Takar. Túlzottan árnyékol. Nem engedi érvényesülni az építészeti vagy a korábbi kertépítészeti koncepciót. Tájidegen. Amint látszik, alaposan meg kell fontolni, mit hová ültetünk.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Győr világháborús emlékműve (Horvay János, 1936) 2007 és 2009 nyarán. Helyi civil szervezetek vetették fel, hogy a vízmedencébe beültetett díszsások elnyomják a szobrot, nem engedik érvényesülni a koncepciót (vagyis, hogy az emlékmű tükröződjön a vizen). Az önkormányzat kiírtatta a vizinövényeket, és "ilyen volt, ilyen lett" fotón jól látható a különbség: az obeliszk és a szobor valóban a park legkiemelkedőbb objektuma lett.

 

De most következzen néhány negatív példa:

Esztergom

Alpesi hangulat a Dunakanyar kapujában: amint a képen látható, Esztergom főterét 2006-ban felújították (esti "fényfestős" kivilágítása szerintem világszínvonalú lett). A térburkolat az Árpád-házi királyok palástját mintázza: vörös alapon ezüst (fehér) rombusz-raszter (a Széchenyi tér színvonalas felújításáról lesz majd poszt). A barokk városháza elé viszont négy lucot (Picea abies) ültettek az ötvenes években. A hatalmasra növő fák nemcsak erősen tájidegenek, hanem a városháza elé is jól belógnak. Egyetlen előnyük, hogy ezek a város karácsonyfái. Illetve már csak részben, mert a bal oldali kettőt ki kellett vágni, mert a takácsatka (Oligonychus ununguis) megtámadta őket. A mellékelt honlapon látszik, hogy így viszont még asszimetrikus is a tér.

Budapest, Nyugati pályaudvar

forrás: Solaitid

A Nyugati előtti ostorfák (Celtis occidentalis) most még nagyon "aranyosak", de fa megnőnek, akkor teljesen takarni fogják a homlokzatot. És akkor majd minden érinett és érdeklődő a "vágjukun vagy ne vágjunk" vitával lesz elfoglagva (amit meg lehetett volna spórolni az "ültessünk vagy ne ültessünk" vita lefolytatásával)

Budapest, Trefort-kert

A Trefort szobor körüli "hamisciprus-orgiáról" (Chamaecyparis sp.) már volt szó. Csak ismételni tudom a közhelyet: a kevesebb néha több!

Doba, Erdődy-kastély

A dobai Erdődy-kastély. Nem tudom, hogy azt akarták-e megakadályozni, hogy kilássanak, vagy, hogy belássanak (aminek semmi érteme, hiszen a parkban csak engedéllyel lehet bemenni), mindenesetre a magyarországi "tuja láz" kezdetén alaposan teleültették az épület környékét. Érdekes, hogy a tuják közé lucokat is telepítettek, szépen felváltva...  A növények telepítését egyébként az indokolta, hogy a kórház gáztározóját csak a kerti homlokzat előtt tudták elképzelni. És ha már belekeztek... Sajnos a kert helyreállításakor ezek kivágására is sort kell keríteni. Ami nem egy vidám dolog; ezért is kéne megfontoltabban növényeket ültetni (ha valaki tanácstalan, akkor hívjon tájépítészt :)

A bejegyzés trackback címe:

https://taj-kert.blog.hu/api/trackback/id/tr351515768

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Van mikor ápol s eltakar. A Palota esetében, pl. anno, nagyon szépen elfedte az egyéb ketyeréket a várbazár és a Palota között a "bózotos". Azóta a nyers valóság tárul szemünk el :S
Kit zavar, hogy azt a gyárcsarnokot eltakarják a celtisek? Takarják csak el.
@Sadia: igen, de most arról van szó, mikor eltakar-valamit, amit nem kéne:)
Miért ne kéne? Mi esztétikus van azon az épületen? Semmi.
a szentesi petőfi szálló felújítása kapcsán is szó van az előtte álló nagy fák eltüntetéséről, mi a véleményed róla, ismered?
@mestska: @mestska: igen, ismerem. Nagyon régen szeretnék eljutni Szentesre, mint tudod az Alföld nagy kedvencem. A főtér felújítását egyik tanárom tervezte, a képek alapján baromi szép lett:
www.geocaching.hu/caches.geo?id=1497&show_logs=i
A Petőfi szálló pedig a magyar szecesszió egyik legszebb alkotása, Komor Marcell tervezte. Színház is volt benne, amit most helyre fognak állítani. A kérdésedre válaszolva: az ostorfák nagyon jól mutatnak az épületek előtt (gondolom Szentesen is azok vannak), de lehet, hogy a Horváth Mihály szobor felől nagyon takarják a kilátást. Tehát lehet, hogy érdemes lenne lecserélni őket.
www.petofiszallo.hu/
Nagyon örülök az ilyen jellegű posztnak, mert kezd általánossá válni sajnos a "zöld" gondolat egy téves nyúlványaként, hogy a városból erdőt kell csinálni.

Emlékszem mekkora sipákolás volt a Rác Fürdő bővítése kapcsán, hogy kivágnak 3 fát a Tabánból, és jujj jujj. A legékesebb példa erre a "rosszkor rossz helyen"-re, hogy a Gellérthegyről lassan semmit sem lehet látni a fák miatt...

Szóval egy-két fűrész nem ártana ide-oda.
@BDzsH: József nádor mondta: " a városba nem valók fák". Persze ez is a ló másik oldala, viszont róla nem igazán el, mondható hogy nem lett volna "zöld" (gondoljunk csak a Városligetre vagy Alcsútra)
@BDzsH: Nem a felújítás miatt és nem csupán három fát vágtak ki egy szálloda építése (bocs: bővítése) érdekében...
Az esztergomi a lehető legrosszabb példa, itt nem is a takarás a gond, hanem hogy ezek a béna, dülöngélő lompos lucok elképesztően igénytelenné teszik ezt a valszeg nem kis beruházással felújított teret. Amúgy sztem erdei fenyőfajok nem valók városba, nemhogy közterekre, de parkokba, kertekbe sem.
@thyles újra: volt az ötvenes években egy "fenyő korszak", akkor szerte az országban ilyeneket ültettek, elég idétlen helyekre is. Az újabb kori tujaőrületről már nem is beszélve. Ezek úgy tudom, osztrák hatásra kezdődtek, aminek az lett az eredménye, hogy egy alföldi magyar falu úgy néz ki, mint egy osztrák faiskolai lerakat...
süti beállítások módosítása