Óvárosi hangulat Frankfurtban 2010 ősze előtt... Kép forrása

A német császárok koronázóvárosa legrégibb a második világháborúban gyakorlatilag megsemmisült. Az újjáépítés teljesen átformálta a Majna-parti várost: létrejött "Mainhattan" izgalmas negyede, emellett teljesen átformálták az óvárost. Ekkor épült a császári koronázótemplom és a beiktatási színhelyül szolgáló Römer közé a címlapképen látható épület, a Technisches Rathaus. Változnak a városépítészeti divatok, változik a politikai légkör: a város konzervatív-zöld vezetése úgy döntött, hogy lebontja az épületet, és visszaállítja a város egyik legrégibb részének hangulatát. Amint az a drezdai posztokból kiderült, az épületek, városrészek újjáépítése Németországban nem számít tabunak.

Az épület elfoglalja az óváros területének mintegy negyedét, ezen kívül tökéletesen figyelmen kívül hagyja környezetét. Az együttes teljesen szétrombolta a városi szövetet, ennek eredményeképpen a valaha igazi, "élő" belváros egy hátsó udvarrá vált.

A terület légifotója a háború előtt. Igazi sűrűn, középkori városnegyed, a jobb felső sarokban látszódik a dóm alja. Kép forrása.

A nevezetes Trümmermodell ("rom-modell), a dómmal és az elpusztult óvárossal. Kép forrása.

Az új Technisches Rathaus, mellette a gótikus Steinernes Haus. A város közepére "berobbantott" épület (1972, Johannes Krahn). Kép forrása.

A területen komolyabb változások a nyolcvanas években kezdődtek, amikor  lebontották a háború utáni beépítést (!), fogták az ácsokat, és visszaépítették a fachwerkházakat a Römerberg keleti oldalán. (a jobbra látható Nikolaikirche kevéssé sérült a háborúban). A tér másik oldalán álló Römer nevű városházát, császári koronázási fogadások színhelyét már korábban újjáépítették.Kép forrása.

A Technisches Rathaus épületének nyomai 2010 őszén a város tényleg szép felhőkarcolóival. Helyén maradt egy nagy "placc", amit az elkövetkezendő időszakban kell beépíteni. Ennek céljából a város alapított is egy céget, valamint kiírták a tervpályázatot a rendezési tervre, illetve az egyes épületekre.  Az eredményeket március 23-án hozták nyilvánosságra (itt olvashatók a nyertesek).  A cél a kiírás szerint egy  "élő belvárosi negyed kialakítása az elpusztult Óváros példája alapján" („vitalen innerstädtischen Quartiers nach dem Vorbild der zerstörten, beispielhaft urbanen Frankfurter Altstadt“). De hogy is nézett ki az eredeti óváros?

A Technisches Rathaus helyén állt Hühnermarkt (~csirkepiac) a századfordulón. A frankfurti óváros legbelső részére a zeg-zugos utcahálózat, a zsúfolt beépítés volt jellemző. Kép forrása.

Az újjáépítendő terület. Kékkel a kortárs épületek, sárgával és libafoszölddel a rekonstrukciók. Olyan hangulatos nevű házakat építenek újjá, mint a "Goldenes Lämmchen" (arany bárányka), "Nürnberger Hof" (nürnbergi udvar), vagy a "Goldene Waage" (arany mérleg) Kép forrása.

Pár év múlva így fog kinézni az óváros. Kép forrása.

Egy-két tervezett új épület:

Markt 10. szám: Ey Architektur (Berlin), Markt 28. szám: Helmut Riemann Architekten (Lübeck). Képek forrása.

Markt 30. szám: Morger + Dettli Architekten, (Basel)Markt 34. szám: Ely Architektur (Berlin), Kép forrása

Külön beruházás a Stadthaus, vagyis egyfajta szolgáltató-közösségi ház a dóm mellett. A kép az első helyezett megoldást, a Meuer Arcihtekten tervét mutatja, a helyreállítandó Arany Mérleg házzal együtt.  A kortárs épületeknél törekedtek a régi hangulatot visszaidézni, ugyanakkor mai városképet kialakítani. Az átalakítás lényege talán a kis részekre osztás: egy kisebb telken történő beépítés változatosabb és így élőbb várost eredményez, mint egy "berobbantott" hatalmas brutalista tömb a hetvenes évekből. Kép forrása.

Frankfurt óvárosának látképe a Bartolomäus-Dommal és a Nikolaikirche tovnyával. A Technisches Rathaus nem zavar már. Kép forrása.

 

Végezetül egy videó, ami többet mond ezer képnél (a filmen az eredeti homlokzatok láthatók).

A bejegyzés trackback címe:

