A magyar városok az előző századforduló óta hagyományosan gazdagok zöldterületekben, fasorokban. Közismertek a szegedi "Ginkgo-utcák", a balatonfüredi platánsor, Kecskemét csodálatos parkosított főtere.

Most azonban következzen egy kevéssé ismert példa, egy hasonlóan jelentős alkotásról:
Ameddig a szem ellát, ostorfák (Celtis occidentalis). Az út több kilométer hosszú, és végig hiánytalan a fasor.
 
 
 
Cegléd városképének kialakulását alapvatően befolyásolta az 1834-es tűzvész. Ekkor rendezték a várost és alakították ki a hosszú egyenes utcákat. A folyamat jól látszik  azokon a bizonyos katonai felméréseken:
  A város az első katonai felmérésen, 1763-ban. Teljes káosz...
 
Második katonai felmérés, 1806-1869. Mintha másik város lenne...
 
A második térképen jól látszik, hogy a várostól akkor még jelentős távolságra állt a „Bahnhof”, vagyis a pályaudvar. Az út, amiről a poszt tulajdonképpen szól, ezt követően épült ki az állomásépület és a középen látható főtér között, Fásítása is ekkor történt. Gondolatban menjünk végig rajta!
 
A pályaudvar. Ha valaki azt hinné, hogy a kép a miskolci, a pécsi, vagy a szegedi pályaudvart ábrázolja, csak „kicsiben”, annak jó szeme van. A fenti összes épületet Pfaff Ferenc tervezte (és a tört. Magyarország szinte összes nagyvárosi pályaudvarát).
 
A pályaudvar előtti térről ez a látvány tárul elénk: 
 
Érdemes megfigyelni a fák metszését: az út fölé kilenc méterre (!) lóg be a korona, az útszéli házak mégis elég "benapozottak". Amint látható, a fák komoly metszést kaptak. Sok helyen hallani, hogy az Andrássy úti ostorfa-fasort milyen bruálisan „leölték”, de ez a faj jól bírja, sőt, szinte igényli a metszést, annak hiányában girbegurba, „esetlen” kinézetű lesz:
 
 
Ehhez a képhez sem kell sok kommentár: az út nézete a Gubody-kert felől. Impozáns látvány, kb. Most vagyunk az út felénél.
Az említett kert után megváltozik az út jellege: az pesti Andrássy úthoz hasonlóan összeszűkűl, a környező épületek régebbiek (historizáló stílusúak) lesznek:
Kossuth Gimnázium -és persze ostorfák                       

 

Veér-ház

           

Később megjelent a városban a szecesszió is (igaz, leegyszerűsödött formáival)... A képen látszik, hogy az elöregedett fákat pótolták, és így-ha nem is lesz azonos magasságú-legalább folyamatos lesz a sor.

Historizáló lakóház, és peszer ostorfák tömege...
 
Végül az út az 1896-ban kialakított Szabadság térre fut be. A teret a millenium tiszteletére alakították ki, mérete körülbelül a  pest Klauzál tér nagyságrendje. A régi  főtérrel egy rövid utcaszakaszon "ízesül". Itt áll a legismertebb ceglédi épület: a Református Nagytemplom, és előtte-természetesen-Kossuth szobra.
 
 
 
u.i.: a posztot Városjáró bloggertársnak ajánlom. Remélem, már másként tekintessz azokra a csúnya/szép ostorfákra

 

A bejegyzés trackback címe:

https://taj-kert.blog.hu/api/trackback/id/tr101132185

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Igazi fa-alagút! Nagyon szép! Cegléden még nem jártam, de ha majd úgy alakul, elkolbászolok itt is.
Jó, hogy odaírtad ezt a végére, már épp rá akartam kérdezni... :)
tényleg nagyon szép!!!!!
Ceglédi vagy, vagy csak rábukkantál valami csoda folytán?
@*Anna: Nem, csak épp arra kirándultunk. Az állomásból kilépve teljesen megdöbbentem: élőben olyan, mint egy erdő:-)
Köszi a postot! Vettem a lapot! :)))
Ha metszik, akkor lám, még faalahgút is válhat belőlük. Bár számomra továbbra is inkább a gesztunya a szívemcsücske.
@városjáró: akkor majd lesz poszt a vadgesztenyékről is:-)
Elhiszem! így is csodaszép! :)
A törökszentmiklósi Kossuth téren is meghatározó szerepe van az ostorfának. Szerencsére nem valósult meg az a terv, ami a kilencvenes évek végén kivágta volna az állomány felét a park újrastrukturálása kapcsán.

Ja, és egyébként klassz a blog.
@mestska:

Törökszentmiklóóóóós
láv júúú
(szülővárosom)
:)
@mestska: hű, pont tegnap mentem el Törökszentmiklós mellett, Erdélyből jövet. Sajnos busszal, és nem volt lehetőség megállni. És kösz.
@katácska!: az Alföld egésze NAGYON JÓ HELY!!!
a ceglédiek nevében is gratulálok a szép képekhez! Az ostorfasor őszi napsütésben és havazás után is gyönyörű! :)
süti beállítások módosítása