóban nem a főtere az igazán festői, hanem a helyenként terecskévé szélesedő kis utcái (pl. Herrngasse, Rödergasse, Schmiedgasse).

@Desmond77: Erfurtban már jártam, tetszett. Braunschweig és Kassel is előbb-utóbb utamba fog esni.
@Hamster: hát miért bort ittál a sör őshazájában ? :)
engem nagyon megfogott München, most jártam ott először, de nem utoljára. egyre jobban tetszik Németország, ahogy ismerem meg a városokat, nem sok élhetőbb, szebb, és még az időjárás szempontjából is elviselhető ország van Európában sztem. "normálisak" az emberek és normálisan mennek a dolgok.
@vincere: "hát miért bort ittál a sör őshazájában ? :)"
Konkrétan azért, mert épp a kilencvenes évek leghidegebb tele volt, mínusz tizenhuszon fokokkal, jégtáblává változott utakkal, hóval. De a forraltbor eleve jobban illik a Christkindlmarkthoz, nem? Ehhez még persze azt is hozzáteheted, hogy nem szeretem a sört :D
Köszönöm, hogy figyelmembe ajánlotta e remek posztokat. A földalattiról szólónak különösen örültem. Magam a Marienplatzról utazom gyakran Pazing-ba, vagy a Partnachplatzra megtapasztalva mindannyiszor a csodát,amit ez a fajta integráltsága a közlekedésnek jelent.
Lübeckben a föteret ugy hivjak, hogy Kohlmarkt es valoban lenyügözö, föleg most, advent idejen.
Szerintem is felesleges leg-eket keresni, mindegyiknek megvan a maga varazsa
nagyon elment a blog német városba. nem bánom, de hol a táj, meg a kert?
@ÖREG: nos, most éppen Münchenben vagyok, és nekem is ilyen godnolatam támadtak, bár a Karlspalzon meg a Hauptbanhhof aluljáróiban néha elkavarok, vagy eltévesztem a kijáratot, de jobb mint a Hamburgi vagy a Berlini ezzel együtt.
Nagy köszönet ezért illetve valamennyi Drezda témájú bejegyzésért! Magam is már évek óta nagy figyelemmel követem a drezdai építkezéseket, par excellence a Neumarkt és környékét érintö változásokat. Eddig föleg a GHND (Ges. Hist. Neumartk DD) ill. a bausituationdresden.de website-okról informaltam magam, de eme blog egy roppant örvendetes fejlemény, föleg, hogy magyar nyelven számol be a jó példáról. Hut ab! Bizonyára nem mondok nagy újdonságot, hogy Drezda mintájára már Frankfurt/M is belekezdett a haboruban lerombolt óvárosának helyreállításába a Römer és a Kaiserdom közt. Én nagyon támogatom ezt az új német történelmi consciousness-t, különösen a háború utáni évtizedek megannyi Bausünde-je után.
Egy szép tér még a Marktplatz Hildesheim-ban (szintén lebombázott, s újjáépített)
süti beállítások módosítása