https://taj-kert.blog.hu/api/trackback/id/tr992774571

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

De jó volt valami értelmeset olvasni vasárnap reggel! köszi.
Köszönjük. Én csípem a német városokat és ha tehetném Münchenben élnék a legszívesebben.
Budapestnek hasonló szégyene a Dunapart pesti oldalának egy része. A Finta tervezte Intercontinental szálloda a Lánchíd és az Erzsébet híd között egy esztétikai katasztrófa. Azt mikor bontják le??? Amihez Finta hozzányúlt, abban köszönt nem volt. Szerintetek van értelme követelni a lebontást és a rekonstrukciót? Vagy erős az építész lobbi?
@Szun vu kung: Hát igen, az a rész megérne egy bontás-rekonstrukció combót.
Budapestnek szégyene az egész vár! A rendőrség az iskola épületével a Tóth árpád sétányon lévő rondaságok az Anjou bástya mocskos üveg szörnyedelme stb... de a csúcs a palota ablakai!
Na az még megérne egy cikket.
Szánalom ami ott van....
Én Frankfurt mellett lakom (Budapestről költöztem ide) és tényleg sokkal élhetőbb város Frankfurt mint Budapest. A Belvárosa nagyon szép, a házak régiek, de autentikusak, míg otthon a legtöbb belvárosi ház romos, pedig otthon is olyan jó lehetőségek rejlenek a régi házakban. Münchenről meg annyit hogy tényleg szép, de mivel egyetemi központ és délen van, a legdrágább Német város. A Lakások, az éttermek híresen drágák még a németek szemével is, hát még a miénkkel.
A fél várost le kéne dózeroltatni... Az amit az elmúlt 50 évben az építészek műveltek az katasztrófa. De nem csak Budapesten... Más európai fővárosok sem sokkal különbek. London: Gherkin, Párizs: Louvre, stb... szégyen, hogy ezt hagyták megtenni.
Élmény volt elolvasni a cikket.Én is szeretem a német városokat,hangulatosak,
élhetőek.
zsofi1985: Frankfurtban lakni mennyivel drágább,jobb/rosszabb mint mellette,ahol Te laksz?
Érdekes, hogy a németek mernek visszamenni a történelemben, nálunk meg az ilyen kezdeményezéseket valahogy egyből lehurrogják a modernizálgató építészjelöltek.
Jó cikk!
De mi az a Technisches Rathaus? Freiburgban találkoztam még ilyen elnevezéssel, de ott sem tudtam hová tenni.
@PiszkosFreddy:
Pécs belvárosában a KONZUM szocreál áruház!Most Kinai bolt.Most lehetett volna lebontani nemtették.Örök mementója és zségyene Pécs látképének akár a magasház!
Örvendetes, de ehhez pénz is kell a kollektív akarat mellett. Hátha nálunk is lesz majd egyszer hasonló.
Jó lesz a dolog, ahogy a németeket ismerem. Nekem tetszik az elgondolás.

Bp.-n szerintem az egyik legszörnyűbb förmedvény a Kálvin-teret elcsúfító üvegszörnyeteg-komplexum. Ráadásul mindkét oldalról kitakarja a Nemzeti Múzeumot. A Korona Szálló még valahogyan elmegy, de a két monstrum küllemét és méreteit tekintve is a bűn kategóriájába sorolandó, szerintem.
A pesti oldalon amúgy is kevés a megmaradt műemlék, ezt a maradék együttest is sikerült tönkrevágni.
@Szun vu kung: te komolyan ennyire hülye vagy,egyáltalán tudod mikor tervezte Finta az Intercontinentalt,vagy miért is lett ilyen?Biztos tájékozódtál költőzz a körútra a rom viskók egyikébe és nézd meg hogy rohad az eklektika pénz nélkül.
@Grgabácsi: egyfajta kiegészítő épület, általában olyan városüzemeltetési hivatalok vannak ott, amik nem férnek be az eredeti épületbe (ezért "technikai"). Münchenben most épült egy új ilyen:
de.wikipedia.org/wiki/Technisches_Rathaus_%28M%C3%BCnchen%29
@Idet: szerintem a Korona-szálló sokkal csúnyább azokkal a rózsaszín panelekkel :(
@karikaV43: 1960-as évek végén tervezte azt a förmedvényt. És hogy miért olyannak - kérdezed?! Talán mert szar az ízlése? Bingóóóó!!!! De a döntéshozóké is, akik ezt megengedték, szó se róla. Mivel sokba kerül az "eklektika", inkább dózeroljuk el, mi?:)) És húzzunk fel a helyükre Intercontinentalokat... Az ilyenek miatt mint te néz ki úgy a város, ahogy. Takarodj az Avasra, ott biztos tudsz akklimatizálódni.
@Szun vu kung: takarodj te a cigány telepre,festesd a házad rózsaszínre,néhány görög oszloppal,meg oroszlánnal.Eddig tartott megkeresni a googleval mikor tervezte,majd nem tíz évet tévedtél,de nem baj szitkozodj csak,ennyi az értelmi képességed,biztos sok házat terveztél pajtikám,talán a 8 általános meg van.
@karikaV43: hehe:) Értem én, hogy te se tudsz jobbat tervezni ennél, de azzal minek dicsekedni:)
@Szun vu kung: szerintem te még életedben egy nagy bevásárlást sem terveztél,ezért nem vitatkozom veled tovább,ha netán építész lennél akkor meg add vissza a diplomád és menj el kukásnak.Mielőtt véleményt alkotsz előtte illene utána is olvasni,tudod van olyan az építőiparban hogy beruházó,az adja a pénz és az dönti el milyen legyen a terv,az eredeti szálloda sokkal jobb lett volna és egy emelettel alacsonyabb,de biztos láttad a makettet és olvastál eleget róla azért fröcsögsz.
Ez a technisches akármi a világon bárhol lehetne, de azok a gyönyörű favázas házak a régi légifotón nem hagynak kétséget afelől, hogy az ember Frankfurtban jár. Kivárnám azt az időt, amíg ez a városrehabilitációs gondolkodásmód begyűrűzik nyugatról, de attól félek akkor már régen a föld alatt leszek.
Ezek a gerber-tartós hidak tényleg mind csúnyábbak a Szabadság hídnál.
Köszönöm a cikket :)
A tornyok közül sokon dolgoztak magyarok, köztük az én apám is. Ennek köszönhetem, hogy pár évet eltölthettem a városban.
Sachsenhausen jó párhuzam a Römer rekonstrukcióra, ott szépen helyreállították már régebben a negyedet.
süti beállítások módosítása