Egyelőre még nincs "ilyen lett" kép...

Aranyosmeggyes a történelmi Magyarország egyik legszebb, legjelentősebb reneszánsz épülete-volt.  Az elvileg kétemeletes, zárt udvaros várkastély legközelebbi "rokona" nem is Erdélyben-Partiumban, hanem a bodrogközi Pácinban található. Míg azonban utóbbi kiváló állapotban várja a látogatókat, addig Aranyosmeggyes napról napra pusztul.

 

A várkastély a XVII. században. A külső védműveket leszámítva úgy ahogy van épen maradt- a második világháborúig. Kép forrása.

Az épület eredetileg a közeli Nyírbátorból származó Báthori család birtoka volt. 1630-ban örökölte Lónyay Zsigmond, aki felépíttette a reneszánsz várkastélyt. Később "kézről kézre járt" az erdélyi arisztokrata családok között: Wesselényiek, Bethlenek majd Telekiek birtokolták. A második világháborúban súlyosan megsérült (egyes források szerint német lőszerraktár volt itt, ami felrobbant), azóta gazdátlanul áll. Erdély (illetve a Partium) egyik legjelentősebb épülete szégyenszemre tető nélkül áll már 66 éve, a reneszánsz kőfaragványok az udvaron hevernek, a boltozatok beszakadtak...

A főhomlokzat az árok hídjáról.

A főkapu. A címert ellopták, a kőkeret esik szét...pedig egy szép reneszánsz alkotás, Kolozsvárott, Nagyszebenben és Szászországban látni hasonlókat.

Anno Domini 1630...

A kaputorony. Még kivehető a pártázatos oromzat téglafalazása.

A kapualj. Már az előző képen is látszott, hogy valószínűleg nem ez az eredeti járószint. Ha egyszer lesz felújítás (ha addig nem dől össze az épület), egy kisebb domb törmeléket kell kihordani.

Az oldalsó és hátsó szárnyak egyre inkább emlékeztetnek a "klasszikus" magyar várromokra.

Faragvány a csalánosban...

Az első emeleti (!) teremsor. A boltozatok felett már kisebb bodzás (Sambucus nigra) nőtt.

A második emelet boltozatai már teljesen leszakadtak.

A környezetről sajnos nem lehet sokat mondani. Bizonyára volt az épület körül valamiféle reneszánsz kert, de annak nyoma sem maradt. A földbástyákon és az árokban most akácos van.

A bejegyzés trackback címe:

https://taj-kert.blog.hu/api/trackback/id/tr832863024

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Amikor Aknasugatagra vittünk könyveket, meglátogattuk ezt a kastélyt. Az ember szíve elfacsarodik, hiszen ebben a kastélyban 1944-ben még laktak. A kapu fölül levert címer pedig lehetne az 1945 utáni korszak egyik jelképe.
Na lesz ennek gazdája, csak még nem jelentkezett valami vevő, akinek tovább lehetne passzolni, mondjuk 70% haszonnal, szerintem kérjék fel a Hunvaldot közvetítőnek....
Ebben már nincsen fantázia, ez felújíthatatlan, vagy inkább úgy mondom, állami beavatkozás nélkül nincsen az a magántőke, aki ebbe fektetne. Ha ingyen tualjdonba adnák, akkor talán lenne olyan, aki tíz év alatt vállalná a felújítását. Bizakodjunk.
Romnak is impozáns... lehet, így kéne konzerválni... ilyenkor szeretném megnyerni a milliárdos lottó ötöst... :P
Egy jotanacs: ha az ember barmirol ir, erdemes kicsi konkretizalni a kontextust. Az, hogy leirjuk hogy van egy masik a bodrogkozben, az nem kontextus. Az ember elolvassa a cikket, es nem tudta meg, hogy ez Magyarorszag melyik reszen, netan karpataljan, a vajdasagban vagy eszak Turkmennisztanban van-e.

vajk
@halaloszto: Miért mit kellett volna írni? Ha nem tudod, hol van a Bodrogköz, illetve Pácin, akkor maradj csendben, illetve használd a keresőt!
Ha viszont tudom, akkor ebbol a cikkbol semmi ujat nem tudhatok meg.

vajk
Jó, de ha helyreállítják, utána mit kezd vele a falu?
Elkeserítő, hogy nálunk sok ilyen gyöngyszem az enyészeté válik. Lásd Tura.
Másutt valahogy jobban odafigyelnek a régi korok értékeire, emlékeire.
Nem tudom, hogy volt-e valahol olyan barbarizmus, mint amit a budai vár felújítása címszó alatt műveltek...
Nekem pl. új volt - nem ismertem Aranyosmeggyest, pedig elmondhatom, hogy rengeteg helyen jártam már Magyarországon.
Számomra a nyaralás az, ha mindig újabb és újabb szépséges magyar helyeket ismerhetek meg.
Én igazából az államot nem értem. Itthon rengeteg olyan dolog van amibe berakhatna pénzt, hogy utána a többszörösét kivegye belőle. Tudom ez nem itthon van, de itthon is van egy halom rom amiben van üzleti lehetőség, csak előbb milliókat kellene beletenni. Az államnak lenne rá pénze.
@mérien: Talán azért, mert nem Magyarországon van.

'99-ben "szétfényképeztük" ezt a kastélyt, az akkori állaoptához mérten semmi romlást nem látok, igaz, akkor még nem voltak a homlokzati kőkeretek gerendázattal megerősítve.

