Így épül (majd) Drezda

2012.08.22. 00:23

5425965558_ac06157654_b.jpgA város aktuális, 56 négyzetméteres, 1:500-as méretarányú makettje a városháza aulájában. Fehér színnel a meglévő, fa-színnel a tervezett épületek. Kép forrása eredeti méretben.

A németek nagyon szeretik a maketteket (és minden egyéb miniatürizált dolgot). Egyebek mellett nagy hagyománya van az úgynevezett Stadtmodelleknek, vagyis a városokat mutató hatalmas maketteknek. Jakob Sandter már 1568-ban (!!!) megmintázta Münchent és a nagyobb bajor városokat. Ezeket a modelleket minden nagyobb város folyamatosan aktualizálja, és rendszerint közszemlére bocsátja. Drezda is így tett, a város aktuális makettjét a városháza udvarán bárki megnézheti.

A makett részletei:

Dposzt1.JPGA belváros délkelet felől. A fehér épületek közül az elől lévő az új városháza (ahol maga a makett is áll), a mögötte lévő karcsú barokk torony a Kreuzkirche, de a háttérben a Hofkirche, a Frauenkirche és a Zwinger is feltűnik. Mint minden részletben, itt is érdemes megfigyelni, hogy a város mekkora része "hiányzik" a bombázás óta. Az előtérben tervezett barna színű negyed helyén ma is mező van...

Dposzt2.JPGA belváros dél felől. A fehér és a barna épületek jól kiadják a Ringet, a körutat, ami Bécshez és Budapesthez hasonlóan keretezte a városközpontot. Ma ez az útvonal alig érzékelhető.

Dposzt3.JPGA belváros nyugat felől fotózva. A képen jól látszik az óvárost kettészelő, túlzottan széles Wilsdruffer Straße, ahol a szocialista felvonulásokat tartották. Az út nyomasztóan széles, nagy viták voltak (és lesznek) a jövőjéről, a főépítészi hivatal a maketten diplomatikusan úgy hagyta, ahogy most van.

Dposzt4_1.JPGAz előző fénykép zoomolása a város egyik központi terét, a Postplatzot mutatja. A tér városszerkezetileg a Kálvin térhez hasonló (városkapu előtt alakult ki), ráadásul ugyanúgy szétbombázták a háborúban. Két jelentős épülete maradt meg csupán, a Zwinger (a kép bal oldalán) és a Schauspielhaus, vagyis a színház (annak zsinórpadlásos fehér épülete is látszódik a Zwinger mellett). A téren gyakorlatilag 2000-ig ez a két épület állt, ekkor épült fel a Postplatzkubus nevű irodaház, ami már fehér színnel jelenik meg a kép közepén. A piros nyíl mutatja, hogy ott beszűkül a Wilsdruffer Straße. Tehát elkezdték az utca visszaszűkítését az eredeti állapotra. A kép előterében barna színnel az úgynevezett Zwingerfórum látható, ami a kép készítése idején (2010 október) még csak terv volt, de ma már nagyban építik.

Dposzt5.JPGHamarosan aktualizálni kell a makettet a Neumarkt környékén is: a nagy "kőharang", vagyis a Frauenkirche körül egyre több barna ház válik fehérré, ahogy haladnak az építkezésekkel. A jobb oldalon lévő hatalmas kultúrpalota sorsáról még nem döntöttek, az maradt fehér-egyelőre.

Stadtmodell (32).JPGA Neumarkt környéke a másik irányból.

Stadtmodell (28).JPGVisszatérve a belváros délkeleti oldalára: a város egyik legszebb része volt egykor az Új Városháza tengelyében induló, a központot a Großer Gartennel összekötő Lingerallé (aminek névadója az "odolkirály" volt). A bombázásban ez a terület a kép közepén látható Hygiene-Museum kivételével teljesen elpusztult, ma is csupán a senkiföldje található itt. Amint látszik, a város tervezi visszaállítani az egykori városszövetet, de ezek tényleg nagyon hosszú távú tervek...

