Egy blasewitzi villa a nagyon sok közül...

Villatúladagolás...talán így lehetne jellemezni egy blasewitzi kirándulást. A hatodik kerület nagyságú villanegyed az egyik legnagyobb ilyen Európában, egymás után sorakozó, felújított historizáló és szecessziós épületekkel. Felmerül a kérdés, hogy egy akkor hatszázezres (ma ötszázezres) városban honnan volt igény ennyi villára. Ráadásul Blasewitz csak a legnagyobb, de nem a legelegánsabb ilyen negyed. A folyó túlpartján lévő Loschwitzban és Weißen Hirschben nagyobbak a kertek, elegánsabbak a házak. Persze Blasewitz sem rossz...

 

A negyed légifotója. Szépen, katonásan sorakoznaka villák, ahogy az Németországban illik. Kép forrása.

A Schillerplatz a villanegyed nagyvárosias központja. A drezdai várostervés már száz éve ismerte az "alközpont" kifejezést, minden drezdai negyednek, legyen az munkáskerület, vagy villanegyed, ehhez hasonló központja van (volt).

A tér mögötti utcákban már ott sorakoznak a villák. A címlapképen látható nagy kert elég ritka sajnos.

Társasvilla. Az épületek jelentős része ilyen típusú. Sőt ez a város egyik jellegzetessége, annyira, hogy a  "drezdai villa" külön fogalom Németországban.

Az épületek felújításánál minden apró részletre ügyeltek.

Egy nagykertes villa ugyanazon utca (Goetheallee) másik oldalán. A negyed szinte minden épülete hasonlóan jó állapotban van. Ennek oka, hogy az egyesüléskor az egykori tulajdonosok visszakapták az akkor randkívül lepusztult épületeket. Többésük az NSZK-ból tért vissza, es felújította villáját. Akiknek erre nem volt lehetőségük eladták az épületeket. Az új tulajdonosoknak a város pedig gyakorlatilag az ablakok színét is megszabta a felújításkor.

"Németkedő", fachwerkes homlokzat...

...és Jugendstilban épült, vagyis szecessziós.

Az egyik legszebb villában, a Marienheimben egy cseh-német alapítvány a Brücke/Most működik.

A negyedhez tartozik a 23 hektáros Waldpark is. Itt találhatók a teniszpályák, klubházak (az eredeti épületek sajnos nincsenek meg).

A Villa Weigang, a negyed legdíszesebb (és szinte már ízléstelen) villája. Nevét tulajdonosáról, Otto Weigang nyomdászról kapta.

A néhány (akkori) újgazdag kivételtől eltekintve Blasewitzre inkább a visszafogott elegancia jellemző. Gyakori páldául a faelemek használata.

Néhány ilyen faelem egész díszesre sikeredett...hasonlít a német kredencekre.

A blasewitzi templom. Ez a parkosított tér, és az egész negyed nagyon emlékeztet Mátyásföldre.

Villa egy sarokra az Elbától...

Alig pár lépésre ezt láthatjuk: a szomszédos Loschwitz. Az előterében lévő favázas házak a régi, meghagyott falu épületei. Mögötte épült fel a kerületközpont, a háromemeletes, századfordulós lakóházakkal. Mögötte pedig villák és villák...

Újra a Schillerplatzon. A névadó az akkor még Tabánhoz hasonló, halászfalu Blasewitzben töltött el sok időt.

A tér tulajdonképpen a Blaues Wunder nevű híd felhajtója. Érdekes híd, de a drezdaiak azt hiszem, kicsit elfogultak: a csoda szó talán tulzás.

Az Elba város feletti szakasza. A távolban a Szász-Svájc nevű hegység körvonalai.

Kilátás a hídról Loschwitz felé.

A bejegyzés trackback címe:

https://taj-kert.blog.hu/api/trackback/id/tr452374612

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Minden tiszteletem a németeké. Egyszer mert mindezt megépítették, másodszer mert tudatában vannak annak hogy ez milyen érték.
Csórók !

(úgy értve, hogy csórtak :) )
nagyon szép képek, grat a posztért.

aminek a kis hibája h csak a nyálcsorgatást okozza, és nem informál h a képen látható háznak mi a nevezetessége, története, stb. mert érdekes volna.
Városligeti fasor?
Drezdától (is) volna mit tanulnunk...
Nekik is kijutott a "jóból" az elmúlt 100 évben mégis rendezik soraikat(körgyűrű,műemlékvédelem és rekonstrukciók,példás villamoshálózat,bicikliutak,autómentes belváros,Elba "használat"...) és még a DDR okozta "sebek"(panelek) is egész vállalható módon újulnak meg(ez is megérne egy posztot...).
Gyönyörű negyed. Sajnos itthon sokszor a felújítások színvonalával is baj van, illetve hasonló villanegyedeinkben nem egy villát csúnyát átépítettek. Nyílászárócserékről, és egyéb barkácsolásokról, például a hátsó kertbe felhúzott garázssorról nem is beszélve.

