Budapesten egyre több közterület újult meg az utóbbi évtizedben. Sajnos ezek a felújítások teljesen koncepciótlanok, és hihetetlenül rossz kivitelűek. Viszont a most következő projekt, a 2002-ben  elkészült Szabó Ervin tér-Reviczky utca-Ötpacsirta utca felújítás mindig is az egyik kedvencem volt.

A tervet készítő Lépték Tájépítész Iroda alázatos módon viszonyult a történelmi környezethez: nem akarták a Wencheim-és az Almássy-palota krönyékén "megvalósítani magukat", viszont így is számos (elsősorban növényalkalmazási) újítás történt. A terv értékét szerintem nem csökkenti a valóban tragikus kivitelezés és a fenntartás teljes hiánya, ami a városvezetés és a használók felelőssége. Az is érthetetlen számomra, hogy a szomszédos Pollack Mihály téren, az ország, sőt Európa egyik legszebb terén hogy voltak képesek piros (!) műkövet lerakni...

De most nézzük a Szabó Ervin teret és környékét!

A könyvtár épülete, az egykori Wenckheim-palota (Meinig Artúr 1886-1889) és az előzmények miatt értelemszerű volt egy historiáló park tervezése, középen a Magyar Igazság kútjával (Szentgyörgyi István, 1929).

Amik érdekesek (legalábbis számomra) azok a jukkák (Yukka filamentosa). Ez a növény általában magánkertekben található, valamint az utóbbi években járdaszigetekre is kiültették (Szt. Gellért tér). De ilyen helyen még nem láttam jukkát. A kis park többi növénye "klasszikus" kastélykerti dísz: puszpáng (Buxus sempervirens) és tiszafa (Taxus baccata).

A palota elötti "parter": nyírt buxussövény és tiszafa-gömbök. Parkfenntartás 2009: a Baross utca felé néző két helyről mintha hiányozna valami...

A megmaradt ostorfák (Celtis occindentalis). Igen szépek és egészségesek (érdekes, itt senki sem akart semmit sem kivágni), viszont nem ártana egy jelentős metszés. Az ágak már földig érnek...Egyéként a fasor nem egységes. Két fehérakác (Robinia pseudoacatia) is van a téren.

A Reviczky utca. Szerintem ez a kialalakítás nyugodtan lehetne egy budapesti típusterv. A fasor díszkörtéből (Pyrus caleriana 'Chanticleer') áll, ami állítólag annyira népszerű, hogy ("platán-,ostorfa-  és kőriskor" után) a következő időszak meghatározó útsorfája lehet ("körtekor"?). Érdekes, ilyen keskeny utcát még nem láttam befásítva. És mégis van fény.

Minden fa tövébe júlia-borbolyát (Berberis julianae) ültettek. Parkfenntartás 2009: itt sem ártana egy metszés...

Szép anyagok: a parkolósávban bazalt nagykockakő, a járdán szürkegánit, a borbolyák körül gránit kiskockakő (az úttesten bazalt kiskockakő). Egészen más hatású, mint a fagyiszínű műkövek...

Általános vélemény, hogy történelmi környezetbe kétfajta világítótest illik: modern és formatervezett, "high tech", vagy a régieket formázó új gyártmányok. Szerintem ez egyértelműen jobb választás volt.

Az Ötpacsirta utca. Ugyanaz a kialakítás és növénylkalmazás, mint a Reviczky utcában.

Azok a bizonyos vadkörték és a Pálffy-palota.

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://taj-kert.blog.hu/api/trackback/id/tr541181290

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nagyon szeretem a könyvtár környékét, jól is néztünk volna ki, ha épp FSZEK-ről posztolok ma... :-) Na majd máskor! És milyen szép is az az utcai lámpa! :-)))) Szépek a növények is, a kút mellett nagyon jól mutatnak, érdemes körbesétálni.

A könyvtártól pár lépésre van egy nyitott udvar, benne kávézó és egy galéria(?). Annak a háznak a bejárata előtt, a lépcsők felett van egy gyönyörű sárga üvegű teteje, amit mint egy növényzuhatag borít be valamilyen futónövény (borostyán...?). Ha éppen átvilágítja a nap, elképesztően szép látványt ad! Jártál-e ott?

@retekblog: az építészkamara székháza? Erre gondolsz?: www.muemlekem.hu/muemlek?id=948
Megnéztem a képeket, azok háromlevelű vadszőlőnek (Parthenocissus tricuspidata 'Veitchii') látszanak. Ősszel nagyon szép színük van.
@aesculus: Igen, erre gondoltam. Ősszel még nem láttam, de biztosan megnézem!
@aesculus: Szerintem is annak látszanak! :)
Tényleg nagyon szép lett környék, és tényleg nagyon alacsony szintű a kivitelezés.... sajnos. Tetszik a poszt!
A multkor arra jartam es burkolat ( aszem a Reviczkiy utcanal ) mar tropara volt menve, a la Kiraly utca. Vagy azota megcsinaltak?
süti beállítások módosítása