Színezzünk!-Miskolc

2009.07.04. 18:55

Az utóbbi időben egyre többször merült fel bennem, hogy egy településen milyen fontos az épületek színezése (persze az ötlet nem "saját", hiszen építészeti-műemlékvédelmi könyvekben szinte mindíg szó esik erről a témáról). Elég megnézni az Oktogon "barackfagyi" színű házait,  és már érthető a probléma (lesz poszt a pesti színekről is).

Most azonban jöjjön egy pozitív példa-csoport, mégpedig egy olyan városból, ami sok mindenről híres (vagy inkább hírhedt), mintsem előnyös városképéről. 

Késő-eklektikus lakóház a Városház téren.

A folyamat-amint az a miskolci KÖH-iroda honlapján olvasható- akkor kezdődött, amikor a Miskolci Ingatlankezelő (MIK) Rt. pályázatot nyert a Széchényi utca-Városház tér homlokzatainak felújítására. A tervek elkészítésébe pedig bevonta az Örökségvédelmi Hivatalt, akik falkutatókat küldtek, és megállapították az épületek eredeti színét. Ezután készültek el a színezési tervek, és a városkép-láthatóan-előnyére változott (fagyit csak az emberek kezében látni:-).

 

Nézzük a jelentősebb épületeket a Széchenyi utca Tiszai-pályaudvar felőli végétől indulva (a képek 2008 májusában készültek, lehet, hogy azóta több épületet is érdemes lefotózni):

Gyönyörű szecessziós bérpalota. Az a képen is látszik, hogy a földszintekre nem terjedt ki a felújítás, viszont a ház különleges kapujára-amit kőgriffek őriznek-igen.

Egy másik-korábbi-épület (az előző ház türköződik az ablaküvegeken). Az emelet nagyon szép, viszont ilyenkor még nagyobb lesz a kontraszt az üzlet hihetetlenül ronda portáljával (vajon egyszer ezeket is kicserélik?)

Újabb nagyvárosi épület: egykori bankszékház és bérház a századforduló idejéről. A műkő díszek kőszínűek maradtak, a többi felület kellemes homokszínű festést kapott. És itt a földszint is rendben van.

Ismét egy egyemeletes lakóház a Nemzeti Színház (az első magyar kőszínház!) mellett. Itt is kiábrándító a földszint állapota, viszont az emelet itt is ízléses színezésű.

A barokk stílusú Almássy-palota. Ezt az épületet már korábban felújították (mikor 2005-ben itt voltunk osztálykiránduláson szerintem ez volt az egyetlen épület ami normálisan nézett ki...). Az első emeleten állítólag XVIII.századi freskókkal díszített teremsor van, így ez a város "repiháza".

A Városház tér felé haladva, elhagyva a színházat és a Kossuth teret (és kihagyva számos szép épületet: lakóházat, szállodát, szecessziós nagy bérházakat), elérkezünk az egyik legkülönlegesebb miskolci épülethez: törtfehér falfelület, drapp és kék kerámia(?) díszeket láthatunk. Egészen egyedülálló, Budapesten sem látni nagyon ilyet.

Ez a historizáló ház már a Városház térre néz. Ha  jól megnézzük a képet, látszik, hogy az épület két-színű. Érdemes megfigyelni a mellette lévő sárga épületet is.

A Városház tér után kezdődő Hunyadi utca egyik épülete. Ennek felújítása sem volt projekt része (jeleleg úgy emlékszem bankszékház, és a másik homlokzatát még állványozták) de úgy látszik a jó példa "ragadós": a színezés és az épület itt is nagyon szép, annak ellenére, hogy három árnyalatot használtak fel.                             Egyébként itt a megoldás, hogy miért van minden képen jelentős mennyiségű vezeték és kábel: a miskolci főutcán bizony villamos jár.  A kép hátterében a Wälder Gyula tervezte Zenepalota látszik. Sajnos az épületnek nem a csúnya, megfeketetdett "Habsburg-sárga" festés a legnagyobb baja: megdöbbentően rossz állapotban van, és ez a város sok-sok épületére (még) jellemző...

A bejegyzés trackback címe:

https://taj-kert.blog.hu/api/trackback/id/tr701227016

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tényleg jó rájuk nézi ízlésesek (persze kivéve a néhány földszintet), nem is igazán értem azokat, akik képesek egy házat rikító vattacukor vagy sötétebb libavégtermék színűre festeni / festetni!
Miskolcnak szerintem teljesen jó főutca-sora lenne, de bárhogy is erőlködöm, mindig belelóg egy pár csúnya részlet. Hol az elég szerencsétlen Széchenyi-szobor, hol egy fel nem újított ház... De legalább évről-évre haladnak.

A tarka színesség viszont szerintem pont jót tesz az utcaképnek, élőbbnek tűnik, mintha minden csupa bézs, homok ill. habsburgsárga lenne. SZVSZ. Persze bizonyos árnyalatok kerülése egészséges lehet :)
@Hamster: Mikor Linzben jártam, ez az utca jutott eszembe-hosszú főutca, villamossal, acélváros, stb. Miskolc tulajdonképpen a szocializmus előtt nagyon jó hely lehetett (építészetileg): két szép régi pályaudvara is van, gótikus templom, Nemzeti Színház, Népkert, stb. Csak aztán felépítették a lakótelepeket Diósgyőrben, az Avason, a Vörösmarty utcában.
Én sem akartam képet betenni az utcaképről, mert még mindig sok a retek ház. A Széchenyi-szobor pedig nagyon durva,úgy tudom, az egész város utálja (rejtély, hogy miért...:-)
Ezek a házak viszont-ha nem is tarkák, de-eltérő színűek. Fehér, homok, az első valamilyen szürkéskék. Ha az egész utcasor ilyen lenne, az nagyon jól nézne ki...
Hm,szép épületek... és na haragudj meg érte, de a terek/parkok/kertek hol vannak??? :) -tudod, "Nomen est omen!" Amúgy tetszik a poszt, és tényleg nem kekeckedni akarok...
@*Anna: semmi gond, de néha elmegy az ember a (település)építészet irányába is. biztos a bolognai rendszer miatt:-)...meg hát a városi táj is táj...
@aesculus: Na, azért építészetet én is tanultam 3 féléven át, +2 C tárgy Tónival, + jó rég Győr Atti.... még ha nem is egy rendszerben kezdtük!
És a tájnak több eleme van (szép és csúnya egyaránt), amiket egy nagy egészként szemlélünk :P
(na meg: "a táj nooszférává alakított természet")
Na jó most már kicsit kekeckedtem, de azért ne haragudj meg érte! :)
süti beállítások módosítása