Stadtmodell (48).JPGA Lingnerallé a Großer Garten felől. Előtérben balra az "áttetsző manufaktúra", a Volkswagen híres, teljesen üvegborítású gyára látható. Érdemes megfigyelni, hogy a vele szemben lévő panelházak látványát "jótékony takarással" készülnek semlegesíteni.

Stadtmodell (34).JPGA visszaállítandó Lingnerallétól nem messze, a Ring mellett áll a rendőrség hatalmas historizáló épülete. Ez eredetileg a szűk Schießgassén állt, de az utca keleti oldala elpusztult a bombázásban, így a palota most is a körútra néz. De a város visszaállítani tervezi az eredeti beépítést, a maketten is jelzett három barna tömbbel.

Stadtmodell (45).JPGAz Elba-parti Firenze látképe maketten is nagyon szép...

Stadtmodell (47).JPGSajnos az Elba túlpartján fekvő Neustadtot (ami nevével ellentétben a város régebbi része) sem kímélte a bombázás. A negyed jellegzetességét alaprajza adta: az 1732-es tűzvész után úgy építették újjá a városrészt (innen a Neustadt név), hogy az előtérben látható kör alakú Albertplatzból három sugárutat indítottak az Elba felé, és a központi sugárút végén lévő térből két utca indult a szélső sugárutak felé. Az újjáépítés során, ezt a múltat kívánták eltörölni pár direkt rossz helyre épített panelházzal. Ezek bontását és az eredeti rendszer visszaállítását tervezi a város, ahogy az a barna épületeken is látható. A főfasor melletti épület a Dreikönigkirche (Háromkirályok-templom).

Stadtmodell (8).JPGA bombázás ellenére a lakosságához képest nagyon nagy kiterjedésű városnak egy sor villa-, és bérháznegyede maradt épen. A képen ezek egyike egykori lakhelyem, az Äussere Neustadt (külső újváros) látható. A negyed központja a Lutherplatz a névadó templommal, ami a képen is jól látható.

A bejegyzés trackback címe:

https://taj-kert.blog.hu/api/trackback/id/tr574724993

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ezek a tervezett beépítések mennyiben akarják az eredeti épületeket visszaépíteni? Azt tudom, hogy egy-két barokk utcarészletet már visszaépítettek. Ez az irány, vagy modern irodaházak, Kálvin centerek lesznek?
Vissza kéne már mennem Drezdába, az eltelt két év alatt biztos épült egy csomó régi ház :)
van Budapestnek is egy ilyen hatalmas, fa makettje, m 1:500 léptékben

időnként előkerül, bemutatják valami kiállításon, biennálén, aztán megint ismeretlen helyre kerül... ha igaz, a főváros tulajdonában van, és az ő megbízásukból porosodik valahol, egy budapesti cég raktárában szétszedve...

kiválóan lehetne ilyen módon (is) használni, de ehhez kéne minimum egy állandó tér, ahol összeállítva lehet tárolni (egyben, tekintettel Bp méretére, elég szép nagy)

amikor időnként előkerül az építészeti múzeum koncepciója, valakinek mindig eszébe jut, hogy jujj, de jól be lehetne rakni oda, pedig egy építészeti múzeumnak sem ez volna az ideális látnivaló, miközben a városházán meg tényleg kiválóan lehetne használni a fejlesztések illusztrációjaként...
@SontPent: mindkettő. A Neumarkt környékén "barokk" házak épülnek, a többinél teljesen modern. De ott visszaállítják az eredeti utcahálózatot és épületmagasságokat. @Hamster: www.bausituation-dresden.com/ én ezen követem, hogy mi épül.