Egyébként - kövezzetek meg - ez nekem így izgalmas, felújítva sokkal unalmasabb lenne. Ez történt a bonchidai kastéllyal is. Felújították és eltűnt a bája.
@felucca:
Köszönöm. Figyelmetlen voltam, hisz úgy is kezdődött az írás, hogy a "történelmi Magyarország"..
@felucca:

"ez nekem így izgalmas, felújítva sokkal unalmasabb lenne"

Csakhogy így egy idő után nem lesz, ami izgalmas maradjon.:( Egyébként is tragédia, ami általában a határontúli, a helyi magyar közösség identitását is megtartó magyar vonatkozású műemlékekkel történik, és főleg a szórványmagyar vidékeken menthetetlen a helyzet.:(
@mérien: Szatmárnémeti és Nagybánya között érdemes keresni a térképen. Ez kimaradt a bejegyzésből.
@Mj: Hát igen, ezt hívják történelemnek. Nem nagyon lehet vele szembeszállni....
@aeidennis: Köszönöm. Már utána is néztem:)
@felucca:

A történelemmel nem szembeszállni kell - ez csak egy fogalom, ami speciel az egyik szakom lett:) -, hanem alakítani. Az alakító tényezők egyik legfontosabbikát pedig ezesetben úgy hívják, nemzeti összefogás, de akár úgy is fogalmazhatnék, hogy kiszolgáltatott testvéreink felkarolása. Az Ágoston Sándor Alapítvány önkéntesei például Borberek templomát mentették meg védőtetővel, de a Teleki László Alapítvány keretében is utolsó utáni pillanatban mentettek meg jónéhány magyar vonatkozású műemléket. (Böjte Csaba atyáról nem is beszélek, hihetetlen hegyeket mozgat hittel, szeretettel és kitartással.) Hadad gótikus temploma azonban az alábetonozás ellenére is repedezik, a magyarság pedig kétségbeejtően elöregszik, elvándorol, asszimilálódik és fogy. Tulajdonképpen 22-es csapdája, hiszen minél kevesebb magyar van, annál szegényebb és kisebb a gyülekezet, ami fenntarthatná a templomot, aminek magyarokhoz köthető művészi értéke és identitásmegtartó ereje a hittel együtt így előbb-utóbb megszűnik. Viszont ha mi, anyaországiak - akik sokszor inkább csak mostohák - segítünk abban, hogy magyarul tanulhassanak, helyben maradhassanak/dolgozhassanak és műemlékeik is megmaradjanak, amiket magyar turisták tömegei kereshetnek majd fel, akkor a határontúliak meg- és főleg helyben maradására is nagyobb esély kínálkozik majd.
@Mj: A nemesség kárpótlása a másik út. Erdélyben már történik valami, itthon még mindig várunk:
keditt.wordpress.com/2010/09/04/mit-er-egy-baro-ha-fugadi/
@aeidennis:

Igen, Bályokon például lehet, hogy visszakapják a kastélyt a Károlyiak, ami egyébként még teljesen helyrehozható, nagyrészt csak a vakolat mállik le róla. Demsuson ugyanakkor omlanak össze az 1944-ben elhagyott épületek, hiszen Hátszeg vidékén gyakorlatilag már nem is él magyar, a birkalegelővé degradálódott alvinci reneszánsz kastély sorsát pedig nyilván nem is kell említenem. Erdély Széchenyijének, gróf Mikó Imrének szülőhelyén, Zabolán, a Mikes-kastély kertjében viszont jómagam is találkozhattam Gregor Roy Chowdhury-Mikessel, aki azóta feleségével, a még a metrón is reklámozott Ugron Zsolnával együtt ad ki szobát a visszakapott kastélyban. (Akkor azonban még egy kicsit kínos volt számomra a találkozás, mivel még a kastélypark sem volt látogatható, így csak besettenkedtem a nyitott kapun át, mert nem bírtam ki, hogy ne fotózzam le legalább távolról a kastélyt, ami a gyönyörű park közepén rejtőzött.:))
És akkor még lehetne sorolni a pozitív és negatív példákat más területekről is. Kárpátalján például az elhagyott szentmiklósi kastélyt egy festőművész próbálja négyzetméterenként helyrehozni, Dolhán viszont hiába működik tüdőgondozóként a kastély, így is elég lehangoló az állapota.
Itthon viszont meglepetten láttam a hírt, hogy az eddig sem veszélyeztetett állapotú sümegi várat az első szintig rekonstruálják.:) A barokk kastélyok és a náluk is fiatalabb, megőrzésre mindenképpen érdemes, műemléki védettségért kiáltó épületek esetében viszont nem látok ilyen körültekintő figyelmet, még a lakóhelyem közelében lévő szecessziós villára is lehet, hogy bontás vár.:(
Hasonló állapotban van az Alvinci kastély is - bár lényeges különbség, hogy azt már szinte tényleg széthordták a helyiek. Ottjártunkkor egyik vezetőnk megjegyezte, hogy húsz évvel ezelőtt még a tető is megvolt. Ma már csak az egyik fala áll. Elnézve a település hasonlóan elhagyatott, de még épen álló templomát... talán húsz év múlva majd én mondhatom azt, hogy láttam még épen.
@Mj: Néha úgy érzem magam kis hazámban, mint egy római polgár pannóniában bolyongva valamikor a VI. század elején.
Kár érte, mint sok más dologért ebben az országban...
Most olvasom a Várak Kastélyok magazinban, hogy mi történt a lesencetomaji Hertelendy-kastéllyal. Hát Aranyosmeggyes még egész jól néz ki ahhoz képest...

www.lesencetomaj.hu/helytortenet.htm
Szomorú, hogy így hagyjuk leromlani az emlékeinket (pedig ez hozza a turistákat...!).

Viszont hihetetlen jó fotótéma lehet.
süti beállítások módosítása