Viszont a híd az bűnronda. Eddig is láttam róla fotókat, de ez valami döbbenet közelről. Kábé, mint valamelyik vasúti hídunk.
schön, schön :) már hallom is a hajópadló ropogását, a konyhaasztalon Käsekuchen illatozik, mellette az erejét vesztette, német kávé :)
Jaj emberek, ne már... ha ide is évtizedeken át vagonszám öntötték volna az amerikaiak a pénzt (Dawes-terv, Marshall-segély, hitel, tőke stb.), akkor nekünk is lennének ilyenjeink. Nem a németeket kell emiatt tisztelni, ők csak jól bánnak azzal, amire lehetőségük volt. Agyamra megy már ez a "bezzeg a németek"-hozzáállás. Nem rajtuk múlott, bakker.
azért a londoni Weybridge-ben található
St George's Hill se kutya:
en.wikipedia.org/wiki/Saint_George%27s_Hill
@~dá~: ugye? Szerintem is tisza Mátyásföld:)@Kult: arra is hasonlít. Pesties hangulata van, főleg mert síkságon van. A szemben lévő Loschwitz a "Buda":)
@BDzsH: valóban ronda, viszont a drezdai marketing el tudta adni, mint "kék csodát":D
@unknown_blogger: nekünk is vannak ilyen villanegyedeink. Pontosabban lennének, ha rendesen megbecsülnénk azokat. Lásd BDZSH kommentjét: "Nyílászárócserékről, és egyéb barkácsolásokról, például a hátsó kertbe felhúzott garázssorról nem is beszélve." Ugyanez a helyzet a régi lakótelepeken, pl. Wekerlén. És Drezdába egy fillér marschal-segély nem jött. Bár, igaz 90 után szinte ömlött a pénz.
@sipos: Blankeneseről hallottam, képek alapján nagyon durván jó.
Nem Brücke/Most, hanem Brüx/Most (magyarul egyszerűen Híd) - ez egy csodálatosan szép német város volt csehország északi részében, gótikus és barokk templomokkal, gyönyörű épületekkel, színházzal, még a gyárépületek is szebbek voltak, mint a mai "modern" építészet.
Ezt a csodálatos várost az őrült cseh kommunisták letarolták a föld felszínéről valami szénbánya miatt - a barbárság egyik csúcsteljesítménye - csak az óriási értékű gótikus főtemplomot húzták el a széntermelés útjából más helyre - kerekeken! Ezt is úgy tálalták mint a szocializmus győzelmét!
Ma egy betonsivatagszerű, lényegében lákótelep jelenti a "várost" - más helyen a szomszédban.
Aki látni akarja milyen volt a város, amikor még élt, írja be a Youtubon a Brüx vagy Most nevet....
@tolsztoj: nem, nem a városról kapta nevét az alapítvány, hanem a két népet összekötő "hidakról"
www.bruecke-most-stiftung.de/
@unknown_blogger: Nagyon is múlott rajtuk (is). Elég meglesni, hogyan tartják rendben a környezetüket. Először is nem szemetelnek. A saját portájukat rendben tartják - takarítanak, gondozzák a növényzetet, nem szórják tele az udvart limlomokkal. Ez nem pénzkérdés.
Most már értem, honnan vannak a Grimm-mesék csodálatos várkastélyai! ;)
Szerintem pénzkérdés (is), meg persze a szemlélet hiánya miatt is olyan a helyzet nálunk, amilyen.
Egyébként vannak jó példák...
Sopronban, ami megmaradt, azt már "nagyon" védik. Balatonfüreden jártatok már? Az valami eszement szép, egészen egyben maradt a villatelep, s egész hivatalból védett már évek óta. A romosakat meg újítják fel.
Persze lenne még mit védeni...A Balaton parton szinten minden településen van, ha nem is villatelep, de legalább pár villa (a legtöbb helyen viszont inkább mini-villatelepek vannak, amit épp a méretük miatt, s hogy kevés van belőlük, még inkább meg kellene őrizni).
Aztán a Dunakanyar...Leányfalu, Göd, Dunakeszi, Verőce, Szentendrén is akad még pár, Visegrád...Szegény visegrádi villák totál "el vannak nyomva", mert mindig mindenki csak fellegvárazik, meg salamontoronyozik, na nem mintha én nem szeretném azokat is, de a villákról tényleg soha semmilyen figyelem nem irányul.
@unknown_blogger: Azért ez nem teljesen van így. Nekünk is juthatott vna a Marshall-segélyből, ha kérjük, de nem! Egyébként meg lehet nézni, hogy a hasonló utat bejárt Prága hol van Budapesthez képst!!! Szóval mi inkább elkúrjuk, amink van, miközben a világ értelmesebb felén okosan sárfárkodnak azzal, ami van. :@
én 10 évig éltem drezdában 90-től 2000-ig. saját szememmel láttam az iszonyatos átváltozást az egyenszürkéből ebbe a tarkaságba. az egyetemnek a tiergarten-en volt két villája, amik koleszok voltak! (én sajna nem ott, hanem a gag-on (juri-gagarin-str. ma fritz-loeffler-str.), meg a hochschul-on laktam) ott lehetett igazán bulizni! a blaues wunder neve onnan ered, hogy az eredeti színe zöld volt, de két-három év után átváltott kékre. ma már direkt kékre festik. a nácik fel akarták robbantani, de nem sikerült. a schloss eckberg-ben volt a tesóm lagzija (szűk családi), az esküvő meg a túloldalon, blasewitz-ben. az egyik haverom a wasserwerk tolkewitz-nél lakott 2002-ben kb 6-800 m-re az elbától. a víz ott is fél méteres volt. bocs a litániáért, de majd minden utcasarokhoz fűz valamilyen élmény. igen jó a blog! remélem még sokáig olvashatom!
süti beállítások módosítása