@Pirx pilóta: igen, azt láttam is régen. Nagyon kéne frissíteni már, meg elég pontatlan is
Nem kéne előtte egy jó kiadós bombázás?
Csak hogy letisztuljon a kép....:))
Bocs,nem tudtam kihagyni.
Komolyra fordítva:Megnézném most is,mert még nem jártam nyugaton.
Wolkswagen helyett Volkswagen ha már Drezdában élsz/éltél:)

@Pirx pilóta: BME aulában kiszokták rakni minden évben pár napra, fantasztikusan néz ki Budapest makettként (is)
Az igaz, hogy Altendresden (Antiqua Dressdin) 1350-es várossá nyilvánítási oklevele fennmaradt (Drezdáé meg nem), de Drezdát már 1206-ban városként említi egy oklevél. Pár régebbi nézetet valló tudós tartja Neustadtot régebbinek, mint Drezda, maga). Amúgy az elsö település a Taschenbergen volt (igen, innen a Taschenbergpalais neve, mert az egy árvízmentes domb volt.

Azt nem tudod véletlen, hogy az az oszlopcsarnokos valami a Georgplatzon mi lehet? (Waisenhausstr. Ecke St. Petersburger (leánykori nevén Leningrader).
Ej, az utolsó képet nézegetve eszembe jutott, mennyit jártunk a Luisen- és az Alaunstr. kocsmáiba (ott "Cafè" a nevük)
@Csepel Irén: az, hogy minden évben, erős túlzás, de valóban volt már rá példa. :)
@károly szántana: a helyszínt ismerem, de nem tudom, mire gondolsz :)
Ebből is látszik, hogy mennyire megdöbbentően durva pusztítást végeztek a szövetséges légierők 1945. február 13-án. Illetve az is, hogy az NDK idején egyrészt mennyire nem volt forrás (vagy talán szándék?) az újjáépítésre, ami helyett inkább részben új város(részeke)t építettek, részben pedig a romokat kerülgették. Kicsit furcsa is volt, hogy a belváros mellett a St. Petersburger Straße mennire szellős és tágas, miközben valamelyest keletebbre pl. Blasewitz és Striesen sokkal sűrűbben van beépítve- no hiszen, utóbbiak kevésbé szenvedték meg a bombázást.
Mindenesetre örülök, hogy igyekeznek évtizedek múltán is visszaépíteni a várost. A már említett St. Petersburger Straße melletti mozi (Walpurgisstraße villamosmegállónál) megmarad, vagy az is dózer?
Jó pár évvel ezelőtt másodjára jártam Drezdában,javában tartott még a Frauenkirche felújítása, a fejlődés csodálatos. De szembetűnő volt - és ez nálunk többnyire hiányzik - egy-egy felújítás helyszínén hatalmas molinón tájékoztatás az építkezés adatairól, a kivitelezőről,és kép a várható épületről.A szükséges esetekben az előző építmény bombázás utáni állapotáról is közzétettek egy hatalmas fotót.
Amikor utoljára jártam Drezdában (1984), a város még mindig a világháború nyomait viselte a hatalmas beépítetlen terekkel és néhány szándékosan romosan hagyott épülettel, csonka templomokkal.
A főpályaudvar és a Zwinger üdítő kivétel volt, a szocreál telepek meg nyomasztók.
Lehet hogy megint el kell oda menni?
remek kis poszt, köszönjük!
Ja, még egy kérdés. Mi változott azóta, mióta elvették az UNESCO világörökségi címet?
@aesculus: az elsö és második képeden téglalap alakú épület, oszlopokkal, belül jó nagy udvarral. mondjuk, hogy az felépüljön, jól át kell tervezni a tér út- és villamoshálózatát.
@Grgabácsi: a belváros részben "Várostervezö" Ulbrich áldásos tevékenységének köszönhetöen lett ennyire sivár, sok menthetö épületet (amelyek olyan, vagy különb állapotban voltak, mint a Taschenbergpalais) leromboltatott. Amikor legutóbb ott jártam, pl. elkészült az az épület, amelyikneka pincéjében egykor a "Jazzklub Tonne" volt. Pedig abból csak pár faldarab maradt meg. A Frauenkirche szerintem jobban járt, hogy nem a tokik építették újjá. úgy járt volna, mint a szegény Kreuzkirche, vagy a Lukaskirche
@toscanini: oda MINÉL TÖBBSZÖR el kell menni. én 2000-ben jöttem el, tíz év után, de van olyan rész a belvárosban, ha nem tudom, hogyan jutottam el oda, nem tudom, hol vagyok... pl. Reitbahnstr a Waisenhausstr felé esö része.
egyszerüen brutális, mit építettek és mennyi pénzböl. a kérdés csak az, hogy kinek? a keletnémeteknél ugyanazok a folyamatok zajlanak, mint nálunk: a fiatalok igyekeznek nyugatra menni
@károly szántana: Drezda és Lipcse azért még viszonylag jó helyzetben van, ott az "NDK-hoz" képest még népességnövekedés is várható. Ami viszont fenyegető, hogy a vidék és a kisebb városok elnéptelenednek.
@károly szántana: Drezda és Lipcse azért még viszonylag jó helyzetben van, ott az "NDK-hoz" képest még népességnövekedés is várható. Ami viszont fenyegető, hogy a vidék és a kisebb városok elnéptelenednek.
@károly szántana: jó a nicked!
Nem lehet hogy ezzel akarják a fiatalokat ott tartani?

@Grgabácsi: Lipcsében nemrég jártam majdnem 30 év után.
Nagyot csalódtam.
Még mindig fel van túrva minden, ahogy egy ismerősöm 15 éve beszámolt róla és nyoma nincs a fejlődésnek.
Egyedül a Hauptbahnhof alatti labirintus az új.
A helyiek jórésze meg utálja a csigalassan épülő metrót és azt mondják: arra semmi szükség.
@Grgabácsi: Ha anno jártál a Fučik (ma Straßburger Platz, ahol a Gläserne Manufaktur van, csak nem a Großer Garten felöli oldal, hanem ami a Güntzstraße felé van, a maketten a térröl készült képen pont nem látszik, de olyanok voltak a panelek, mint amit elé húzott alacsonyabb barna épülettel akarnak eltakarni, csak sok), ledöbbensz, komplett tizensokemeletes panel szalagházak bedarálva, Gorbitzban úgyszintén. Az én bennszülött ismeröseim közül alig maradt ott valaki.
@toscanini: A helyzet az, hogy pl. A Neumarkton egy csomó épület Patyomkin-ház. Kívülröl Canaletto festményéröl jött le, belül meg még válaszfalak sincsenek. Nem mind, de akad jópár.
A fiataloknak biztos munkahely kell. Az pedig nincs túl sok arrafelé, a földrajzi-történelmi adottságok miatt: Ahogy a szász mondás tartja: Chemnitzben dolgoznak, Lipcsében kereskednek, Drezdában uralkodnak...
Lehet szidni a németeket. Lehet vitát kezdeni arról, hogy szabad-e visszaépíteni pár év alatt olyat, ami 60 éve elpusztult. Azt viszont látni kéne, hogy ezek folyamatosan dolgoznak, csinálnak valamit és amit a fejükbe vettek - azt be is fejezik. Na ezt a mentalitást kéne átvenni és nem a folyamatos szüttyögést. Ez legalább valami, aminek nyoma marad és értelme van.
Kb egy héttel később jártunk Drezdában, mint ahogy a poszt kikerült.Előtte meg kb 30 évvel volt szerencsém a városhoz.Fantasztikus a fejlődés, az építkezések; bár csak egy szűk másfél óra jutott a belvárosban.De.Azért szerintem a régi, megmaradt épületekre is oda lehetne figyelni és ledörgölni, átfesteni a sok évtizedes mocskot, kormot, üszköt a falakról.Azért csak eltelt a háborútól számítva majd 70 év, az egyesítéstől meg vagy 20 év, nem hiszem el, hogy nincs erre pénz.Nagyságrendekkel lehetne szebb a város, ha mindenhol szép fehér, pompás házak lennének.
süti beállítások módosítása